Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

Tetra Pak gillar öppenhet

På Tetra Pak i Lund har kontoren blivit aktivitetsbaserade. Nu tittar bolaget på smarta lösningar för att få ännu bättre koll på hur och när lokalerna används för att driva fastigheterna klimatsmart och kostnadseffektivt.

– På Tetra Pak har vi precis avslutat ett stort projekt där vi introducerat aktivitetsbaserade arbetsplatser, och gått ifrån våra gamla kontor, säger Andreas Ekholm, Asset Manager på Tetra Pak Facility and Real Estate Management.

Vilka fördelar ger de er?

– Framförallt blir arbetet mycket mer dynamiskt eftersom man träffar fler kollegor och får en överhörning som inte fanns på samma sätt tidigare. Vi är ju en ganska stor organisation med ungefär 4000 anställda i Sverige. Man vidgar därmed både sitt arbetssätt och sin kunskap kring vad som händer inom företaget, samtidigt som det finns ekonomiska vinster. Vi måste inte erbjuda en kontorsplats för varje individ eftersom att vi vet att arbetsplatsen bara nyttjas ungefär 50 procent av den tiden man är inne på arbetet, och resten av tiden spenderas i möten eller utanför kontoret.

Hur blir spridningen på arbetsplatsen?

– Samtidigt som vi försöker fördela personalen på olika kontorsytor, där vi har olika zoner med high focus-rooms och öppna arbetsytor, märker vi att vissa områden är mer populära eller nyttjas mer av andra. Därför jobbar vi med beläggningsmätningar och liknande för att kunna utveckla och anpassa våra kontor.

Vad är beläggningsmätningar?

– Det innebär att vi studerar hur mycket varje plats nyttjas, och om de används eller inte. Det handlar om alltifrån konferensrum till mindre kontor. I dag gör vi manuella beläggningsmätningar, vilket naturligtvis tar tid och kostar pengar. Därför tittar vi på smarta digitala lösningar med sensorer för att få mycket mer tillförlitlig data att analysera, och för att personer inte ska behöva gå runt och analysera. Då kan man se hur det förändras över tid eftersom det kan vara olika projekt och saker som händer i verksamheten som också påverkar vilka områden som behövs, för det är ju skillnad om man arbetar individuellt eller om man arbetar i en projektgrupp.

Hur kan en smart fastighet se ut i framtiden?

– Då är vi verkligen inne i den digitaliserade världen där det öppnas upp oanade möjligheter. Driften av byggnaderna är ett exempel, där man kan ha sensorer som har koll på värme och ventilation och belysning, både av kostnadsskäl och ur miljösynpunkt. Tekniken finns idag så det handlar nog bara om resurser och att göra en kravspecifikation och bestämma vad vi vill få ut av det, men där är inga begränsningar rent tekniskt.

4 januari 2019 Uppdaterad 16 april 2019 Reporter Tim Leffler digit Foto Fredrik Kron, Adobestock

Rekommenderad läsning

Ot, It, Ehandel, Inwido, Fönster Från Inwido På Fastighet I Stockholm

OT och smarta fönster för Inwido

18 maj 2021 digit

OT och it som utvecklas tillsammans, trots stora skillnader för respektive livscykel är fokus för dörr- och fönstertillverkaren Inwido. Bolaget arbetar dessutom på smarta it-lösningar i sina produkter och för att hitta synergier för de 29 bolagen i koncernen.

Mustasch 960640

AI mot cancer

8 dec 2020 digit

Lunds universitet undersöker om AI kan hjälpa till att diagnostisera prostatacancer. En sådan lösning skulle vara till stor hjälp, inte minst eftersom det råder brist på patologer, men det finns fortfarande utmaningar kvar att lösa. 

Besättning På Slu Svea Ute Till Sjöss
video

Ett år med Svea

14 okt 2020 digit

Svea är Sveriges modernaste forskningsfartyg och har hitintills gjort drygt 200 expeditioner. All it på fartyget är robust och ska tåla hård sjö, vatten och tuffa tag. 

Hund Mittnät Iot
video

IoT med Mittnät

29 sep 2020 digit

Mittnät testar IoT-sensorer på hundlatriner, skolor och badplatser. Satsningen ska förbättra tillvaron för både unga och vuxna i de nio inblandade kommunerna. 

En Grön Och Lila Kålplanta

Smart it för odling

16 sep 2020 digit

Ett hållbart lantbruk behöver automatisering och robotar. Det menar Joakim Stehn, it-chef på Sydgrönt, som även vill utöka spårbarheten av grödorna.

Mysig Gata I Lund

Drönare scannar Lund

4 sep 2020 digit

Lunds kommunala fastighetsbolag anlitar drönare i jakten på att få koll på fastigheternas status. Datan ska användas i samband med kommande renoveringar. 

Malmö Civic Lab

Labbet gör Malmö smart

24 aug 2020 digit

Med hjälp av Malmö Civic lab får stadens hemlösa snabbare ett boende och ansökningsprocesserna för SFI sker numera automatiserat. Labbet innebär dessutom att kommunen minskar sina kostnader med miljontals kronor.

Boliden Digital Arbetsplats
video

Bolidens smarta arbetsplats

17 aug 2020 digit

Boliden använder sig av arbetsplats som tjänst vilket innebär att många delar av den digitala arbetsplatsen levereras i samma tjänst. Det har inneburit bättre omvärldsbevakning, minskad arbetsbelastning och sänkta utgifter. 

Lund 960640
video

Lunds smarta klassrum

7 maj 2020 it i skolan

Lunds kommun använder Jamf för att ha kontroll över elevernas Apple-enheter. Det innebär ett enklare sätt att hantera appar och Apple-ID:n och även en trygghet om en elev blir av med sin enhet. Nästa steg är Apple Classroom för att hjälpa eleverna i skolarbetet.