Putins eget internet

ryssland-internet-putin-pass.jpg

En ny rysk lag kan komma att isolera landets Runet från resten av internet, för att på så sätt förhindra att information forsar ut och in genom Ryssland. Lagförslaget stöds av både Vladimir Putin och Moskvas lagstiftare. 

Propositionen kallas Sovereign Internet och via den skulle en sorts kommandostation skapas. I stationen kan lokala myndigheter behandla och stoppa information på nätet från att komma in i landet. För att lyckas med detta så ska Ryssland installera boxar med spårningsprogram på de otaliga utbytespunkter som länkar ihop dem till övriga internet. De här enheterna ska mata data till ett center där regulatorer analyserar webbtrafiken och omdirigerar den som anses olämplig för befolkningen.

Författaren Andrei Soldatov har skrivit The Red Web: The Kremlins Wars on the Internet, och han menar att lagen inte beror på hot utifrån, utan istället att dämpa vissa interna oroligheter i landet.

– Den här lagen handlar inte om utländska hot eller att banna Facebook och Google, något som Ryssland redan kan göra juridiskt sett. Det handlar om att kunna blockera en viss typ av trafik inom särskilda områden under oroliga tider.

Lagen är ännu bara på förslagsnivå och en av dem som skrev den var KGB-veteranen Andrei Lugovoi, efterlyst i Storbritannien där han misstänks ha mördat en agent.

Putin menar att målet med lagen är att försäkra sig om att Runet fortsätter att funka, även ifall USA skulle försöka blockera Ryssland från övriga internet.

Källa: Bloomberg

22 mars 2019Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter Fredrik AdolfssonsäkerhetFoto Adobestock

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

SENASTE NYTT

Stäng