Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

Sveriges smartaste stol

sveriges smartaste stol.png

Med ett proaktivt förhållningssätt ska ny teknik göra Permobils produkter bättre för både användare, återförsäljare, och hela sjukvårdssystemet. Vägen mot en smartare rullstol har bara börjat, och nästa år lanseras de nya stolarna i Sverige och Europa. 

– Våra rullstolar är väldigt komplexa konstruktioner som är helt eller delvis individanpassade och nu kan vi med ny teknik hjälpa våra användare ännu mer i deras vardag, säger Fredrik Källgren, produktchef för Permobil Connect.

Permobil Connect är ett initiativ som startades år 2015 när Permobil såg vilket värde en uppkopplad rullstol skulle kunna tillföra användare, återförsäljare, och sjukvårdssektorn. Det utmynnade i ett samarbete med den amerikanska operatören AT&T och sedan december år 2017 säljs nu rullstolar i USA med möjlighet till uppkoppling.

– Vi har det som ett alternativ där användare själv får bestämma om han eller hon ska vara uppkopplad eller inte. Användaren ska vara trygg i att hon är ägare av sitt eget data. Till dags dato har 2 500 personer valt att koppla upp sina rullstolar, och i takt med att användarskaran ökar, ökar också våra möjligheter att utveckla bättre produkter, säger Fredrik Källgren.

Färre sekundära komplikationer

Tillsammans med University of Pittsburgh har Permobil utvecklat appen Virtual Seating Coach som gör det lättare för användaren att undvika så kallade sekundära komplikationer, till exempel trycksår eller ryggsmärtor, som kan uppkomma.

– Tillsammans med en terapeut kommer man fram till ett program, och på vilka sätt man bör ändra sin position i sin stol, och sedan får man löpande påminnelser på utsatta tider. Detta eftersom det kan vara svårt för användaren att själv känna efter hur man sitter och om och hur man tar skada av det.

En annan stor fördel med en uppkopplad rullstol är att återförsäljare får betydligt bättre koll på om, och i så fall vad, på stolen som är trasigt och vad som kan behöva bytas ut. Risken för missförstånd mellan användare och tekniker när ett fel ska beskrivas minskar, och på sikt hoppas Permobil att detta, precis som användarens upplevelse av själva stolen, ska kunna skötas på ett mer proaktivt sätt.

– Precis som vi vill förhindra sekundärskador på användare innan de uppkommer, vill vi också se till att stolarna används och sköts på ett så bra sätt som möjligt. Precis som din bil säger till dig när den behöver servas, ska rullstolarna kunna säga till om något börjar slitas ut, säger Fredrik Källgren.

Snart i Sverige

All data som rullstolarna samlar på sig skickas upp i molnet, till vilket man har knutit sina appar. I slutändan vill Permobil samla allt i en enda app, My Permobil.

Än så länge finns stolarna ute i USA, som är Permobils största marknad, men under år 2019 kommer de uppkopplade varianterna att lanseras i Sverige och övriga Europa.

I takt med att stolarna blir vanligare hoppas man på att de ska kunna ingå i vetenskapliga studier där deras nytta kan studeras ur olika perspektiv.

fredrik källgren med stol.jpg (1)

Fredrik Källgren, Permobil.

– Vi ser mycket fram emot lansering här på hemmaplan och på sikt hoppas vi kunna utveckla ännu smartare tjänster, allt för att underlätta för användare och hela sjukvårdsapparaten i sin helhet. Redan idag finns det tjänster via Google som kan varna dig för höga trottoarkanter, exempelvis, men det finns ju så otroligt mycket mer som kan göras med all ny teknik som IoT, AI och big data. Det är häftigt att vi redan är live och att vi visar att en rullstol faktiskt är mycket mer än det man ser med blotta ögat, säger Fredrik Källgren.  

16 januari 2019 Reporter Tim Leffler it i vården Foto Permobil

Rekommenderad läsning

Aruba Säkert Nätverk
Ett samarbete med HPE

Säkra näten med Aruba

26 mar 2021 digit

Aruba ESP ger ökad kontroll över alla uppkopplade enheter och användare. På så sätt kan transformationen med distansarbete, IoT och affärsnära analys förenklas för både företag och offentlig sektor. 

Person Med Röd Jacka Susar Fram På Damcykel

Data driver Södertälje

1 mar 2021 digit

Södertälje satsar på datadrivna beslut med hjälp av AI, IoT och öppen data. Uppkopplade papperskorgar och parkeringsplatser samt sensorer som mäter snödjup och antalet cyklister ska förenkla tillvaron för både medborgare och anställda.

En Stor Snäcka På En Strand

AI-kapten korsar Atlanten

29 okt 2020 digit

År 1620 seglade fartyget Mayflower från Plymoth i England till Cape Cod i nuvarande Massachusetts. Nu är det dags igen, men den här gången finns varken en mänkslig kapten eller besättning ombord. Allt sköts av en AI.

Golfswing 960640

Bättre sving med AI

24 sep 2020 digit

En AI-baserad app och en smart klocka ska kunna få din sving att nå nya nivåer. 

Två Barn Sitter På En Gräsmatta Rygg Mot Rygg Och Tittar I Var Sin Padda
video
ett samarbete med cisco

Halmstad säkrar med wifi 6

15 maj 2020 digit

När kärnverksamheter som vård och skola inte har den wifi-prestanda de behöver krävs nya lösningar. Med relativt små förändringar av teknik och planering är Halmstads kommun redo för wifi 6.

klimat-demonstration-skylt.jpg

AI för klimatet

24 mar 2020 digit

Kan artificiell intelligens minska utsläppen av växthusgaser och hjälpa till med att anpassa samhället till kommande klimatförändringar? Det menar Vinnova och Formas, som i en ny satsning ska driva på AI-användningen för att möta världens klimatutmaningar.

tre olika mogna tomater på rad.jpg
video

Det AI-mogna sjukhuset

26 nov 2019 digit

Cleveland Clinic i Ohio rankas ofta som USA:s bästa sjukhus. Sedan fem år tillbaka drivs deras förändringar av data och AI-analyser, och efter att ha förbättrat organisationens finansiella och organisatoriska delar, står nu de kliniska verksamheterna på tur.

nalle-ai-rontgen.jpg

Först med AI-röntgen

23 okt 2019 vård

Efter fem års forskning har nu den första patientens röntgenbilder bedömts med hjälp av AI på Danderyds sjukhus. Nästa steg är att AI:n ska bedöma vilken behandling som är bäst för patienten.

tieto-bikupa-hsblivinglab.jpg

Det surrar om IoT

1 okt 2019 digit

Bisamhällen är en förutsättning för pollinering och biologisk mångfald. Nu installerar Tieto en uppkopplad bikupa vid HSB Living Lab i Göteborg. AI och IoT ska bidra till forskning och på sikt underlätta skötseln av bin.