Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

Sveriges smartaste stol

Med ett proaktivt förhållningssätt ska ny teknik göra Permobils produkter bättre för både användare, återförsäljare, och hela sjukvårdssystemet. Vägen mot en smartare rullstol har bara börjat, och nästa år lanseras de nya stolarna i Sverige och Europa. 

Text Tim Leffler Foto Permobil 16 januari 2019 it i vården

sveriges smartaste stol.png

– Våra rullstolar är väldigt komplexa konstruktioner som är helt eller delvis individanpassade och nu kan vi med ny teknik hjälpa våra användare ännu mer i deras vardag, säger Fredrik Källgren, produktchef för Permobil Connect.

Permobil Connect är ett initiativ som startades år 2015 när Permobil såg vilket värde en uppkopplad rullstol skulle kunna tillföra användare, återförsäljare, och sjukvårdssektorn. Det utmynnade i ett samarbete med den amerikanska operatören AT&T och sedan december år 2017 säljs nu rullstolar i USA med möjlighet till uppkoppling.

– Vi har det som ett alternativ där användare själv får bestämma om han eller hon ska vara uppkopplad eller inte. Användaren ska vara trygg i att hon är ägare av sitt eget data. Till dags dato har 2 500 personer valt att koppla upp sina rullstolar, och i takt med att användarskaran ökar, ökar också våra möjligheter att utveckla bättre produkter, säger Fredrik Källgren.

Färre sekundära komplikationer

Tillsammans med University of Pittsburgh har Permobil utvecklat appen Virtual Seating Coach som gör det lättare för användaren att undvika så kallade sekundära komplikationer, till exempel trycksår eller ryggsmärtor, som kan uppkomma.

– Tillsammans med en terapeut kommer man fram till ett program, och på vilka sätt man bör ändra sin position i sin stol, och sedan får man löpande påminnelser på utsatta tider. Detta eftersom det kan vara svårt för användaren att själv känna efter hur man sitter och om och hur man tar skada av det.

En annan stor fördel med en uppkopplad rullstol är att återförsäljare får betydligt bättre koll på om, och i så fall vad, på stolen som är trasigt och vad som kan behöva bytas ut. Risken för missförstånd mellan användare och tekniker när ett fel ska beskrivas minskar, och på sikt hoppas Permobil att detta, precis som användarens upplevelse av själva stolen, ska kunna skötas på ett mer proaktivt sätt.

– Precis som vi vill förhindra sekundärskador på användare innan de uppkommer, vill vi också se till att stolarna används och sköts på ett så bra sätt som möjligt. Precis som din bil säger till dig när den behöver servas, ska rullstolarna kunna säga till om något börjar slitas ut, säger Fredrik Källgren.

Snart i Sverige

All data som rullstolarna samlar på sig skickas upp i molnet, till vilket man har knutit sina appar. I slutändan vill Permobil samla allt i en enda app, My Permobil.

Än så länge finns stolarna ute i USA, som är Permobils största marknad, men under år 2019 kommer de uppkopplade varianterna att lanseras i Sverige och övriga Europa.

I takt med att stolarna blir vanligare hoppas man på att de ska kunna ingå i vetenskapliga studier där deras nytta kan studeras ur olika perspektiv.

fredrik källgren med stol.jpg (1)

Fredrik Källgren, Permobil.

– Vi ser mycket fram emot lansering här på hemmaplan och på sikt hoppas vi kunna utveckla ännu smartare tjänster, allt för att underlätta för användare och hela sjukvårdsapparaten i sin helhet. Redan idag finns det tjänster via Google som kan varna dig för höga trottoarkanter, exempelvis, men det finns ju så otroligt mycket mer som kan göras med all ny teknik som IoT, AI och big data. Det är häftigt att vi redan är live och att vi visar att en rullstol faktiskt är mycket mer än det man ser med blotta ögat, säger Fredrik Källgren.  

Rekommenderad läsning

Ateas_Tomorrow_350mm_300dpi_7910.jpg

Hälsovinster med IoT för Permobils kunder

28 sep 2016 digit

Behovet av avancerade hjälpmedel för funktionsnedsatta ökar och i teknikutvecklingens framkant finns svenska Permobil. Med Internet of Things utvecklar företaget nya tjänster som ökar livskvalitén för användarna, menar Jonas Westerlund, global it- och driftchef på Permobil.

lunginflammation.jpg

Machine learning botar allvarlig lunginflammation

18 jul 2017 it i vården

Med machine learning och big data har Södra Älvsborgs sjukhus fått helt ny kunskap om patientmottagande och risker för komplikationer som allvarlig lunginflammation. Resultatet är bättre vård och kortare vårdtider.

permobil.png

Permobils smarta utveckling

18 dec 2017 digit

Stjärnfysikern Stephen Hawking var inte ensam om att uppskatta den svenskutvecklade eldrivna rullstolen. Det sker en konstant utveckling på det Timrå-baserade företaget och för att påskynda innovationstakten använder de Surface hub.

katt sitter på en självkörande dammsugare och tittar in i kameran.jpg
Voister förklarar

Internet of things

10 jan 2018 Voister förklarar

Ingen kan ha undgått den stora internetrevolutionen som just nu pågår under namnet Internet of things. Om det kan kopplas upp ska det kopplas upp. Men varför och vilka är riskerna? Voister förklarar IoT.

fet-snorojning-pa-vagen.jpg

Bättre vägunderhåll med IoT

11 apr 2018 digit

Miljontals kronor kommer att kunna sparas för drift och underhåll av Sveriges vägar. Det menar Svevia som utvecklar en digital lösning med data från bland annat vägsensorer och uppkopplade fordon.

tre lastbilar sedda bakifrån med mycket sten kör i en riktning längs med ett berg2.jpg video

Bolidens växande datamängd

29 maj 2018 digit

En växande datamängd från sensorer och IoT gör att företags datacenter måste moderniseras och utökas för att kunna hantera allt större datamängder. Det menar Robert Ekberg driftchef på Boliden, som nu planerar för Bolidens uppdaterade datacenter.

liten pojke målar en dinousarie gjord i trä i grön färg.jpg

IoT utvecklar skolan

24 maj 2018 it i skolan

Det Vinnova-finansierade projektet IoT Hub Skola ska via sensorer och data samla in imformation och på sikt kunna förändra skolans miljö både för elever och lärare.

vit villa.jpg video

Big data hos Tyréns

6 jul 2018 digit

Digital twins och sensordata kan förändra våra vardagsbeteenden och framtidens stadsplanering. Nu utforskar Örebro kommun digitaliseringens möjligheter att skapa informationskedjor som omfattar nya stadsdelar och människorna som bor där.

havre-i-vackert-ljus.jpg video

Oatly växer med Cloud First

18 okt 2018 digit

25 år efter starten har Oatlys havrebaserade drycker och glass blivit en världssuccé. Nu är it-avdelningens stora utmaning att utveckla plattformar som stödjer en internationell organisation och samtidigt planera för IoT och big data.