Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

Sandviks världsledande innovation

Sandvik Coromants produktion i Gimo är en av världens mest innovativa. Nyligen utsåg World Economic Forum anläggningen till ett Lighthouse. En utmärkelse som belönar företag som framgångsrikt lyckats använda industri 4.0-teknik i produktionen.

Text Fredrik Adolfsson Foto Sandvik 27 mars 2019 digit

sandvik960640.jpg

– Vi är självklart jätteglada över utnämningen och den ger oss mycket energi. Det kan lätt finnas en risk att bli introvert i allt sitt arbete och glömma bort att fundera över ifall det man gör är bra eller inte. Därför är det ett stort kvitto på att de innovativa besluten vi tog för längesedan och mer nyligen var rätt, säger Magnus Jarlegren, Vice President Supply på Sandvik Coromant.

Genom utmärkelsen vill World Economic Forum stärka konkurrenskraften bland världens industrier. Därför belönar de företagen som är bäst på att använda industri 4.0-teknik i modern produktion, och där det mänskliga och hållbara perspektivet står i centrum för innovationen.

Anläggningen i Gimo är den enda svenska industrin som tar sig in på listan som innehåller 16 företag.

Enligt WEF har man i Gimo skapat en digital tråd genom sina produktionsprocesser som har ökat produktiviteten avsevärt. Ett exempel är den automatiska omkopplingen som gör det möjligt att ändra designmönster automatiskt, även under obemannade skift.

Sensorer och big data

Utmärkelsen kommer inte ur intet, utan Sandvik Coromant har under tio års tid arbetat fokuserat med automatisering. Nu har Gimo-anläggning, med bland annat analysredskap som sensorer och big data, fått till ett system som innebär automatiska flöden och inga stopp i processerna hela vägen från den parametriska designen till produktionen. 

– Parametrisk design är en logisk och regelbaserad design som utifrån vissa regler på ett enklare sätt skapar en digital tråd genom hela verksamheten.

– Och WEF uppmärksammade hur vi kopplat samman vår högautomatiserade produktion med bland annat automatiserade truckar och robotar till processen med parametrisk design. Det blir end to end-automatisering.

Genom den digitala plattformen Coroplus, som är en serie IIoT-lösningar, så har Sandviks interna automatiserade lösningar också gjorts tillgängliga för den externa marknaden. Det kan handla om allt ifrån sensorbestyckade skärverktyg till edge computing-lösningar som analyserar hur du kör din maskin.

– Med plattformen vill vi hjälpa och ge värde till våra kunder, så att även de kan optimera sina resultat. Och de senaste två åren har det börjat sälja riktigt bra.

Varför har ni satsat så hårt på automation?

– Det finns ett externt tryck mot industrin att vi i allmänhet ska bli mer produktiva och reducera förluster i alla steg. Nu har vi för en mindre kost lyckats skapa mer produkter, så den utmaningen har vi klarat av. Sedan finns det självklart också en intern vilja på företaget att hela tiden bli bättre och effektivare.

Hur kommer arbetet med industri 4.0 att fortsätta?

– Det finns massvis med områden där vi kan dra nytta av tekniska lösningar framöver. Vi kan snabbare komma till beslut genom att koppla upp alla våra maskiner och behandla all dess data. Sedan via olika datanoder och molnlösningar kan vi samla in informationen och analysera den. Det är ett arbete vi håller på med just nu. Vi ser teknik som ett sätt att få fundamental kontroll på vår verksamhet, och den resan kommer vi fortsätta med, avslutar Magnus Jarlegren.

Rekommenderad läsning

hjulet på en gruvlastare med blå himmel i bakgrunden.jpg

Luleå Europas IoT-nav

15 apr 2019 digit

Luleå tekniska universitet ska koordinera Arrowhead Tools, Europas största projekt för lösningar inom automation och digitalisering för industrin. Den nya tekniken ska göras tillgänglig via Arrowhead Framework, en plattform med öppen källkod.

skog.jpg

Experter på eko

4 jun 2019 digit

Utvecklingen av nya digitala tjänster är en förutsättning för den svenska industrins fortsatta konkurrenskraft. Ett Vinnova-finansierat forskningsprojekt ska hjälpa företag som Komatsu Forest att omvandla data till internationellt eftertraktade mervärden för kunderna.  

jordbruk-960640.jpg

Hållbart jordbruk med tech

10 jun 2019 digit

Rise har invigt en testbädd för digitaliserat jordbruk i Uppsala. Här ska man arbeta med utveckling och samarbeten kring teknik som kan leda till ett fossilfritt samt mer lönsamt och hållbart jordbruk. 

gult-bord-960640.jpg

Smart industri på schemat

17 maj 2019 digit

Våren 2020 startar den största företagsforskarskolan i Sverige inom området smart industri. Initiativet riktar sig till företag som vill stärka sin konkurrenskraft med ny kompetens kopplad till smart industri.

sjukvård.jpg

Plastfria Uppsala

2 maj 2019 digit

Region Uppsala arbetar med livscykelhantering av all hårdvara och ställer krav på leverantörer på att skippa all onödig plast. Allt för att få till en mer hållbar leveranskedja. 

lite av en röd bil syns på en strand.jpg

Världens snabbaste sensor

17 apr 2019 digit

En optisk nanosensor inkapslad i ett plastmaterial kan vara lösningen för framtidens vätgasbilar. Det är forskare vid Chalmers tekniska högskola som har tagit fram sensorn som även efterfrågas av elnätsbranschen, kemi- och kärnkraftsindustrin och även ska kunna bidra till förbättrad medicinsk diagnostik.

tillverkningsindustri-kvinna.jpg

Blockkedjan +89 procent

11 mar 2019 digit

Marknaden för blockkedjor väntas omsätta 2,9 miljarder dollar under 2019, vilket är en ökning på 89 procent jämfört med 2018. Det är framförallt finanssektorn och tillverkningsindustrin som väntas öka investeringen i blockkedjeteknik.

trelleborgs-hamn.jpg

Trots kritik – Trelleborg följer lagen

4 mar 2019 digit

Trelleborgs användning av automatiserat beslutsstöd har fått kritik i en uppmärksammad EU-rapport om användningen av algoritmer. Men kommunen hävdar att allt görs rättssäkert.

kritiskt-lage-under-operation2.jpg
video
ett samarbete mellan hp och voister

Alla vinner med VR

12 apr 2019 digit

Stadsplanering, industriell produktutveckling och alla typer av utbildning är bara några aktuella användningsområden för VR, virtual reality, som fortfarande är en teknik med framtiden för sig. HP Reverb VR headset gör det enkelt att ta vara på möjligheterna internt eller hos kund.