Sandviks världsledande innovation

sandvik960640.jpg

Sandvik Coromants produktion i Gimo är en av världens mest innovativa. Nyligen utsåg World Economic Forum anläggningen till ett Lighthouse. En utmärkelse som belönar företag som framgångsrikt lyckats använda industri 4.0-teknik i produktionen.

– Vi är självklart jätteglada över utnämningen och den ger oss mycket energi. Det kan lätt finnas en risk att bli introvert i allt sitt arbete och glömma bort att fundera över ifall det man gör är bra eller inte. Därför är det ett stort kvitto på att de innovativa besluten vi tog för längesedan och mer nyligen var rätt, säger Magnus Jarlegren, Vice President Supply på Sandvik Coromant.

Genom utmärkelsen vill World Economic Forum stärka konkurrenskraften bland världens industrier. Därför belönar de företagen som är bäst på att använda industri 4.0-teknik i modern produktion, och där det mänskliga och hållbara perspektivet står i centrum för innovationen.

Anläggningen i Gimo är den enda svenska industrin som tar sig in på listan som innehåller 16 företag.

Enligt WEF har man i Gimo skapat en digital tråd genom sina produktionsprocesser som har ökat produktiviteten avsevärt. Ett exempel är den automatiska omkopplingen som gör det möjligt att ändra designmönster automatiskt, även under obemannade skift.

Sensorer och big data

Utmärkelsen kommer inte ur intet, utan Sandvik Coromant har under tio års tid arbetat fokuserat med automatisering. Nu har Gimo-anläggning, med bland annat analysredskap som sensorer och big data, fått till ett system som innebär automatiska flöden och inga stopp i processerna hela vägen från den parametriska designen till produktionen. 

– Parametrisk design är en logisk och regelbaserad design som utifrån vissa regler på ett enklare sätt skapar en digital tråd genom hela verksamheten.

– Och WEF uppmärksammade hur vi kopplat samman vår högautomatiserade produktion med bland annat automatiserade truckar och robotar till processen med parametrisk design. Det blir end to end-automatisering.

Genom den digitala plattformen Coroplus, som är en serie IIoT-lösningar, så har Sandviks interna automatiserade lösningar också gjorts tillgängliga för den externa marknaden. Det kan handla om allt ifrån sensorbestyckade skärverktyg till edge computing-lösningar som analyserar hur du kör din maskin.

– Med plattformen vill vi hjälpa och ge värde till våra kunder, så att även de kan optimera sina resultat. Och de senaste två åren har det börjat sälja riktigt bra.

Varför har ni satsat så hårt på automation?

– Det finns ett externt tryck mot industrin att vi i allmänhet ska bli mer produktiva och reducera förluster i alla steg. Nu har vi för en mindre kost lyckats skapa mer produkter, så den utmaningen har vi klarat av. Sedan finns det självklart också en intern vilja på företaget att hela tiden bli bättre och effektivare.

Hur kommer arbetet med industri 4.0 att fortsätta?

– Det finns massvis med områden där vi kan dra nytta av tekniska lösningar framöver. Vi kan snabbare komma till beslut genom att koppla upp alla våra maskiner och behandla all dess data. Sedan via olika datanoder och molnlösningar kan vi samla in informationen och analysera den. Det är ett arbete vi håller på med just nu. Vi ser teknik som ett sätt att få fundamental kontroll på vår verksamhet, och den resan kommer vi fortsätta med, avslutar Magnus Jarlegren.

27 mars 2019Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter Fredrik AdolfssondigitFoto Sandvik

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

Rekommenderad läsning

Stäng