Göteborg navet för AI

goteborg-ai.jpg

Det nationella centret AI Innovation of Sweden har öppnats. Satsningen ska fungera som en motor i det svenska AI-ekosystemet.

Arbetet i centret kommer att koncentrera sig på delning av kunskap och data samt samlokalisering och samarbetsprojekt - och allt detta med etik, transparens och säkerhet i fokus. Huvudfinansiär är Vinnova, där Darja Isaksson är generaldirektör.

– Sverige behöver kraftsamla på forskning och innovation inom AI för att stärka vår långsiktiga konkurrenskraft och våra möjligheter att utveckla nya lösningar som möter viktiga behov i samhället. 

Invigningen av AI Innovation of Sweden skedde 6 februari och Lindholmen Science Park i Göteborg står som värd. I centret finns ett antal etablerade gemensamma resurser. En är Data Factory som på ett nytt och unikt sätt ska göra data tillgänglig, en annan är Co-Location sites som ska förbättra samverkan, delning av kunskap och kapaciteten att attrahera talanger. Än så länge har 40 organisationer och företag inom näringsliv, offentlig verksamhet och akademi anslutit sig.

– AI Innovation of Sweden är en viktig pusselbit eftersom det handlar om en nationellt sammanhängande struktur med flera geografiska noder. Nu är den första, västra noden på plats. Tillsammans med övriga noder med olika profil bidrar detta initiativ till att flytta fram Sveriges position, säger Darja Isaksson.

På plats i Göteborg för att låsa upp dörrarna till centret var även energi- och digitaliseringsminister Anders Ygeman.

 Sverige ska vara bäst i världen på att använda digitaliseringens möjligheter. AI Innovation of Sweden är en viktig del i att göra verklighet av det, säger han. 

Källa: TT 

8 februari 2019Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter Fredrik Adolfssondigit Foto Adobestock

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

SENASTE NYTT

Stäng