Digitala larm dröjer

händer på en äldre person som trycker på ett trygghetslarm i handen.jpg

Var tionde kommun har ännu inte ställt om från analoga till digitala trygghetslarm i äldreomsorgen. Detta trots att omställningen skulle ha varit klar för två år sedan. 

– Det är inte tillfredsställande att teknikskiftet till de digitala trygghetslarmen fortfarande inte är slutfört. Den digitala tjänsten är oerhört viktig för de äldre, eftersom trygghetslarmet gör att många äldre känner sig tryggare och säkrare i sitt eget hem, säger Susanne Öhrling, sakkunnig i äldreomsorgsfrågor på Pensionärernas riksorganisation. 

En av tio klara

Det var redan under Reinfeldts regering som beslutet togs att alla trygghetslarm skulle vara digitala efter 31 januari år 2016. Men en av tio kommuner har når inte målet.

En förklaring kan vara att inte alla kommuner inte är lika långt framme i sin digitaliseringsresa överlag.

Funktionen av de 200 000 trygghetslarm som används idag försämras nödvändigtvis inte om signalen är analog istället för digital, men ger en idé om hur redo man är för den digitala omställningen. Det menar Rita Ehrenfors, utredare och projektledare för digital teknik på Myndigheten för delaktighet.

– Man har ännu inte på allvar ändrat sitt sätt att arbeta i kommunerna. De som har gjort övergången visar att de har nått en ny mognad och tagit steg i en mer digital riktning, säger Rita Ehrenfors.

Källa: Pensionärernas Riksorganisation

6 mars 2019Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter Tim Lefflerit i vårdenFoto Adobestock

Voisters nyhetsbrev

SENASTE NYTT

Stäng