Fjärravläsning stoppar läckor

badanka-i-skumbad.jpg

Sveriges grundvattennivåer är fortsatt låga efter sommarens torka. Samtidigt är vattenförlusterna i ledningsnäten väsentligt högre än i Danmark som spårar läckor och säkrar tillgången på dricksvatten med hjälp av digital teknik. 

Enligt SCB når 20-25 procent av vattenproduktionen aldrig fram till konsumenternas vattenkranar. Det är en väsentligt högre siffra än i Danmark, där lagen ger böter för vattenbolagen om förlusten överstiger 10 procent.

– Genom att använda intelligent mätteknik, fjärravläsning och nya analysmöjligheter kan ett vattenbolag få reda på mycket om sitt eget distributionsnät. Man kan enkelt lokalisera läckor, optimera driften och säkra tillgången på vatten för användarna, säger Jan Eriksson, försäljningschef på Kamstrup i Sverige, i ett pressmeddelande.

Omfattande ledningsnät

För de kommunala vattenbolagen i Sverige är det ett krävande arbete att lokalisera var läckorna finns i de stora och vitt förgrenade ledningsnäten. Den nya lösningen bygger på digitala vattenmätare i varje hushåll som samlar in mätdata en gång per dygn eller varje timme.

Genom att använda intelligent mätteknik, fjärravläsning och nya analysmöjligheter kan ett vattenbolag få reda på mycket om sitt eget distributionsnät.

jan eriksson, försäljningschef på Kamstrup i Sverige

– Den traditionella mätmetoden ger få och oprecisa data som bara kan användas för avräkning. Med mer frekventa data från konsumenternas mätare och rätt analysinstrument kan man nu med mycket större precision analysera hur stor vattenförlusten är, var i nätet den förekommer och under vilka tider på dygnet, förklarar Jan Eriksson.

Enligt en undersökning som gjorts av Kamstrup och branschorganisationen Dansk Energi kan teknikinvesteringen betala sig upp till 30 gånger. Bland annat i form av snabbare felsökning och färre grävarbeten. Med tanke på Sveriges relativt omfattande vattenläckage kan besparingen bli ännu större för de svenska vattenbolagen och för deras kunder.

10 oktober 2018Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter anne hammarskjölddigitFoto adobestock

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

SENASTE NYTT

Stäng