Ny roll för it-chef

kungakrona-i-guld.jpg

Den traditionella it-chefen med en självklar plats i ledningsgruppen utmanas av nya yrkesroller i och med företagens och de offentliga verksamheternas satsning på digitalisering. Ett nytt fokus på digital omställning och affärsverksamhet leder till en stadig marginalisering av yrkesrollen.

Världens företag har sedan 2015 ökat sina it-budgetar och trenden omfattar både privat och offentlig verksamhet. Den främsta anledningen är omställningen med att digitalisera verksamheten. Men i takt med att alla organisationer ställer om sitt sätt att arbeta förändras också it-chefens roll.

– Efter millennieskiftet stod it-chefen på topp i organisationerna med stor makt att påverka i vilken riktning organisationerna skulle gå. Men sedan dess har vi sett en minskning i möjligheten att ha inflytande och ta beslut, samtidigt som yrkesrollen gått från specialist till generalist, säger Johan Magnusson, docent vid institutionen för tillämpad it vid Göteborgs universitet, i ett pressmeddelande.

Risk för konflikter

Johan Magnussons forskning visar att rollen som CIO, chief information officer, i allt högre grad ersätts med det som kallas CDO, chief digital officer, där den senare anses nödvändig för att ta tillvara digitaliseringens fulla potential med fokus på affärsverksamhet. CIO:s har fått släppa kontrollen över omställningen till förmån för CDO:s vilket kan leda till konflikter och maktkamp kring olika beslut.

Å andra sidan behövs fortfarande en it-ansvarig inom alla större organisationer, så jobbet kommer inte att försvinna. Men den strategiskt viktiga framåtblicken får mer och mer lämnas över till CDO:s, likaså en på förhand given plats i organisationens ledningsgrupp och prestigen som kommer med den.

Digitaliseringen för med sig nya utmaningar, och här har it-chefen tappat initiativet.

johan magnusson, docent vid göteborgs universitet

Nya utmaningar

Vad som händer i framtiden med den traditionella it-chefens roll är tydligt, enligt de chefer som intervjuats i studien.

– Den traditionella it-chefen har fastnat i ett defensivt arbetssätt som prioriterar besparingar. Digitaliseringen för med sig nya utmaningar, och här har it-chefen tappat initiativet, varpå man lämnar över den strategiska frågan till andra yrkesroller. Konsekvenserna av denna marginalisering blir en otydlighet gällande ansvar för digitalisering och i förlängningen en bristande digital förmåga för organisationen.

Johan Magnusson har i sin forskning intervjuat 19 it-chefer i organisationer med fler än 250 anställda. Åtta av de intervjuade arbetade inom offentlig sektor, elva inom privat sektor.

14 februari 2019Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter anne hammarskjöldledarskapFoto adobestock

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

SENASTE NYTT

Stäng