Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

Rektorns Guldäpplerecept

Sätt tydliga mål, skapa tid för förändring och utgå från det man själv vill lära sig. Det är några av framgångsfaktorerna för Amelie Wahlström i Karlstad, som i höstas tog emot Guldäpplet för sitt digitaliseringsarbete. Dessutom kan Facebook vara en hjälp att hålla kontakt med föräldrar och att rekrytera nya elever.

– När jag var rektor för Vålbergsskolan i Karlstad var vi med i det treåriga projektet Det digitala lärandets möjligheter. Under den tiden gick vi från att vara en skola som inte var så digital till dagens helt digitala arbetssätt, säger Amelie Wahlström.

I höstas uppmärksammades Amelie Wahlström med Guldäpplejuryns särskilda pris för sina insatser inom lärande med stöd av it. Idag är Amelie Wahlström rektor på Rudsskolan i Karlstad.

– Det var en intensiv resa där vi hade som mål att fullt ut ta vara på de möjligheter att arbeta digitalt som projektet öppnade för. Sedan körde vi fullt ut hela personalen.

Är det några insikter från den tiden som du kan dela med dig av?

– Det finns mycket som är viktigt men jag vill särskilt lyfta fram tydliga mål och att skapa tid. Jag tror det är jätteviktigt att ha en vision för satsningen på ett mer digitalt arbetssätt. Visionen börjar formas när jag som rektor tänker igenom vad digital kompetens är för mig och vart jag vill att mina medarbetare ska komma.

– För att lyckas över tid behöver man vara rätt tydlig. Det här ställer andra krav på lärarna som ska arbeta på ett annat, mer digitalt sätt i klassrummet. Då måste man erbjuda utrymme och lösningar för att skapa den kompetens som behövs, till exempel genom att lära av varandra.

Berätta lite om hur ni jobbar med sociala medier på din nya skola?

– På Rudsskolan har vi flera olika plattformar, bland annat en Facebook-sida som är vårt skyltfönster utåt. Inläggen kan vara allt möjligt som visar vad vi står för, vad vi gör och vilka vi är, till exempel bilder eller videosnuttar från en lektion, en korridor eller matsalen.

– Det är väldigt uppskattat och jag får mejl från föräldrar skriver att de tycker om sidan och upplever vår verksamhet som levande och bra. Facebook-sidan kan också hjälpa oss få kontakt med presumtiva nya elever, säger Amelie Wahlström.

5 februari 2019 Uppdaterad 6 februari 2019 Reporter elisabeth nore it i skolan Foto fredrik kron, adobestock

Rekommenderad läsning

Fyra Människor Håller Upp Varsin Färgglad Chattbubbla Framför Ansiktet

Slutchattat i Teams

17 feb 2021 digit

Nu kan du stänga av chattfunktionen under möten för att minimera distraktionen för deltagarna. Det är en lösning som har efterfrågats av många, inte minst av lärare. 

Tecknade Röda Äpplen Mot Vit Bakgrund

Chans till Guldäpple

25 sep 2020 it i skolan

Bäst i Sverige på att använda digitala medel i sin undervisning. Det är kriteriet bakom de tre nomineringarna till Guldäpplet 2020.

Videomöte Teams 960640

Kontroll i Teams

8 sep 2020 digit

Nu lanserar Microsoft ytterligare en nyhet i Teams. Den nya funktionen spotlight innebär att mötesarrangören kan kontrollera vyn för samtliga deltagare.

Skol Och Coronaprylar Mot Vit Bakgrund

Rise om skolhösten

2 sep 2020 it i skolan

Vårens undervisning online nådde blandade resultat, vilket kan ha lett till en utbildningsskuld som behöver åtgärdas. Det menar Lars Lingman på Rise.

Glada Barn Med Böcker Mot Gul Bakgrund

Skolan som klarar corona

13 aug 2020 it i skolan

När höstterminen drar igång kommer det vara med fortsatta restriktioner på grund av pandemin. Grundskolan Nya Elementar i Bromma är rustade med Apple Classroom och Teams, och har dessutom samlat goda erfarenheter från vårterminen.

Retorik Vr Scen

Retorikträna i VR

10 aug 2020 digit

Nu kan studerande på Påhlmans handelsinstitut träna retorik i VR. De kan testa att tala inför en större eller mindre publik och olika engagerad. Tanken är att det ska öka elevernas färdigheter och självförtroende att tala inför en grupp.

49 I Guldbokstäver

Så växer Teams

23 jun 2020 digit

Snart kan 49 personer synas samtidigt på skärmen. Det är en av nyheterna i Microsoft Teams, som kommer att lanseras i höst.

Disketter Mot Gul Bakgrund

Skolans edtech-kris

10 jun 2020 it i skolan

Kommuner kommer att ha olika svårt att satsa på digitala skolverktyg efter coronapandemin, vilket i sin tur leder till en alltmer ojämlik skola. Det menar Jannie Jeppesen, vd Swedish Edtech Industry.

Två Roliga Hästar Tittar Ner I En Kamera

Eleverna sitter säkert

2 jun 2020 digit

En milt surrande sensor på ryttarens hjälm kan minska risken för skador på hästen. Nu sprider Realgymnasiets elever den smarta lösningen vidare i Hästsverige.