Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

Tetra Pak gillar öppenhet

På Tetra Pak i Lund har kontoren blivit aktivitetsbaserade. Nu tittar bolaget på smarta lösningar för att få ännu bättre koll på hur och när lokalerna används för att driva fastigheterna klimatsmart och kostnadseffektivt.

Text Tim Leffler Foto Fredrik Kron, Adobestock 4 januari 2019 digit

– På Tetra Pak har vi precis avslutat ett stort projekt där vi introducerat aktivitetsbaserade arbetsplatser, och gått ifrån våra gamla kontor, säger Andreas Ekholm, Asset Manager på Tetra Pak Facility and Real Estate Management.

Vilka fördelar ger de er?

– Framförallt blir arbetet mycket mer dynamiskt eftersom man träffar fler kollegor och får en överhörning som inte fanns på samma sätt tidigare. Vi är ju en ganska stor organisation med ungefär 4000 anställda i Sverige. Man vidgar därmed både sitt arbetssätt och sin kunskap kring vad som händer inom företaget, samtidigt som det finns ekonomiska vinster. Vi måste inte erbjuda en kontorsplats för varje individ eftersom att vi vet att arbetsplatsen bara nyttjas ungefär 50 procent av den tiden man är inne på arbetet, och resten av tiden spenderas i möten eller utanför kontoret.

Hur blir spridningen på arbetsplatsen?

– Samtidigt som vi försöker fördela personalen på olika kontorsytor, där vi har olika zoner med high focus-rooms och öppna arbetsytor, märker vi att vissa områden är mer populära eller nyttjas mer av andra. Därför jobbar vi med beläggningsmätningar och liknande för att kunna utveckla och anpassa våra kontor.

Vad är beläggningsmätningar?

– Det innebär att vi studerar hur mycket varje plats nyttjas, och om de används eller inte. Det handlar om alltifrån konferensrum till mindre kontor. I dag gör vi manuella beläggningsmätningar, vilket naturligtvis tar tid och kostar pengar. Därför tittar vi på smarta digitala lösningar med sensorer för att få mycket mer tillförlitlig data att analysera, och för att personer inte ska behöva gå runt och analysera. Då kan man se hur det förändras över tid eftersom det kan vara olika projekt och saker som händer i verksamheten som också påverkar vilka områden som behövs, för det är ju skillnad om man arbetar individuellt eller om man arbetar i en projektgrupp.

Hur kan en smart fastighet se ut i framtiden?

– Då är vi verkligen inne i den digitaliserade världen där det öppnas upp oanade möjligheter. Driften av byggnaderna är ett exempel, där man kan ha sensorer som har koll på värme och ventilation och belysning, både av kostnadsskäl och ur miljösynpunkt. Tekniken finns idag så det handlar nog bara om resurser och att göra en kravspecifikation och bestämma vad vi vill få ut av det, men där är inga begränsningar rent tekniskt.

Rekommenderad läsning

train 960640.jpg video

Chippet som ersätter biljetten

6 okt 2017 digit

Hittills har chip inskjutna i handen haft få nyttor men nu vaknar allt fler bolag. SJ kan läsa av biljetten i chippet och både SL och UL  tittar på samma möjlighet. OBS Filmen kan vara lite jobbig för känsliga tittare.

scania-i-molnet.jpg video

Scania väljer valfrihet

24 okt 2018 digit

Med målet att erbjuda sina 50 000 medarbetare full valfrihet i 100 länder driver Scania nu en pilot för Macanvändare i molnet. Jätteprojektet med många tekniska utmaningar blir en värdefull erfarenhet också för den övriga Volkswagen-koncernen.

ett grönt fält med berg i bakgrunden med en kossa i förgrunden som tittar in i kameran2.jpg

Så blir syd smart

14 jan 2019 digit

2020 ska 95 procent av Sveriges befolkning ha tillgång till fiber. I Skåne och Blekinge samarbetar regionerna för att nå målen, bland annat via projektet Det smarta samhället och demar senaste tekniken i en butiksgalleria i Kristianstad.

pitea-iot-960640.jpg

Ett smartare PI(o)Teå

8 jan 2019 digit

PiteEnergi har investerat i ett IoT-nät baserat på LoRa. Detta ska bland annat ge möjligheten att jobba smartare och säkerställa leveranskapacitet genom att agera mer proaktivt. Tanken är också att det på sikt kan leda till helt nya tjänster.

skyddhjalmar-pa-rad.jpg

AFA Försäkring väljer O365

28 jan 2019 digit

Med införandet av Office 365 och Windows 10 vill AFA Försäkring erbjuda medarbetare, konsulter och gäster nya möjligheter. Samtidigt får it-avdelningen ett helt annat uppdrag.

balkong-960640.jpg

Automation för Balco

27 dec 2018 digit

Det småländska bolaget Balco är störst i Europa på inglasade balkonger. För att fortsätta utvecklas och vara mobila satsar de på videomöten, automation och ett hyperkonvergerat datacenter. 

gamlastan-96040.jpg

IoT mot vattenskador

14 jan 2019 digit

Iioote och Rise har under fyra månader provat ett varningssystem för fukt- och vattenskador. Testet visar att utvalda och rätt placerade sensorer kan göra så att läckage upptäcks så tidigt att följdskador undviks.

grön gammeldags vattenpump.jpg

När din kran blir smart

4 feb 2019 digit

Genom samarbete med Telia tar FM Mattsson köks- och badrumsblandare till nästa nivå. Med smarta kranar kan vattnet på skolorna hållas renare och äldre kan få en tryggare vardag.

smart-mirror-960640.jpg

Google, hur ser jag ut?

9 jan 2019 digit

Det har väl knappast undgått någon att digitala röstassistenter blir allt vanligare och nu har de även tagit sig in i badrummet. Capstone Connected Home lanserar Google-kompatibla Smart Mirror.