App mot anemi

roda-blodkroppar-pa-g.jpg

Nu går det att upptäcka blodbrist utan stick. För att mäta hemoglobinet är alternativet en app som analyserar foton av patientens nagelbäddar med en känslighet på 97 procent och en exakthet som stämmer väl med traditionella blodprov.

Anemi, eller blodbrist, innebär för låga mängder hemoglobin i blodet. Proteinet hemoglobin transporterar syrgas från lungorna till kroppens övriga vävnader, exempelvis musklerna och hjärnan. Blodbrist drabbar två miljarder människor över hela världen och kan utan behandling leda till trötthet, blekhet och hjärtproblem.

Egen erfarenhet

Forskaren Robert Mannino lever med den ärftliga hemoglobinsjukdomen beta-thalassemia, som förutom blodbrist kan leda till infektionskänslighet, benskörhet och hjärtsvikt.

– Min sjukdom kräver blodtransfusioner varje månad och mina läkare vill testa mina hemoglobinnivåer så ofta och regelbundet som möjligt, men det är svårt för mig att ta mig till sjukhuset så ofta som de vill mellan transfusionerna. Istället gör de varje behandling utifrån en uppskattning av min tidigare hemoglobinutveckling, säger Robert Manning, som doktorerat på sitt arbete med anemiappen.

– Vårt projekt hade inte varit möjligt utan Rob. Han tog bilder av sig själv före och efter sina transfusioner när hemoglobinnivåerna förändrades, för att på så sätt kontinuerligt förfina och anpassa tekniken på sig själv på ett mycket effektivt sätt. Han var det perfekta, första testämnet för varje upprepning av appen, säger Wilbur Lam, som är bland annat är adjungerande professor vid Emoryuniversitetets läkarutbildning och Robert Manninos handledare.

Noggrann algoritm

För att utveckla algoritmen som konverterar färgen på fingernaglar, eller snarare på nagelbäddarna, till hemoglobinnivå studerade forskarna bilder på naglarna hos 337 personer, varav 237 användes för utvecklingen och 100 för att testa metoden. Några av de 337 hade en anemidiagnos, andra var friska. Nagelbäddarna innehåller inget melanin, färgpigmentet som finns i resten av huden för att till exempel skydda mot solens UV-strålar, och passar därför bra för den här analysmetoden.

När patienten fotograferar naglarna med sin smartphone mäts hemoglobinnivån med en noggrannhet på 2,4 gram/deciliter och en känslighet på upp till 97 procent. Med personlig kalibrering förbättras noggrannheten till 0,92 gram/deciliter och ligger i nivå med blodprovsbaserade hemoglobintester.

Tillgång i utvecklingsländer

Enligt Robert Mannino och Wilbur Lam kan deras app underlätta vården av patienter med kronisk anemi, så att de kan övervaka sin sjukdom och bestämma när i tid det behövs transfusioner eller andra behandlingar. Appen ska användas för screening och inte för klinisk diagnos och är särskilt lämplig för gravida kvinnor, kvinnor med onormal menstruationsblödning eller idrottare. Enkelheten gör att den också kan vara mycket användbar i utvecklingsländer.

Appen fungerar på alla hudtyper, korrigerar för bakgrundsljus och beräknas finnas för nedladdning i USA under våren 2019.

Källa: eurekalert.org

7 december 2018Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter anne hammarskjöldit i vårdenFoto adobestock

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

SENASTE NYTT

Stäng