Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

Sandviks världsledande innovation

Sandvik Coromants produktion i Gimo är en av världens mest innovativa. Nyligen utsåg World Economic Forum anläggningen till ett Lighthouse. En utmärkelse som belönar företag som framgångsrikt lyckats använda industri 4.0-teknik i produktionen.

Text Fredrik Adolfsson Foto Sandvik 27 mars 2019 digit

sandvik960640.jpg

– Vi är självklart jätteglada över utnämningen och den ger oss mycket energi. Det kan lätt finnas en risk att bli introvert i allt sitt arbete och glömma bort att fundera över ifall det man gör är bra eller inte. Därför är det ett stort kvitto på att de innovativa besluten vi tog för längesedan och mer nyligen var rätt, säger Magnus Jarlegren, Vice President Supply på Sandvik Coromant.

Genom utmärkelsen vill World Economic Forum stärka konkurrenskraften bland världens industrier. Därför belönar de företagen som är bäst på att använda industri 4.0-teknik i modern produktion, och där det mänskliga och hållbara perspektivet står i centrum för innovationen.

Anläggningen i Gimo är den enda svenska industrin som tar sig in på listan som innehåller 16 företag.

Enligt WEF har man i Gimo skapat en digital tråd genom sina produktionsprocesser som har ökat produktiviteten avsevärt. Ett exempel är den automatiska omkopplingen som gör det möjligt att ändra designmönster automatiskt, även under obemannade skift.

Sensorer och big data

Utmärkelsen kommer inte ur intet, utan Sandvik Coromant har under tio års tid arbetat fokuserat med automatisering. Nu har Gimo-anläggning, med bland annat analysredskap som sensorer och big data, fått till ett system som innebär automatiska flöden och inga stopp i processerna hela vägen från den parametriska designen till produktionen. 

– Parametrisk design är en logisk och regelbaserad design som utifrån vissa regler på ett enklare sätt skapar en digital tråd genom hela verksamheten.

– Och WEF uppmärksammade hur vi kopplat samman vår högautomatiserade produktion med bland annat automatiserade truckar och robotar till processen med parametrisk design. Det blir end to end-automatisering.

Genom den digitala plattformen Coroplus, som är en serie IIoT-lösningar, så har Sandviks interna automatiserade lösningar också gjorts tillgängliga för den externa marknaden. Det kan handla om allt ifrån sensorbestyckade skärverktyg till edge computing-lösningar som analyserar hur du kör din maskin.

– Med plattformen vill vi hjälpa och ge värde till våra kunder, så att även de kan optimera sina resultat. Och de senaste två åren har det börjat sälja riktigt bra.

Varför har ni satsat så hårt på automation?

– Det finns ett externt tryck mot industrin att vi i allmänhet ska bli mer produktiva och reducera förluster i alla steg. Nu har vi för en mindre kost lyckats skapa mer produkter, så den utmaningen har vi klarat av. Sedan finns det självklart också en intern vilja på företaget att hela tiden bli bättre och effektivare.

Hur kommer arbetet med industri 4.0 att fortsätta?

– Det finns massvis med områden där vi kan dra nytta av tekniska lösningar framöver. Vi kan snabbare komma till beslut genom att koppla upp alla våra maskiner och behandla all dess data. Sedan via olika datanoder och molnlösningar kan vi samla in informationen och analysera den. Det är ett arbete vi håller på med just nu. Vi ser teknik som ett sätt att få fundamental kontroll på vår verksamhet, och den resan kommer vi fortsätta med, avslutar Magnus Jarlegren.

Rekommenderad läsning

ssab-utvecklas-med-ai.jpg

Big data på SSAB

6 nov 2018 digit

Nu ska stålindustrin utveckla sina redan omfattande mätprocesser med hjälp av AI, big data och maskininlärning. Bakom forskningsprojektet Swedish Metal finns Sandvik och SSAB och målet är en mer konkurrenskraftig och hållbar ståltillverkning.

student.jpg

Kommunens nytta med AI

21 feb 2019 digit

Mycket av det som sägs om AI inom offentlig sektor är högst tveksamt och istället bör det vara mer fokus på verklig nytta. Det menar Markus Bylund, strategichef it och digitalisering i Uppsala kommun.

gnistor-om-industrislip.jpg

RISE lyfter EU-industrin

28 dec 2018 digit

EIT Manufacturing ska utveckla europeisk tillverkningsindustri till en så hög nivå att EU kan möta den globala konkurrensen om kunder och arbetstillfällen. För att lyckas investerar nu EIT, European Institute of Innovation & Technology, i ett konsortium där Volvo, Chalmers, RISE och Sandvik samarbetar med 46 andra EU-partners.

smartphone-internet.jpg

AI större än internet

29 jan 2019 digit

Hela 70 procent av världens chefer anser att den tekniska utvecklingen är det största hotet mot deras verksamhet. Samtidigt menar 62 procent att AI kommer att ha en högre påverkan på världen än internet. Det visar PwC:s årliga undersökning som presenteras i samband med toppmötet i Davos.

katt-kattlada.jpg

Kiss kiss kissemiss

14 jan 2019 digit

Den bekväma lösningen för alla världens kattägare är här. Den smarta kattlådan Lavviebot tar hand om avföringen, efter att katten är klar med sina behov, och meddelar dessutom ägaren hur det har gått. 

trelleborgs-hamn.jpg

Trots kritik – Trelleborg följer lagen

4 mar 2019 digit

Trelleborgs användning av automatiserat beslutsstöd har fått kritik i en uppmärksammad EU-rapport om användningen av algoritmer. Men kommunen hävdar att allt görs rättssäkert.

två byggarbetare sitter uppe på en stålställning.jpg video
ett samarbete mellan nutanix och voister

SSAB bygger med Nutanix

15 mar 2019 digit

Enkelt mjukvarugränssnitt och smidiga skalbarsmöjligheter är några av anledningarna till att hela SSAB:s globala it-infrastruktur nu ligger i Nutanix hyperkonvergerade lösningar. På sju stora produktionsorter och drygt 130 säljkontor rapporteras det om förbättringar.

tillverkningsindustri-kvinna.jpg

Blockkedjan +89 procent

11 mar 2019 digit

Marknaden för blockkedjor väntas omsätta 2,9 miljarder dollar under 2019, vilket är en ökning på 89 procent jämfört med 2018. Det är framförallt finanssektorn och tillverkningsindustrin som väntas öka investeringen i blockkedjeteknik.

kritiskt-lage-under-operation2.jpg
ett samarbete mellan hp och voister

Alla vinner med VR

12 apr 2019 digit

Stadsplanering, industriell produktutveckling och alla typer av utbildning är bara några aktuella användningsområden för VR, virtual reality, som fortfarande är en teknik med framtiden för sig. HP Reverbe VR headset gör det enkelt att ta vara på möjligheterna internt eller hos kund.