Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

Tetra Pak gillar öppenhet

På Tetra Pak i Lund har kontoren blivit aktivitetsbaserade. Nu tittar bolaget på smarta lösningar för att få ännu bättre koll på hur och när lokalerna används för att driva fastigheterna klimatsmart och kostnadseffektivt.

Text Tim Leffler Foto Fredrik Kron, Adobestock 4 januari 2019 digit

– På Tetra Pak har vi precis avslutat ett stort projekt där vi introducerat aktivitetsbaserade arbetsplatser, och gått ifrån våra gamla kontor, säger Andreas Ekholm, Asset Manager på Tetra Pak Facility and Real Estate Management.

Vilka fördelar ger de er?

– Framförallt blir arbetet mycket mer dynamiskt eftersom man träffar fler kollegor och får en överhörning som inte fanns på samma sätt tidigare. Vi är ju en ganska stor organisation med ungefär 4000 anställda i Sverige. Man vidgar därmed både sitt arbetssätt och sin kunskap kring vad som händer inom företaget, samtidigt som det finns ekonomiska vinster. Vi måste inte erbjuda en kontorsplats för varje individ eftersom att vi vet att arbetsplatsen bara nyttjas ungefär 50 procent av den tiden man är inne på arbetet, och resten av tiden spenderas i möten eller utanför kontoret.

Hur blir spridningen på arbetsplatsen?

– Samtidigt som vi försöker fördela personalen på olika kontorsytor, där vi har olika zoner med high focus-rooms och öppna arbetsytor, märker vi att vissa områden är mer populära eller nyttjas mer av andra. Därför jobbar vi med beläggningsmätningar och liknande för att kunna utveckla och anpassa våra kontor.

Vad är beläggningsmätningar?

– Det innebär att vi studerar hur mycket varje plats nyttjas, och om de används eller inte. Det handlar om alltifrån konferensrum till mindre kontor. I dag gör vi manuella beläggningsmätningar, vilket naturligtvis tar tid och kostar pengar. Därför tittar vi på smarta digitala lösningar med sensorer för att få mycket mer tillförlitlig data att analysera, och för att personer inte ska behöva gå runt och analysera. Då kan man se hur det förändras över tid eftersom det kan vara olika projekt och saker som händer i verksamheten som också påverkar vilka områden som behövs, för det är ju skillnad om man arbetar individuellt eller om man arbetar i en projektgrupp.

Hur kan en smart fastighet se ut i framtiden?

– Då är vi verkligen inne i den digitaliserade världen där det öppnas upp oanade möjligheter. Driften av byggnaderna är ett exempel, där man kan ha sensorer som har koll på värme och ventilation och belysning, både av kostnadsskäl och ur miljösynpunkt. Tekniken finns idag så det handlar nog bara om resurser och att göra en kravspecifikation och bestämma vad vi vill få ut av det, men där är inga begränsningar rent tekniskt.

Rekommenderad läsning

train 960640.jpg
video

Chippet som ersätter biljetten

6 okt 2017 digit

Hittills har chip inskjutna i handen haft få nyttor men nu vaknar allt fler bolag. SJ kan läsa av biljetten i chippet och både SL och UL  tittar på samma möjlighet. OBS Filmen kan vara lite jobbig för känsliga tittare.

friskis-och-svettis-960640.jpg

Internet of Friskis

22 okt 2018 digit

På Friskis och Svettis i Jönköping är man mitt inne i en digital satsning. De vill göra träningen mer personifierad och utvecklande genom bland annat en app och gympass ledda via video. Framöver ser de möjligheter att via IoT optimera lokalernas yta samt genom VR följa pass från valfri plats. 

ett grönt fält med berg i bakgrunden med en kossa i förgrunden som tittar in i kameran2.jpg

Så blir syd smart

14 jan 2019 digit

2020 ska 95 procent av Sveriges befolkning ha tillgång till fiber. I Skåne och Blekinge samarbetar regionerna för att nå målen, bland annat via projektet Det smarta samhället och demar senaste tekniken i en butiksgalleria i Kristianstad.

scania-i-molnet.jpg
video

Scania väljer valfrihet

24 okt 2018 digit

Med målet att erbjuda sina 50 000 medarbetare full valfrihet i 100 länder driver Scania nu en pilot för Macanvändare i molnet. Jätteprojektet med många tekniska utmaningar blir en värdefull erfarenhet också för den övriga Volkswagen-koncernen.

pitea-iot-960640.jpg

Ett smartare PI(o)Teå

8 jan 2019 digit

PiteEnergi har investerat i ett IoT-nät baserat på LoRa. Detta ska bland annat ge möjligheten att jobba smartare och säkerställa leveranskapacitet genom att agera mer proaktivt. Tanken är också att det på sikt kan leda till helt nya tjänster.

en matkasse i papper på sidan med frukt som ramlar ur.jpg

Swedpapers smarta app

1 okt 2019 digit

Maskinhälsa, papperskvalitet och kundordrar. Allt går att hitta i papperstillverkningsföretaget Swedpapers egenutvecklade app, som gjort affärerna smidigare och lättare att följa upp. 

Lund 960640
video

Lunds smarta klassrum

7 maj 2020 it i skolan

Lunds kommun använder Jamf för att ha kontroll över elevernas Apple-enheter. Det innebär ett enklare sätt att hantera appar och Apple-ID:n och även en trygghet om en elev blir av med sin enhet. Nästa steg är Apple Classroom för att hjälpa eleverna i skolarbetet. 

bostader-i-landskrona.jpg
video

Vinsten med RPA

16 okt 2019 digit

Under 18 månader arbetade socialtjänsten i Landskrona som om en RPA redan var på plats. Resultatet blev mer tid för samtal och att 100 färre hushåll har försörjningsstöd. Nu är mjukvaruroboten igång och kommunen ser flera möjligheter.

tant står mot lila bakgrund och ser glad ut.jpg
video

Digitalt vårdhem från start

18 mar 2020 digit

Östra Göinge kommun bygger för framtiden. Bland annat i form av ett vårdhem förberett för digitala tjänster, som kommer att underlätta både för boende och för medarbetarna.