Nu granskas ansiktsigenkänning

kvinnoansikte.jpg

Datainspektionen har bestämt sig för att granska Skellefteåskolan Anderstorpsgymnasiets sätt att med hjälp av ansiktsigenkänning kontrollera lektionsnärvaro för elever. Något som skolans rektor ser positivt på. 

Datainspektionen ska undersöka om det sätt Anderstorpsgymnasiet i Skellefteå har använt sig av ansiktsigenkänning är förenlig med GDPR. Kameran har använts för att under några veckor registrera elevers närvaro på lektioner, som ett sätta att minska bördan för lärare. 

– Ansiktsigenkänning som ett sätt att identifiera personer är en relativt ny företeelse som många aktörer är intresserade av att införa. Vid ansiktsigenkänning används biometriska data för att identifiera personer. Sådana personuppgifter kan vara känsliga och därmed ställs särskilda krav enligt dataskyddsförordningen, förklarar Ranja Bunni som leder Datainspektionens granskning, i ett pressmedelande.

Med granskningen ska man söka klargöra hur personuppgifterna har använts, hur det rättsliga stödet från kommunen har sett ut, och om man gjort en tillräcklig risk- och konsekvensbedömning när elevernas uppgifter registreras.

Rektor positiv

Tommy Lindmark, it-strateg i Skellefteå kommun och en av rektorerna för Anderstorpsgymnasiet, säger till Voister att han ser positivt på granskningen.

– Absolut. Det är ju deras jobb att granska och vi får hjälp med juridisk vägledning som är en förutsättning för att gå vidare. Vi var tvungna att göra en hel del juridiska kontroller kring bland annat GDPR inför, och alla som har varit med har blivit informerade och skrivit på ett samtycke. Under testperioden har det varit viktigt för oss att ta bort data om eleverna och att allt har funnits i ett slutet system utan kontakt med vårt vanliga nätverk, säger han.

21 februari 2019Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter Tim LefflersäkerhetFoto Adobestock

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

SENASTE NYTT

Stäng