Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

Klinikchefen jobbar från Australien

virginia2.jpg

Mötesrutinerna fortsätter som vanligt på hud- och STD-kliniken men nu via videolänk till Australien.

Klinikchefen Virginia Zazo på Umeå universitetssjukhus kan uppfattas som lite fyrkantig. Hennes alter ego på avdelningen är en platta på en pelare. Själv bor hon i Australien.

Den största utmaningen med distansarbete från Australien har inte med teknik att göra.

– Det är så tråkigt att säga hej då och koppla ner ett möte eller ett samtal och det blir alldeles tyst. Jag blir lite ledsen varje gång. Samma sak när det är arbetsdag för mig men natt i Sverige. Jag glömmer att mina kollegor sover och undrar varför det inte kommer några trevliga mail som svar på mina, säger Virginia Zazo, överläkare vid hud- och STD-kliniken vid Norrlands universitetssjukhus i Umeå.

Det var när Virginia Zazos man fick en 18-månaders forskartjänst i Brisbane i Australien som frågan om distansarbete blev aktuell. Förslaget att fortsätta som verksamhetschef fick snabbt stöd från sjukhusledningen och e-hälsostaben på landstinget i Västerbotten. Ett utgångsläge som varit helt avgörande för hela projektet.

– Nyckeln till allt vi gör nu är förtroende. Sjukhusledningen, min chef och mina kollegor litar på mig. Och jag litar på dem och känner att vi arbetar i en lugn och stabil miljö. Vi har haft några år att lära känna varandra på, och jag hade inte föreslagit denna lösning när jag var ny som verksamhetschef.

Trögt med internetleverantör

Familjen var på plats i Brisbane i mitten av januari, och i början av februari började Virginia Zazo arbeta därifrån. Det har varit en del praktiska utmaningar, till exempel att hitta en internetleverantör som kan möta hennes och landstingets kravspec.

Fiberuppkopplingen är snart på plats men nu, i mitten av mars, är det mobilt bredband som gäller för videolänk och en mobil robot. Än så länge använder hon mest videolänk och en stor skärm.

– Rent tekniskt fungerar det bra med ljud och bild. Vi har samma rutiner nu som tidigare; morgonmöte varje dag, ett möte i veckan med avdelningschefen, och så ett par läkarronder i veckan. Då ser jag patientbilder och journaler på min skärm och det känns som jag är med i rummet. Om kontakten bryts under ett möte har vi kommit överens om att kollegorna fortsätter och jag kommer tillbaka så fort det går.

På avdelningen varje dag

Målet för Virginia Zazo är att vara synlig på avdelningen varje dag, och förutom planerings- och administrativa möten blir det ofta möten och informella samtal med medarbetarna. Antingen via klinikens videokonferensrum eller via medarbetarnas datorer.

Nyckeln till allt vi gör nu är förtroende. Sjukhusledningen, min chef och mina kollegor litar på mig. Och jag litar på dem och känner att vi arbetar i en lugn och stabil miljö.

Virginia Zazo , överläkare vid hud- och STD-kliniken vid Norrlands universitetssjukhus i Umeå

Hon fokuserar på administrativt arbete, men målet är att över tid också träffa patienter. Här har den mobila roboten, som är en pelare och en platta, huvudrollen. Än så länge testas den på landstingshuset, där e-hälsostrategen Thomas Molén är bollplank och praktisk resurs.

– Det är roligt men tar lite tid att lära sig köra roboten så ibland har jag bett mina barn om hjälp. Sedan är det en omställning att vara beroende av andra, till exempel för att vända roboten. Det känns lite som att vara rörelsehindrad och är en ny situation som också tar tid att vänja sig vid.

virginia_robot2.jpg

E-hälsostrateg Thomas Molén och Virginia Zazo.

Träffa patienter med robot

Nu ska roboten snart ut i verkligheten. Klinikens lokaler ska inventeras för att eventuellt användas för forskning och egna ögon säger mer än ritningar. På lite sikt är planen också att vara en resurs för underläkarna och träffa patienter.

– Underläkarna har egna patienter men behöver ibland konsultera med en mer erfaren läkare. Det är en viktig del av mitt arbete och de ska bli intressant att se hur det fungerar och hur patienterna reagerar på roboten.

Erfarenheterna under de 18 månaderna kommer att sammanställas och utvärderas. Men några slutsatser är redan klara.

– Detta arbetssätt kräver en mogen organisation. Det passar nog inte alla men är en bra erfarenhet och viktigt att testa.

21 mars 2017 Uppdaterad 15 januari 2019 Reporter Anne Hammarskjöld it i vården Foto Malin Grönborg, privat

Rekommenderad läsning

Holmen 960640

Holmens molnlycka

25 jan 2021 digit

Holmen går igenom en digital resa med fokus på molnet, SD-WAN och robotar, vilket har inneburit ökad effektivitet och digital lycka hos medarbetarna. Nästa steg är att bli ännu mer databaserade. 

Cisco Pod Some PUFF
podcast

Cisco med ögon på bollen

10 jun 2020 digit

När coronapandemin bröt ut gapade många kontor tomma. Då beslutade Cisco Sverige att flytta de oanvända videosystemen till äldreboende. Det berättar Per Samuelsson Sverigechef Cisco när han gästar Voisterpodden tillsammans med Voisters Lisa Nore och Ateas vd Kalle Hultenheimen. Och så blir det lite golfsnack också.

en gaudiödla.jpg

Viva Västerbotten

5 feb 2019 it i vården

Med projektet Västerbotten utan gränser vill Region Västerbotten undersöka möjligheterna att starta en virtuell verksamhet i ett annat EU-land. Spanien ska vara pilotland för en ny modell av nära digital vård och hållbar kompetensförsörjning.

skogsarbeteare.jpg
video

Digitalisering i rätt tid för Stora Enso

15 dec 2017 digit

Stora Enso tror inte på innovation i isolation. Tillsammans med sina medarbetare och startups i Sverige och Finland utvecklar koncernen såväl smarta förpackningar som AI för administration och underhåll.

KragicDanica_robot_2.jpg

Danica Kragic: Robotar gör oss mänskliga

30 okt 2017 ledarskap

För Danica Kragic på KTH är robotar och AI förutsättningen för bättre vård, bättre utbildning och ett bättre samhälle. Helt enkelt för att robotar ger oss mer tid med andra människor. Men för att komma dit behöver robotar både lära sig diska och läsa manualer.

marieWEBB.png
video

”Nästa år har vi en robot”

27 okt 2017 digit

Skellefteås invånare vill vara trygga och självständiga, samtidigt som de är med och skapar morgondagens kommun. För kommunens medarbetare kan det handla om att få mer tid att konsultera – och låta en robot kontrollera handlingar.

AdobeStock_132683013_2.jpg

Äldre visar vägen i Helsingborg

5 sep 2017 It i vården

Ett hackaton med seniorer och programmerare i Helsingborg gav flera smarta lösningar för kommunen.

 

LMK_samtliga_kassar_2014_2.jpg

Så tar PostNord Logistics nya marknader

9 aug 2017 Digit

Med kunder som Linas Matkasse och Dagab jobbar PostNord Logistics med en ny affärsplan för termoverksamheten. Genom smart användning av koncernens digitala muskelmassa är målet att erbjuda mervärden som uppdragsgivarna inte ens visste att de saknade. 

Kongo_960x640.jpg
video

Transparens ett måste för hållbarhet

7 jul 2017 ledarskap

Hållbarhetsinitiativ som jobbar över branschgränser är nödvändiga för att få effekt, inte minst för att nå utanför Europas gränser. Sören Enholm, TCO development och Theo Jaekel, människorättsjurist, Vinge advokatbyrå kämpar för mänskliga rättigheter i hela leverantörskedjan.