Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

Smidigare lån på Ikea

Ett skåp med inlåsta datorer som enkelt hämtas ut med passerkort, och som kommer ihåg hur länge datorn har lånats. Den lösningen finns nu på Ikeas kontor i Älmhult och gör att man kan minska både kostnader och administration.

Text Tim Leffler Foto Adobestock, Ikea 25 februari 2019 digit

närbild på ett tangentbord med en kaffekopp med utspilt kaffe.jpg

– Vi har gått från ungefär 220 stycken lånedatorer till 30 stycken i vår nya lösning, vilket sparar oss minst en miljon kronor om året, och om vi räknar in personalkostnader och tid blir nog siffran betydligt högre ändå. Det är pengar som vi nu kan använda till annat, säger Krister Lindström, IT Operation Owner på Ikea of Sweden.

Din dator i fem dagar

Ikea of Sweden är bolaget inom Ikea-gruppen som har ansvar för att designa och producera varor och har omkring 2 200 anställda på kontoret i Älmhult i Småland. Precis som på alla andra arbetsplatser händer det givetvis att datorer går sönder, blir stulna, eller glöms hemma. Men för att man ska kunna fortsätta arbeta som vanligt erbjuder ofta arbetsgivaren lånedatorer.

Det är klart att man ler lite inombords.

Krister Lindström , IT Operation Owner, Ikea of Sweden

På Ikea of Sweden har man sedan tre månader tillbaka en Traka-lösning för sina lånedatorer som innebär att de ligger inne i smarta skåp, som enkelt öppnas med de id-kort som personalen redan bär. En dator lånas ut i max fem dagar, och personen som datorn är knuten till under låneperioden kan endast öppna det skåp där datorn hämtades ut ifrån.

trakaskåp.jpg

De automatiska datorlåneskåpen.

– Det är ett säkert system som vi inte haft några problem med sen införandet i höstas. Datorerna har vår Ikea-plattform och är fullt krypterade. De har endast de mest nödvändiga programmen för att hålla licenskostnaderna nere, säger Krister Lindström.

Vänt på stenar

När lånedatorerna tidigare fanns ute på de olika avdelningarna tog det en hel del tid i anspråk, och det var dessutom svårt för personalen att hålla rätt på alla datorer.

– Det var ingen som riktigt hade synat den här delen av lånedatorer särskilt noggrant innan vi började ta itu med det på allvar för ungefär ett år sedan. Då var den övergripande tanken att varje avdelning behövde mellan fem och sju datorer, vilket snabbt blir pengar både i hårdvara och i licenser. Men efter att ha avslutat andra projekt och vänt på lite stenar såg vi att det fanns pengar att spara även här, säger Krister Lindström.

Idé från varuhusen

Det var efter att ha sett hur smidigt personalen arbetade på varuhusen med ett liknande system för de personliga plattorna de har i sitt arbete där, som Krister Lindström hörde av sig till samma leverantör och undrade om det inte gick att ta fram ett liknande system fast för datorer.

Sagt och gjort: ungefär ett år senare dök skåpet upp i de nyrenoverade lokalerna i Älmhult, och togs i bruk.

– Min målsättning är att göra det så enkelt som möjligt för alla, och det här är verkligen ett win-win-concept. Vi sparar pengar, och personalen är nöjda. Än så länge har de 30 datorerna inte tagit slut och allt går enligt vår plan. Ibland hör jag hur folk som hämtar ut en dator för första gången utbrister hur smidigt systemet är, och då är det klart att man ler lite inombords, säger Krister Lindström.

Rekommenderad läsning

vackra-livsmedel-i-fina-skalar.jpg

E-handelns tid är nu

8 nov 2018 digit

Onlinehandeln som andel av detaljhandelns försäljningstillväxt har vuxit i rask takt. I USA har Amazon varit mycket framgångsrika och uppnått en marknadsandel på nära 50 procent. Det finns anledning att förvänta sig en liknande utveckling i Sverige men också en tilltagande butiksdöd, enligt en ny rapport.

ikea-designklassiker-klippan.jpg
video

Ikeas digitala ledarskap

7 feb 2019 ledarskap

Drygt 75 år efter starten är Ikea piggare och mer innovativt än någonsin tidigare. Förklaringen är en företagskultur som uppmuntrar initiativ, delegerar ansvar och ständigt söker efter smarta lösningar för ökad kundnytta och lönsamhet.

skyltdocka-med-kompis.jpg

Passar perfekt i 3D

18 mar 2019 digit

De flesta har väl stått i ett provrum och undrat om kläderna är måttade efter Snövits sju dvärgar. För e-handelskunder blir lösningen att beställa hem flera plagg och skicka tillbaka de som inte passar, vilket är ett växande miljöproblem. Avatarer och 3D öppnar nya möjligheter att hitta rätt storlekar.

tomma färglada shoppingpåsar på rad.jpg

Handla för miljön

3 maj 2019 digit

Fintechbolaget Doconomy lanserar ett kreditkort som stoppar dig när du har nått ditt personliga klimatavtryck i enlighet med Parisavtalet.

två händer plockar grönsaker i en affär.jpg
video
ett samarbete mellan microsoft och voister

Ica behöver bara Teams

23 aug 2019 digit

Ica jobbar intensivt för att utveckla goda kundrelationer och möjligheter för kunder att handla via nätet. En stor hjälp i arbetet har varit övergången till Teams.

glad-tjej-med-hatt-och-kaffe.jpg
voister paper - ibm digitala assistenter

Löfbergs kaffe med bot

29 jan 2019 digit

På sin resa mot framtidens konsumenter tar Löfbergs hjälp av en digital assistent för att bygga starka relationer med en viktig grupp. Målet är att utveckla alla kontaktytor med gruppen unga kaffedrickare.

rött kylskåp.jpg (1)

Smartare mat hem

7 mar 2019 digit

Ett kylt leveransskåp för utomhusbruk testas nu av utvalda kunder i Helsingborgsområdet. Med tjänsten E-drop blir Coop den första livsmedelskedjan som erbjuder hemleveranser med intakt kyl- och fryskedja utan att kunden behöver vara hemma och ta emot.

hm-tjejer med blommiga kläder2.jpg

H&M:s väg till molnet

13 maj 2019 digit

Digitala ambassadörer har en central roll i H&M:s molnflytt till Office 365. Under en så omfattande intern digital transformation är det viktigt att inte glömma bort syftet och att ständigt kommunicera. Det menar Robert Lingemark, it-serviceansvarig på H&M.

grönt fält och blå himmel.jpg
video

Qstar helt digitalt

18 jun 2019 digit

Det svenska bolaget Qstar Försäljning har omkring 400 bensinstationer från Abisko till Skanör och finns framförallt på mindre orter. Björn Dilton tillträdde som CIO för drygt ett år sedan och fokus är både på en säker infrastruktur och framtidens smarta och kundanpassade lösningar.