Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

Smidigare lån på Ikea

närbild på ett tangentbord med en kaffekopp med utspilt kaffe.jpg

Ett skåp med inlåsta datorer som enkelt hämtas ut med passerkort, och som kommer ihåg hur länge datorn har lånats. Den lösningen finns nu på Ikeas kontor i Älmhult och gör att man kan minska både kostnader och administration.

– Vi har gått från ungefär 220 stycken lånedatorer till 30 stycken i vår nya lösning, vilket sparar oss minst en miljon kronor om året, och om vi räknar in personalkostnader och tid blir nog siffran betydligt högre ändå. Det är pengar som vi nu kan använda till annat, säger Krister Lindström, IT Operation Owner på Ikea of Sweden.

Din dator i fem dagar

Ikea of Sweden är bolaget inom Ikea-gruppen som har ansvar för att designa och producera varor och har omkring 2 200 anställda på kontoret i Älmhult i Småland. Precis som på alla andra arbetsplatser händer det givetvis att datorer går sönder, blir stulna, eller glöms hemma. Men för att man ska kunna fortsätta arbeta som vanligt erbjuder ofta arbetsgivaren lånedatorer.

Det är klart att man ler lite inombords.

Krister Lindström , IT Operation Owner, Ikea of Sweden

På Ikea of Sweden har man sedan tre månader tillbaka en Traka-lösning för sina lånedatorer som innebär att de ligger inne i smarta skåp, som enkelt öppnas med de id-kort som personalen redan bär. En dator lånas ut i max fem dagar, och personen som datorn är knuten till under låneperioden kan endast öppna det skåp där datorn hämtades ut ifrån.

trakaskåp.jpg

De automatiska datorlåneskåpen.

– Det är ett säkert system som vi inte haft några problem med sen införandet i höstas. Datorerna har vår Ikea-plattform och är fullt krypterade. De har endast de mest nödvändiga programmen för att hålla licenskostnaderna nere, säger Krister Lindström.

Vänt på stenar

När lånedatorerna tidigare fanns ute på de olika avdelningarna tog det en hel del tid i anspråk, och det var dessutom svårt för personalen att hålla rätt på alla datorer.

– Det var ingen som riktigt hade synat den här delen av lånedatorer särskilt noggrant innan vi började ta itu med det på allvar för ungefär ett år sedan. Då var den övergripande tanken att varje avdelning behövde mellan fem och sju datorer, vilket snabbt blir pengar både i hårdvara och i licenser. Men efter att ha avslutat andra projekt och vänt på lite stenar såg vi att det fanns pengar att spara även här, säger Krister Lindström.

Idé från varuhusen

Det var efter att ha sett hur smidigt personalen arbetade på varuhusen med ett liknande system för de personliga plattorna de har i sitt arbete där, som Krister Lindström hörde av sig till samma leverantör och undrade om det inte gick att ta fram ett liknande system fast för datorer.

Sagt och gjort: ungefär ett år senare dök skåpet upp i de nyrenoverade lokalerna i Älmhult, och togs i bruk.

– Min målsättning är att göra det så enkelt som möjligt för alla, och det här är verkligen ett win-win-concept. Vi sparar pengar, och personalen är nöjda. Än så länge har de 30 datorerna inte tagit slut och allt går enligt vår plan. Ibland hör jag hur folk som hämtar ut en dator för första gången utbrister hur smidigt systemet är, och då är det klart att man ler lite inombords, säger Krister Lindström.

25 februari 2019 Uppdaterad 8 januari 2021 Reporter Tim Leffler digit Foto Adobestock, Ikea

Rekommenderad läsning

Julklappar På Hög

Amazons framtid

3 dec 2020 digit

Om fyra år kan Amazon vara störst i Sverige och Norden. Det spår konsultfirman Boston Consulting Group.

kundvagn i 3d mot rosa bakgrund.jpg

Corona ger nya köp

20 apr 2020 digit

Ökning av vardagsköp från datorn och mer blippande. Det är några av trenderna Klarna kan se under den rådande coronakrisen.

mamma och flicka plockar grönsaker i en affär.jpg
video

Icas nya nät

11 mar 2020 digit

Ica gör sig redo för nästa generations nätverk med ACI, Application Centric Infrastructure. Förhoppningen är att det ska leda till en enklare förvaltning och underhåll, samtidigt som bolagets tjänster kan levereras snabbare och säkrare. Det berättar Walter Stern under Cisco Live i januari. 

icasupermarket.jpg

IoT retails framtid

15 jan 2020 digit

Hela 67 procent av alla kunder i detaljhandeln ser mobila tekniklösningar som det bästa sättet att ge en snabbare shoppingupplevelse. 76 procent vill även ha individanpassade upplevelser via mobilen. Det visar en ny rapport från IoT- och mobilitetsföretaget Soti. 

tre kirurger opererar2.jpg
video

Skalbarhet i Region Kronoberg

10 dec 2019 digit

It-stöd som underlättar och skapar mer tid för verksamheten är drömmen för många regioner. Under Microsoft Ignite var Mikael Ahlgrimm på plats för att titta på nyheter som kan driva utvecklingen enkelt och säkert i Region Kronoberg. 

grönsaskdisk i svensk affär.jpg

Smart lagerrobot

28 nov 2019 digit

Orkla Food testar självgående lagerrobotar som kan samarbeta både med varandra och med människor. Robotarnas smarthet, i kombination med låga kostnad, gör att allt fler företag kan använda sig av avancerad automation.

närbild på skor på campare i närbild när de går.jpg

Vagabonds väg framåt

25 nov 2019 digit

Skoföretaget Vagabond städar ut gamla system och förbereder för Microsofts senaste produkter. Med en global organisation och nya onlinebutiker ligger fokus för bolagets nya CIO Jesper Lagernäs på att bygga en proaktiv it-avdelning med smart infrastruktur.

smink-retail-960640.jpg

Butik ökar e-handel

21 nov 2019 digit

När en fysisk butik öppnar så ökar e-handeln i butikens närområde med 40 procent. Det visar en ny undersökning. 

ai-hybridprojekt-boras.jpg

Hållbar handel med AI

22 okt 2019 digit

Genom att kombinera AI med mänsklig erfarenhet vill forskare förändra dagens affärsmodeller och öka innovationen inom handeln. Vägen dit går via forskningsprojektet Digitala hybridsystem för innovation, som får två miljoner från Handelsrådet.