Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

Smidigare lån på Ikea

Ett skåp med inlåsta datorer som enkelt hämtas ut med passerkort, och som kommer ihåg hur länge datorn har lånats. Den lösningen finns nu på Ikeas kontor i Älmhult och gör att man kan minska både kostnader och administration.

Text Tim Leffler Foto Adobestock, Ikea 25 februari 2019 digit

närbild på ett tangentbord med en kaffekopp med utspilt kaffe.jpg

– Vi har gått från ungefär 220 stycken lånedatorer till 30 stycken i vår nya lösning, vilket sparar oss minst en miljon kronor om året, och om vi räknar in personalkostnader och tid blir nog siffran betydligt högre ändå. Det är pengar som vi nu kan använda till annat, säger Krister Lindström, IT Operation Owner på Ikea of Sweden.

Din dator i fem dagar

Ikea of Sweden är bolaget inom Ikea-gruppen som har ansvar för att designa och producera varor och har omkring 2 200 anställda på kontoret i Älmhult i Småland. Precis som på alla andra arbetsplatser händer det givetvis att datorer går sönder, blir stulna, eller glöms hemma. Men för att man ska kunna fortsätta arbeta som vanligt erbjuder ofta arbetsgivaren lånedatorer.

Det är klart att man ler lite inombords.

Krister Lindström , IT Operation Owner, Ikea of Sweden

På Ikea of Sweden har man sedan tre månader tillbaka en Traka-lösning för sina lånedatorer som innebär att de ligger inne i smarta skåp, som enkelt öppnas med de id-kort som personalen redan bär. En dator lånas ut i max fem dagar, och personen som datorn är knuten till under låneperioden kan endast öppna det skåp där datorn hämtades ut ifrån.

trakaskåp.jpg

De automatiska datorlåneskåpen.

– Det är ett säkert system som vi inte haft några problem med sen införandet i höstas. Datorerna har vår Ikea-plattform och är fullt krypterade. De har endast de mest nödvändiga programmen för att hålla licenskostnaderna nere, säger Krister Lindström.

Vänt på stenar

När lånedatorerna tidigare fanns ute på de olika avdelningarna tog det en hel del tid i anspråk, och det var dessutom svårt för personalen att hålla rätt på alla datorer.

– Det var ingen som riktigt hade synat den här delen av lånedatorer särskilt noggrant innan vi började ta itu med det på allvar för ungefär ett år sedan. Då var den övergripande tanken att varje avdelning behövde mellan fem och sju datorer, vilket snabbt blir pengar både i hårdvara och i licenser. Men efter att ha avslutat andra projekt och vänt på lite stenar såg vi att det fanns pengar att spara även här, säger Krister Lindström.

Idé från varuhusen

Det var efter att ha sett hur smidigt personalen arbetade på varuhusen med ett liknande system för de personliga plattorna de har i sitt arbete där, som Krister Lindström hörde av sig till samma leverantör och undrade om det inte gick att ta fram ett liknande system fast för datorer.

Sagt och gjort: ungefär ett år senare dök skåpet upp i de nyrenoverade lokalerna i Älmhult, och togs i bruk.

– Min målsättning är att göra det så enkelt som möjligt för alla, och det här är verkligen ett win-win-concept. Vi sparar pengar, och personalen är nöjda. Än så länge har de 30 datorerna inte tagit slut och allt går enligt vår plan. Ibland hör jag hur folk som hämtar ut en dator för första gången utbrister hur smidigt systemet är, och då är det klart att man ler lite inombords, säger Krister Lindström.

Rekommenderad läsning

ikea-designklassiker-klippan.jpg video

Ikeas digitala ledarskap

7 feb 2019 ledarskap

Drygt 75 år efter starten är Ikea piggare och mer innovativt än någonsin tidigare. Förklaringen är en företagskultur som uppmuntrar initiativ, delegerar ansvar och ständigt söker efter smarta lösningar för ökad kundnytta och lönsamhet.

rött kylskåp.jpg (1)

Smartare mat hem

7 mar 2019 digit

Ett kylt leveransskåp för utomhusbruk testas nu av utvalda kunder i Helsingborgsområdet. Med tjänsten E-drop blir Coop den första livsmedelskedjan som erbjuder hemleveranser med intakt kyl- och fryskedja utan att kunden behöver vara hemma och ta emot.

skyltdocka-med-kompis.jpg

Passar perfekt i 3D

18 mar 2019 digit

De flesta har väl stått i ett provrum och undrat om kläderna är måttade efter Snövits sju dvärgar. För e-handelskunder blir lösningen att beställa hem flera plagg och skicka tillbaka de som inte passar, vilket är ett växande miljöproblem. Avatarer och 3D öppnar nya möjligheter att hitta rätt storlekar.

två byggarbetare sitter uppe på en stålställning.jpg
ett samarbete mellan nutanix och voister

SSAB bygger med Nutanix

15 mar 2019 digit

Enkelt mjukvarugränssnitt och smidiga skalbarsmöjligheter är några av anledningarna till att hela SSAB:s globala it-infrastruktur nu ligger i Nutanix hyperkonvergerade lösningar. På sju stora produktionsorter och drygt 130 säljkontor rapporteras det om förbättringar.

kinesisk-drake-med-korsbarsblommor.jpg

Regeringens krav på 5G

14 mar 2019 digit

Regeringen vill kunna stoppa företag som inte uppfyller säkerhetskraven från att delta i uppbyggnaden av de nya svenska 5G-näten.

einride.jpg

Einride ut på vägarna

15 mar 2019 digit

Transportstyrelsen har gett Göteborgsföretaget Einride klartecken att utföra tester med självkörande lastbilar på allmän väg. Därmed blir Einride den första helt förarlösa lastbilen i Sverige i trafik.

bi-pa-rod-blomma.jpg

Bisyssla i 3D

20 mar 2019 digit

3D-bilder av humlornas fasettögon avslöjar varför stora individer ser bättre än små. Extra god syn framåt och uppåt gör det lättare att upptäcka blommor på långt håll samt att hitta små blommor. Kunskapen hjälper forskarna förstå hur pollineringen påverkas i olika klimatzoner.

brinnande eluttag.jpg

Bättre koll på elen

19 mar 2019 digit

Öresundskraft använder sig av en teknik som gör att ledningarna håller koll på om det kommer ett strömavbrott. Med hjälp av lösningen ska bolaget kunna agera snabbare och framöver även kunna undvika avbrott.

tillverkningsindustri-kvinna.jpg

Blockkedjan +89 procent

11 mar 2019 digit

Marknaden för blockkedjor väntas omsätta 2,9 miljarder dollar under 2019, vilket är en ökning på 89 procent jämfört med 2018. Det är framförallt finanssektorn och tillverkningsindustrin som väntas öka investeringen i blockkedjeteknik.