Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

Petra, hur mår jag?

vin ska hällas upp i ett glas men en hand håller för vinglaset.jpg

Många lider av sjukdomar utan att veta om det. Med hjälp av roboten Petra ska fler kunna diagnostiseras och få hjälp med rätt medicin. Det hoppas läkemedelsbolaget Merck som har utvecklat roboten Petra tillsammans med Furhat.

– Förhoppningen med Petra är att hon ska hjälpa oss att uppmärksamma alla de sjukdomar som är underdiagnostiserade runt om i världen. Vi vill fånga in människor som kanske inte tänker på att testa sig, i miljöer där de rör sig i sin vardag, säger Gustav Aspengren, Global Go To Market Platform Manager på läkemedelsbolaget Merck.

En underdiagnostiserad värld

Omkring 5 procent av världens befolkning beräknas ha hormonsjukdomen hypertyreos utan att veta om det. Samtidigt finns det både billiga och lättåtkomliga läkemedel. En sådan omedvetenhet gäller även sjukdomar som alkoholism och diabetes.

– Världens befolkning är alltså i många fall underdiagnostiserad, säger Gustav Aspengren.

Detta globala hälsoproblem vill Merck bemöta med sin robot Petra som utvecklats tillsammans med det svenska robotföretaget Furhat. Merck står för den medicinska kompetensen medan Furhat programmerar och ansvarar för att roboten fungerar som tänkt.

– Vi har samarbetat med Furhat i två år nu och haft med en av deras robotar på ett antal event och när vi hade hackaton i Tyskland fick Furhat överlägset mest ansökningar från folk som ville samarbeta och hitta användningsområden för deras robot.

Pilot i Stockholm

Med Furhat får personen på gatan möjlighet att interagera med en robot, som ställer av läkare utvalda frågor för att luska ut om personen bör besöka en vårdcentral.

Syftet med Mercks satsning är i ett första steg att undersöka om Furhat-roboten kan engagera människor på ett annat sätt än ett vanligt formulär skulle göra.

– Vi har startat med en pilot på Epicenter i Stockholm, inte minst eftersom den svenska marknaden är väldigt tillåtande och människor är nyfikna på nya saker. Piloten ska sedan utvärderas genom att de som interagerat med roboten får svara på frågor om hur upplevelsen var. Vi kommer även givetvis titta på statistik som hur många som slutför testet och hur många som dessutom hamnade i riskgruppen.

Vidare ut i världen

Från Mercks sida är det viktigt att resultatet ska bli tillräckligt vederhäftiga för att man ska kunna gå vidare och på sikt kunna köra liknande piloter i andra länder, för att så småningom kunna lansera den på riktigt.

I ett längre perspektiv är förstås förhoppningen att fler personer med odiagnostiserade sjukdomar ska bli medvetna om dessa och få rätt medicin. 

gustav aspengren, merck.jpg

Gustav Aspengren

Gustav Aspengren tänker sig att platser som centralstationer och flygplatser kan vara lämpliga för Petra, där en andra pilot skulle kunna äga rum i en sådan heterogen miljö någonstans här i Sverige. Båset där roboten finns kommer att vara ljudisolerat och det kommer att finnas möjlighet att skriva in sina svar för den som vill det.

– I Sverige har vi möjlighet att arbeta snabbfotat med den här typen av tester. Med det sagt är vi i Sverige och västvärlden relativt duktiga på att diagnosticera oss själva, men det finns andra länder och kulturer där det inte i lika vanligt, som exempelvis Indonesien. Kan vi hitta ett nytt sätt att nå ut till dessa människor har vi gjort mycket för att främja hälsan i världen.

27 februari 2019 Uppdaterad 11 september 2019 Reporter Tim Leffler it i vården Foto Adobestock, Merck

Rekommenderad läsning

händer på en äldre person som trycker på ett trygghetslarm i handen.jpg

Digitala larm dröjer

6 mar 2019 it i vården

Var tionde kommun har ännu inte ställt om från analoga till digitala trygghetslarm i äldreomsorgen. Detta trots att omställningen skulle ha varit klar för två år sedan. 

en gammal fin gumma vid ett bord tittar ironiskt åt sidan i en orange skjorta.jpg

Så blir Attendo ledande

20 feb 2019 it i vården

Omsorgs- och vårdföretaget Attendo vill ta den europeiska, digitala ledartröjan inom omsorgsbranschen. Som ett led i det arbetet arbetar bolaget genomgripande med att sätta en gemensam it-arkitektur för samtliga verksamheter.

vardko960640.jpg

AI ökar nöjdheten

12 feb 2019 it i vården

Kundnöjdheten växer hos 1177 Vårdguiden. Nu vill Inera, som driver och utvecklar guiden, göra servicen ännu bättre med hjälp av chatt, bild, video och AI.

aldre-par-960640.jpg

Robot hjälper dementa

18 jan 2019 it i vården

Forskare vid Washington State University, WSU, har skapat en robot som ska hjälpa personer med demens och andra begränsningar att ändå kunna leva självständigt i sina hem.

aldre-kvinna-960640.jpg

Patienter utvecklar vården

4 dec 2018 it i vården

Patienter och vårdpersonal är tillsammans bäst på att utveckla innovativa lösningar inom hälso- och sjukvård. Det är bakgrunden till ett forskningsprojekt vid Karlstad universitet där grupperna ska kommunicera via en digital plattform. 

vila-under-vandringen.jpg

Värmland i centrum

30 nov 2018 it i vården

Med stöd av Vinnova etablerar sig Värmland nu som ett nationellt nav för utvecklingen av nya e-hälsotjänster. Bakom satsningen Digitalwell Arena ligger en rad regionala och kommunala aktörer med målet att utveckla och testa innovativa lösningar i verkliga miljöer.

glad-kvinna-spelar-kort.jpg

Gott sällskap med AI

23 okt 2018 it i vården

Framtidens robotar ska hjälpa äldre och samtidigt anpassa sig till kulturen hos varje individ de tar hand om. AI-forskare från Örebro universitet deltar i det tvärvetenskapliga projektet Caresses som nu testar sina första robotar på äldreboenden i England och Japan.

pappa-och-son-skrattar-tillsammans.jpg

Trådlös livskvalitet

18 okt 2018 it i vården

Nu utvecklas en lösning som gör det möjligt för en person i rullstol att ta sig fram sida vid sida med en assistent eller annat sällskap. Projektet drivs av Mittuniversitetet i samarbete med Permobil och tanken är att rullstolen med hjälp av en handhållen kontroll och stereokamerateknik ska följa personen som går bredvid användaren

aldre-kvinna-fiskar-med-rullatorn.jpg

Digital vård klarar ålderskurvan

1 okt 2018 it i vården

Teknik underlättar äldres vardag och frigör personalresurser så att verksamheterna klarar av den framtida demografiska utvecklingen. Det visar resultaten av projektet RemoAge, där Region Norrbotten under tre år testat nya arbetsmetoder med stöd av digitala lösningar.