Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

Sandviks världsledande innovation

sandvik960640.jpg

Sandvik Coromants produktion i Gimo är en av världens mest innovativa. Nyligen utsåg World Economic Forum anläggningen till ett Lighthouse. En utmärkelse som belönar företag som framgångsrikt lyckats använda industri 4.0-teknik i produktionen.

– Vi är självklart jätteglada över utnämningen och den ger oss mycket energi. Det kan lätt finnas en risk att bli introvert i allt sitt arbete och glömma bort att fundera över ifall det man gör är bra eller inte. Därför är det ett stort kvitto på att de innovativa besluten vi tog för längesedan och mer nyligen var rätt, säger Magnus Jarlegren, Vice President Supply på Sandvik Coromant.

Genom utmärkelsen vill World Economic Forum stärka konkurrenskraften bland världens industrier. Därför belönar de företagen som är bäst på att använda industri 4.0-teknik i modern produktion, och där det mänskliga och hållbara perspektivet står i centrum för innovationen.

Anläggningen i Gimo är den enda svenska industrin som tar sig in på listan som innehåller 16 företag.

Enligt WEF har man i Gimo skapat en digital tråd genom sina produktionsprocesser som har ökat produktiviteten avsevärt. Ett exempel är den automatiska omkopplingen som gör det möjligt att ändra designmönster automatiskt, även under obemannade skift.

Sensorer och big data

Utmärkelsen kommer inte ur intet, utan Sandvik Coromant har under tio års tid arbetat fokuserat med automatisering. Nu har Gimo-anläggning, med bland annat analysredskap som sensorer och big data, fått till ett system som innebär automatiska flöden och inga stopp i processerna hela vägen från den parametriska designen till produktionen. 

– Parametrisk design är en logisk och regelbaserad design som utifrån vissa regler på ett enklare sätt skapar en digital tråd genom hela verksamheten.

– Och WEF uppmärksammade hur vi kopplat samman vår högautomatiserade produktion med bland annat automatiserade truckar och robotar till processen med parametrisk design. Det blir end to end-automatisering.

Genom den digitala plattformen Coroplus, som är en serie IIoT-lösningar, så har Sandviks interna automatiserade lösningar också gjorts tillgängliga för den externa marknaden. Det kan handla om allt ifrån sensorbestyckade skärverktyg till edge computing-lösningar som analyserar hur du kör din maskin.

– Med plattformen vill vi hjälpa och ge värde till våra kunder, så att även de kan optimera sina resultat. Och de senaste två åren har det börjat sälja riktigt bra.

Varför har ni satsat så hårt på automation?

– Det finns ett externt tryck mot industrin att vi i allmänhet ska bli mer produktiva och reducera förluster i alla steg. Nu har vi för en mindre kost lyckats skapa mer produkter, så den utmaningen har vi klarat av. Sedan finns det självklart också en intern vilja på företaget att hela tiden bli bättre och effektivare.

Hur kommer arbetet med industri 4.0 att fortsätta?

– Det finns massvis med områden där vi kan dra nytta av tekniska lösningar framöver. Vi kan snabbare komma till beslut genom att koppla upp alla våra maskiner och behandla all dess data. Sedan via olika datanoder och molnlösningar kan vi samla in informationen och analysera den. Det är ett arbete vi håller på med just nu. Vi ser teknik som ett sätt att få fundamental kontroll på vår verksamhet, och den resan kommer vi fortsätta med, avslutar Magnus Jarlegren.

27 mars 2019 Uppdaterad 28 mars 2019 Reporter Fredrik Adolfsson digit Foto Sandvik

Rekommenderad läsning

Industrirobot Trendmicro
video
ett samarbete med trend micro

Så säkras OT

11 dec 2020 säkerhet

Industrins produktion blir allt smartare med OT-enheter, som till exempel fabriksrobotar, som kopplas ihop med traditionell it-infrastruktur. Det skapar nya attackmöjligheter för cyberkriminella, men Trend Micros lösning TxOne säkrar den uppkopplade industrin.

Stamceller I 3D

Spel-AI för celler

2 nov 2020 digit

En AI-baserad teknik för att analysera sociala nätverk har fått betydelse för individanpassad vård och framtidens läkemedel. Det är forskare vid Uppsala universitet som sett möjligheterna med den avancerade bildanalystekniken för att hantera viktig information som andra metoder missar.

Tre Färgglada Kugghjul

2025 gör maskiner jobbet

23 okt 2020 digit

År 2025 kommer maskiner att utgöra mer än hälften av världens arbetskraft. Det spår World Economic Forum.

maria och jesusbarnet på färgat glas i en kyrka.jpg
video

Digital kyrka i tiden

5 maj 2020 digit

Ökad efterfrågan på digitala gudstjänster och jourhavande präster är några effekter som Svenska kyrkan ser under rådande pandemi. När allt blir mer normalt hoppas samfundet på digitala lösningar för att boka dop och att alla 22 000 anställda ska ha tillgång till Office 365. 

grönsaskdisk i svensk affär.jpg

Smart lagerrobot

28 nov 2019 digit

Orkla Food testar självgående lagerrobotar som kan samarbeta både med varandra och med människor. Robotarnas smarthet, i kombination med låga kostnad, gör att allt fler företag kan använda sig av avancerad automation.

maskinist nere i bolidens gruva står och fjärrstyr en maskin.jpg
video

Bolidens plan för 2024

21 okt 2019 digit

Uppkopplade gruvor med hjälp av 5G, allt fler medarbetare som jobbar digitalt och en konstant, hög säkerhet. Det är planen för Boliden, enligt CIO Göran Kördel. 

studenthatt framför carolina rediviva.jpg

Uppsalas plan för 2050

7 okt 2019 digit

Uppsala siktar på 350 000 invånare. För att locka till inflyttning krävs e-tjänster, 5G och smarta IoT-lösningar. Med nya pengar från politiken är nu kommunens CIO redo att starta arbetet för att nå målen.

ul-bussar.jpg
video
ett samarbete med vmware

Region Uppsala väljer VxRack

27 sep 2019 digit

Med ett mjukvarudefinierat datacenter fick Region Uppsala en framtidssäkrad miljö som överträffar kraven på säkerhet och snabba leveranser. Med VxRack och Cloud Foundation är Uppsala redo för smarta containerlösningar.

timmerstockar på  hög.jpg

Gaming räddar skogen

26 sep 2019 digit

Det svenska skogsbruket hotas av akut maskinförarbrist inom de kommande tio åren. Teknik från spelvärlden kan vara en del av lösningen för att säkra kompetensen och erbjuda bättre arbetsmiljö för såväl nya som mer erfarna förare.