Bättre koll på elen

brinnande eluttag.jpg

Öresundskraft använder sig av en teknik som gör att ledningarna håller koll på om det kommer ett strömavbrott. Med hjälp av lösningen ska bolaget kunna agera snabbare och framöver även kunna undvika avbrott.

– Systemet mäter små, onormala urladdningar i ledningen. De kan bero på fukt eller på en skada i isoleringen och orsakar spänningsskillnader som så småningom kan utvecklas till ett större fel med strömavbrott som följd, säger Magnus Sjunnesson, avdelningschef inom affärsområde Distribution på Öresundskraft.

Två lådor håller koll

Man kan säga att det är två små lådor som fästs i vardera änden av en ledning. Dessa övervakar elen och rapporterar till driftledningen på Öresundskraft. På så sätt kan man säga att de tar tempen på elen och övervakar små urladdningar som kan föregå ett strömavbrott.

Sedan i höstas bevakas tio ledningar där uppemot fem kilometer ledning samt tillhörande elstationer kan bevakas åt gången.

– Att få informationen tidigt och i realtid är ett stort steg framåt i vårt proaktiva arbete både för att vara en pålitlig elnätsleverantör och i vår ambition att vara med och driva på utvecklingen av framtidens smarta elnät. Ju tidigare vi får förvarning om ett möjligt kommande avbrott, desto tidigare kan vi agera och förhoppningsvis undvika avbrottet helt. Och sker det ett avbrott på ett övervakat avsnitt kan vi snabbare börja leta mer exakt och förkorta avbrottstiden, säger Magnus Sjunnesson.

Öresundskraft är först i Sverige med den här tekniken.

Källa: Öresundskraft

19 mars 2019Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter Tim LefflerdigitFoto Adobestock

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

SENASTE NYTT

Stäng