Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

Sveriges smartaste stol

Med ett proaktivt förhållningssätt ska ny teknik göra Permobils produkter bättre för både användare, återförsäljare, och hela sjukvårdssystemet. Vägen mot en smartare rullstol har bara börjat, och nästa år lanseras de nya stolarna i Sverige och Europa. 

Text Tim Leffler Foto Permobil 16 januari 2019 it i vården

sveriges smartaste stol.png

– Våra rullstolar är väldigt komplexa konstruktioner som är helt eller delvis individanpassade och nu kan vi med ny teknik hjälpa våra användare ännu mer i deras vardag, säger Fredrik Källgren, produktchef för Permobil Connect.

Permobil Connect är ett initiativ som startades år 2015 när Permobil såg vilket värde en uppkopplad rullstol skulle kunna tillföra användare, återförsäljare, och sjukvårdssektorn. Det utmynnade i ett samarbete med den amerikanska operatören AT&T och sedan december år 2017 säljs nu rullstolar i USA med möjlighet till uppkoppling.

– Vi har det som ett alternativ där användare själv får bestämma om han eller hon ska vara uppkopplad eller inte. Användaren ska vara trygg i att hon är ägare av sitt eget data. Till dags dato har 2 500 personer valt att koppla upp sina rullstolar, och i takt med att användarskaran ökar, ökar också våra möjligheter att utveckla bättre produkter, säger Fredrik Källgren.

Färre sekundära komplikationer

Tillsammans med University of Pittsburgh har Permobil utvecklat appen Virtual Seating Coach som gör det lättare för användaren att undvika så kallade sekundära komplikationer, till exempel trycksår eller ryggsmärtor, som kan uppkomma.

– Tillsammans med en terapeut kommer man fram till ett program, och på vilka sätt man bör ändra sin position i sin stol, och sedan får man löpande påminnelser på utsatta tider. Detta eftersom det kan vara svårt för användaren att själv känna efter hur man sitter och om och hur man tar skada av det.

En annan stor fördel med en uppkopplad rullstol är att återförsäljare får betydligt bättre koll på om, och i så fall vad, på stolen som är trasigt och vad som kan behöva bytas ut. Risken för missförstånd mellan användare och tekniker när ett fel ska beskrivas minskar, och på sikt hoppas Permobil att detta, precis som användarens upplevelse av själva stolen, ska kunna skötas på ett mer proaktivt sätt.

– Precis som vi vill förhindra sekundärskador på användare innan de uppkommer, vill vi också se till att stolarna används och sköts på ett så bra sätt som möjligt. Precis som din bil säger till dig när den behöver servas, ska rullstolarna kunna säga till om något börjar slitas ut, säger Fredrik Källgren.

Snart i Sverige

All data som rullstolarna samlar på sig skickas upp i molnet, till vilket man har knutit sina appar. I slutändan vill Permobil samla allt i en enda app, My Permobil.

Än så länge finns stolarna ute i USA, som är Permobils största marknad, men under år 2019 kommer de uppkopplade varianterna att lanseras i Sverige och övriga Europa.

I takt med att stolarna blir vanligare hoppas man på att de ska kunna ingå i vetenskapliga studier där deras nytta kan studeras ur olika perspektiv.

fredrik källgren med stol.jpg (1)

Fredrik Källgren, Permobil.

– Vi ser mycket fram emot lansering här på hemmaplan och på sikt hoppas vi kunna utveckla ännu smartare tjänster, allt för att underlätta för användare och hela sjukvårdsapparaten i sin helhet. Redan idag finns det tjänster via Google som kan varna dig för höga trottoarkanter, exempelvis, men det finns ju så otroligt mycket mer som kan göras med all ny teknik som IoT, AI och big data. Det är häftigt att vi redan är live och att vi visar att en rullstol faktiskt är mycket mer än det man ser med blotta ögat, säger Fredrik Källgren.  

Rekommenderad läsning

folk går över ett övergångställe i en liten fixad cool bild.jpg
video

Första vågen av autonom lagring

23 maj 2018 digit

I takt med att behovet av AI, IoT och ML ökar så kommer även kraven på lagring att växa. Därför lanserar Dell EMC Powermax, som är en plattform som klarar att självläka och självoptimera och är den första nivån av autonom lagring. Det menar Jeff Boudreau, president storage på Dell EMC.

pappa-och-son-skrattar-tillsammans.jpg

Trådlös livskvalitet

18 okt 2018 it i vården

Nu utvecklas en lösning som gör det möjligt för en person i rullstol att ta sig fram sida vid sida med en assistent eller annat sällskap. Projektet drivs av Mittuniversitetet i samarbete med Permobil och tanken är att rullstolen med hjälp av en handhållen kontroll och stereokamerateknik ska följa personen som går bredvid användaren

anders borg på cio2-scenen2.jpg

Borgs bästa spaningar

4 dec 2018 ledarskap

När världen förändras snabbare för varje dag och Kina flyttar fram sina positioner gäller det att Europa är med på tåget för att inte bli irrelevant. Sverige klarar sig bra i dagsläget, men för att inte bli omsprungna krävs det att företagsledningar förstår kraften i den senaste tekniken.

tjurfaktare-i-madrid.jpg
Ett samarbete mellan HPE och Voister

Årets molnhändelse i Madrid

2 okt 2018 digit

När världens ledande tekniker, forskare och leverantörer möts på HPE Discover i Madrid den 27-29 november blir dagarna packade med allt från det senaste inom hybridmolnlösningar till hur dataanalys kan förändra livet för alzheimerpatienter. Här möts konkret affärsnytta med framtidsvisioner för svenska företag och organisationer.

vardaret2018.jpg

Vårdåret 2018

28 dec 2018 it i vården

Uppkopplade rullstolar, smarta alkoholmätare och VR mot nacksmärta är några svenska exempel som har förenklat och individualiserat vården under året. Samtidigt går 3D-forskningen snabbare än någonsin. 2019 äntrar vi därför med mer möjligheter än tidigare men med fortsatt stora utmaningar att klara välfärdspusslet. 

en gammal fin gumma vid ett bord tittar ironiskt åt sidan i en orange skjorta.jpg

Så blir Attendo ledande

20 feb 2019 it i vården

Omsorgs- och vårdföretaget Attendo vill ta den europeiska, digitala ledartröjan inom omsorgsbranschen. Som ett led i det arbetet arbetar bolaget genomgripande med att sätta en gemensam it-arkitektur för samtliga verksamheter.

permobil.png

Permobils smarta utveckling

18 dec 2017 digit

Stjärnfysikern Stephen Hawking var inte ensam om att uppskatta den svenskutvecklade eldrivna rullstolen. Det sker en konstant utveckling på det Timrå-baserade företaget och för att påskynda innovationstakten använder de Surface hub.

glad-kvinna-spelar-kort.jpg

Gott sällskap med AI

23 okt 2018 it i vården

Framtidens robotar ska hjälpa äldre och samtidigt anpassa sig till kulturen hos varje individ de tar hand om. AI-forskare från Örebro universitet deltar i det tvärvetenskapliga projektet Caresses som nu testar sina första robotar på äldreboenden i England och Japan.

foto-microsoft-satya-nadell-960640.jpg

Framtiden är Tech intensity

25 sep 2018 digit

När Satya Nadella inleder Microsoft Ignite så ligger fokus på den nya strategin Tech intensity, där han lyfter H&M som ett lyckat exempel. Enligt Satya är säkerhet, förtroende och samarbete framtiden, något som han också visade genom att tillsammans med Adobe och SAP lansera Open Data Initiative.