— Det är ett väldigt stort problem att de som får konsistensanpassad mat äter för lite, säger Evelina Höglund på forskningsinstitutet Rise, som driver projektet.
Ungefär åtta procent av alla vuxna har tugg- och sväljsvårigheter, dysfagi, och bristande aptit riskerar att leda till undernäring. Att mat i puréform ofta ser oaptitlig ut bidrar till att många äldre har problem med att äta tillräckligt.
Gott och blandat
I slutet av året ska den nya tekniken testas på två äldreboenden i Halmstad och Helsingborg och på ett företag som tillagar mat till sjukhus.
— Tanken är att bygga upp till exempel en broccoli, en kycklingklubba eller ett wienerbröd så att det blir så identiskt som möjligt. Men konsistensen blir som en lös pannacotta, säger Richard Asplund, tillförordnad verksamhetschef för måltidsservice i Halmstad.
En annan del av projektet är att utveckla personligt anpassade recept.
Redan idag finns 3D-printrar för användning i kök, till exempel för att forma choklad och dekorera tårtor.
Källa: SN