Gott sällskap med AI

glad-kvinna-spelar-kort.jpg

Framtidens robotar ska hjälpa äldre och samtidigt anpassa sig till kulturen hos varje individ de tar hand om. AI-forskare från Örebro universitet deltar i det tvärvetenskapliga projektet Caresses som nu testar sina första robotar på äldreboenden i England och Japan.

– Tanken är att robotar ska anpassa sig till människors kultur i en bred bemärkelse som definieras av personens tillhörighet till en viss folkgrupp. Samtidigt ska robotar kunna anpassa sig till personens individuella preferenser och då spelar det ingen roll om man är italienare eller indier, säger Alessandro Saffiotti, professor i datavetenskap vid Örebro universitet, i ett pressmeddelande.

Tillsammans med forskare från Europa och Japan har han i snart två år arbetat med att för första gången tillföra kulturell kunskap till en robot. Det innebär att roboten exempelvis kan anpassa sitt sätt att röra sig på, prata, gestikulera och föreslå lämpliga samtalsämnen beroende på vilken individ den interagerar med.

Testas på äldreboende

Nu kommer dessa robotar att testas av äldre med olika kulturell bakgrund på äldreboenden i England och Japan.

– Vi kommer att undersöka om människor känner sig mer bekväma med robotar som tar hänsyn till deras kultur och om deras närvaro ökar livskvaliteten hos de äldre, säger Alessandro Saffiotti.

Den nyutvecklade typen av AI som gör att robotar kan anpassa sig till olika kulturer och vanor ska kunna installeras i alla typer av robotar.

Omedveten kulturspegling

Just roboten som ska testas inom ramen för Caresses kan påminna användarna att ta mediciner, föra enklare samtal, uppmuntra aktiviteter och att hålla kontakt med familj och vänner. För Alessandro Saffioti blir testerna i samspel med äldre den mest intressanta delen av projektet.

– Det kommer att tillföra ett mervärde hos robotar som ska samspela med människor. Det betyder inte att dagens robotar är helt kulturneutrala. De speglar omedvetet kulturen hos människor som bygger och programmerar dem, avslutar Alessandro Saffiotti.

 

 

23 oktober 2018Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter anne hammarskjöldit i vårdenFoto adobestock

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

SENASTE NYTT

Stäng