Tetra Pak gillar öppenhet

På Tetra Pak i Lund har kontoren blivit aktivitetsbaserade. Nu tittar bolaget på smarta lösningar för att få ännu bättre koll på hur och när lokalerna används för att driva fastigheterna klimatsmart och kostnadseffektivt.

– På Tetra Pak har vi precis avslutat ett stort projekt där vi introducerat aktivitetsbaserade arbetsplatser, och gått ifrån våra gamla kontor, säger Andreas Ekholm, Asset Manager på Tetra Pak Facility and Real Estate Management.

Vilka fördelar ger de er?

– Framförallt blir arbetet mycket mer dynamiskt eftersom man träffar fler kollegor och får en överhörning som inte fanns på samma sätt tidigare. Vi är ju en ganska stor organisation med ungefär 4000 anställda i Sverige. Man vidgar därmed både sitt arbetssätt och sin kunskap kring vad som händer inom företaget, samtidigt som det finns ekonomiska vinster. Vi måste inte erbjuda en kontorsplats för varje individ eftersom att vi vet att arbetsplatsen bara nyttjas ungefär 50 procent av den tiden man är inne på arbetet, och resten av tiden spenderas i möten eller utanför kontoret.

Hur blir spridningen på arbetsplatsen?

– Samtidigt som vi försöker fördela personalen på olika kontorsytor, där vi har olika zoner med high focus-rooms och öppna arbetsytor, märker vi att vissa områden är mer populära eller nyttjas mer av andra. Därför jobbar vi med beläggningsmätningar och liknande för att kunna utveckla och anpassa våra kontor.

Vad är beläggningsmätningar?

– Det innebär att vi studerar hur mycket varje plats nyttjas, och om de används eller inte. Det handlar om alltifrån konferensrum till mindre kontor. I dag gör vi manuella beläggningsmätningar, vilket naturligtvis tar tid och kostar pengar. Därför tittar vi på smarta digitala lösningar med sensorer för att få mycket mer tillförlitlig data att analysera, och för att personer inte ska behöva gå runt och analysera. Då kan man se hur det förändras över tid eftersom det kan vara olika projekt och saker som händer i verksamheten som också påverkar vilka områden som behövs, för det är ju skillnad om man arbetar individuellt eller om man arbetar i en projektgrupp.

Hur kan en smart fastighet se ut i framtiden?

– Då är vi verkligen inne i den digitaliserade världen där det öppnas upp oanade möjligheter. Driften av byggnaderna är ett exempel, där man kan ha sensorer som har koll på värme och ventilation och belysning, både av kostnadsskäl och ur miljösynpunkt. Tekniken finns idag så det handlar nog bara om resurser och att göra en kravspecifikation och bestämma vad vi vill få ut av det, men där är inga begränsningar rent tekniskt.

4 januari 2019Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter Tim LefflerdigitFoto Fredrik Kron, Adobestock

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

Rekommenderad läsning

Stäng