Algoritm för bättre produktion

tva-feta-industrirobotar.jpg

Industrin tar hjälp av speciella datorprogram för att hitta den bästa lösningen för en produktionskedja. Det är en beräkningstung och omständlig process men ny forskning vid Högskolan i Skövde ökar förståelsen för hur programmen kan användas på bästa sätt.

– En optimeringsalgoritm används för att kunna peka ut den bästa lösningen, som man sedan kan använda i exempelvis industriproduktion. Vilken lösning som slutligen väljs av algoritmen bestäms av dess sökstrategi, säger Martin Andersson, forskare inom optimeringsalgoritmer och doktorand vid Högskolan i Skövde, i ett pressmeddelande.

Jag har i min forskning byggt upp en infrastruktur där flera datorer kan utvärdera många sökstrategier samtidigt.

martin andersson, doktorand, högskolan i skövde

Många olika antaganden

En sökstrategi handlar om hur algoritmen navigerar genom snårig terräng och en mängd lösningar i jakt på den bästa lösningen. En sökstrategi innehåller ofta olika antaganden och genvägar som fungerar olika bra på olika optimeringsproblem. Det är också därför det saknas en sökstrategi som är bäst på alla problem. Det krävs dessutom många optimeringar för att utvärdera en viss sökstrategi.

– Det är beräkningstungt, då en enda optimering kan ta lång tid. Att då enbart använda en dator för den typen av experiment är inte rimligt ur ett tidsperspektiv. Jag har i min forskning byggt upp en infrastruktur där flera datorer kan utvärdera många sökstrategier samtidigt, vilket gör att man snabbare ska kunna hitta det bästa alternativet, avslutar Martin Andersson.

20 september 2018Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter anne hammarskjölddigitFoto adobestock

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

SENASTE NYTT

Stäng