Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

Rektorns Guldäpplerecept

Sätt tydliga mål, skapa tid för förändring och utgå från det man själv vill lära sig. Det är några av framgångsfaktorerna för Amelie Wahlström i Karlstad, som i höstas tog emot Guldäpplet för sitt digitaliseringsarbete. Dessutom kan Facebook vara en hjälp att hålla kontakt med föräldrar och att rekrytera nya elever.

Text elisabeth nore Foto fredrik kron, adobestock 5 februari 2019 it i skolan

– När jag var rektor för Vålbergsskolan i Karlstad var vi med i det treåriga projektet Det digitala lärandets möjligheter. Under den tiden gick vi från att vara en skola som inte var så digital till dagens helt digitala arbetssätt, säger Amelie Wahlström.

I höstas uppmärksammades Amelie Wahlström med Guldäpplejuryns särskilda pris för sina insatser inom lärande med stöd av it. Idag är Amelie Wahlström rektor på Rudsskolan i Karlstad.

– Det var en intensiv resa där vi hade som mål att fullt ut ta vara på de möjligheter att arbeta digitalt som projektet öppnade för. Sedan körde vi fullt ut hela personalen.

Är det några insikter från den tiden som du kan dela med dig av?

– Det finns mycket som är viktigt men jag vill särskilt lyfta fram tydliga mål och att skapa tid. Jag tror det är jätteviktigt att ha en vision för satsningen på ett mer digitalt arbetssätt. Visionen börjar formas när jag som rektor tänker igenom vad digital kompetens är för mig och vart jag vill att mina medarbetare ska komma.

– För att lyckas över tid behöver man vara rätt tydlig. Det här ställer andra krav på lärarna som ska arbeta på ett annat, mer digitalt sätt i klassrummet. Då måste man erbjuda utrymme och lösningar för att skapa den kompetens som behövs, till exempel genom att lära av varandra.

Berätta lite om hur ni jobbar med sociala medier på din nya skola?

– På Rudsskolan har vi flera olika plattformar, bland annat en Facebook-sida som är vårt skyltfönster utåt. Inläggen kan vara allt möjligt som visar vad vi står för, vad vi gör och vilka vi är, till exempel bilder eller videosnuttar från en lektion, en korridor eller matsalen.

– Det är väldigt uppskattat och jag får mejl från föräldrar skriver att de tycker om sidan och upplever vår verksamhet som levande och bra. Facebook-sidan kan också hjälpa oss få kontakt med presumtiva nya elever, säger Amelie Wahlström.

Rekommenderad läsning

AdobeStock_106130956_2.jpg

Karlstads elever jobbar bättre utan pennor

26 jul 2017 it i skolan

Projektet ”Det digitala lärandets möjligheter” gör att Vålbergsskolan i Karlstad har slutat prata om digitalisering. Med engagerade lärare och mer aktiva elever är arbetssättet i dag lika självklart som papper och penna var för två år sedan.

skola-ungar-dator.jpg

Så utbildas källkritiker

24 jan 2018 it i skolan

Ungdomars förmåga att kritiskt granska text blir allt viktigare i en tid av aldrig sinande information. För lärarna innebär den nya verkligheten utmaningar men framför allt möjligheter visar två studier från Göteborgs universitet.

glad-kille-med-platta.jpg
video

Myten om skolan

25 jan 2018 it i skolan

Undervisningen i skolan bygger på antagandet om en genomsnittselev. Men det finns ingen sådan och det är en stor utmaning för hela samhället. Det menar Rachel Rosenfeldt, Kotter International.

skolbarn-lärare-glada.jpg
video

"Regeringen borde göra som i Danmark"

25 jan 2018 it i skolan

För att lyckas med digitaliseringen i skolan behöver lärare och skolledare få motivation att stanna på sina jobb. Dessutom behövs pengar för att utjämna skillnader mellan skolor. Det menar Matz Nilsson, ordförande på Skolledarförbundet.

annika agelii genlott.jpg
video

Förändring som väcker rädsla

26 jan 2018 it i skolan

Starka känslor och upprop på Facebook var vardag för Annika Agélii Genlott när hon startade arbetet med att förändra skolan i Sollentuna. Lyssna, ge tid men alla måste med är några av hennes råd.

elever-jobbar-i-grupp.jpg
video

Smarta lösningar för skolan i O365

26 jan 2018 it i skolan

Undersök först vilka möjligheter det finns i befintliga verktyg innan du köper nytt. Det rådet ger Sofia Nybom, skolutvecklingsledare, Solna stad och tipsar om smarta lösningar i Office 365.

petter askegren NY.jpg
video

Född att gå på Komvux

26 jan 2018 it i skolan

Med egna erfarenheter av en trasslig skolgång och som pappa till fem barn påminner artisten och författaren Petter Askergren om vikten av vuxna förebilder och kraften i en andra chans.

presentation-for-arbetsgrupp.jpg
video

Politiker pluggar digitalisering

29 jan 2018 it i skolan

Politiker får ofta kritik att de har dålig koll på verksamheten de fattar beslut för. Men i Skellefteå utbildar sig Fredrik Stenberg och hans kollegor i för- och grundskolenämnden i skolans digitalisering.

två killar sitter på en brygga vid en sjö och tittar i sina telefoner.jpg
video

Mobilen minskar självförtroendet

31 jan 2018 it i skolan

För mycket skärmtid i skolan minskar mjuka färdigheter som empati, självförtroende och ledaregenskaper. Anne Bamford, professor i pedagogik och utvecklingschef för Londons skolförvaltning, varnar också när tryggheten infinner sig. Då är lärarens it-kunskaper inaktuella.