Ett samarbete mellan Cisco och Voister

Säker, smidig och hyperflex

Valfrihet att lagra både publikt och privat, vilket många svenska kommuner uppskattar, ger en fördel för Hyperflex. Dessutom finns det ekonomiska vinster. Det menar Greger Jerlehagen, datacenterchef på Cisco Sverige. 

– Kunder vill allt oftare nyttja publika moln samtidigt som de vill lagra viktig data i sitt eget datacenter. För vissa aktörer handlar det om lagar och förordningar där de måste ha viss information lokalt. För andra finns rent ekonomiska skäl. Men infrastrukturen måste ändå vara lika snabb och flexibel som ute i det publika molnet, det får inte ta dagar eller veckor att få igång en app i det egna datacentret längre, säger Greger Jerlehagen, datacenterchef på Cisco Sverige. 

Det leder till att Hyperflex har en väldigt bred målgrupp. Handlar det om större aktörer så kan lösningen användas till specifika projekt, till exempel vid utveckling av en ny applikation. När det gäller mindre företag och organisationer så kan Hyperflex användas för hela den befintliga infrastrukturen. 

– För mindre kommuner, skolor och så vidare så är enkelheten viktig. Ingen behöver ha expertis på området utan det räcker att kunna lite om virtualisering så går det att hantera allt. Digitaliseringsprojekten finns runt om i hela landet och är ofta en utmaning då budgeten i många fall inte direkt växer utan man får nyttja det som finns i organisationen. Här kan Hyperflex frigöra resurser till projekt och utveckling istället för att bara hålla lyset igång.

Fördel att inte vara först

Det var drygt två år sedan som Cisco lanserade sin första version av det hyperkonvergerade datacentret Hyperflex. Att lanseringen skedde relativt sent jämfört med konkurrenterna ger företaget vissa fördelar, menar Greger Jerlehagen. De har från pole position kunnat se hur första generationens hyperkonvergerade system fungerar och hur de kan utvecklas. Till exempel så är nätverket integrerat i Hyperflex, så är inte fallet hos alla konkurrenter. 

– Med Cisco får man allt i ett vilket är en unik fördel. När du drar igång Hyperflex sätts allt upp, inklusive nätverk, i en enkel operation. Konkurrenterna säger självklart att deras installationer går fort men det förutsätter ju att man har nätverket på plats. Med Hyperflex är mallen klar redan. 

– En annan fördel är att Hyperflex går att integrera med den befintliga infrastrukturen. Är man intresserad av att investera i hyperkonvergerat så kan det lätt falla på att man inte vill kasta bort sin tidigare investering med en avtalstid på några år. Men vi ger dig istället möjligheten till en smidig övergång så att du kan smyga in i hyperkonvergerat och växa i det allt eftersom. 

En av de stora utmaningarna med Hyperflex är det inbyggda motståndet mot förändring. Personerna som hanterar nät, servrar eller lagring är inte nödvändigtvis alltid så pigga på nya produkter som utmanar deras roller, menar Greger Jerlehagen. 

– Det som tar tid med att föra in ny teknik är inte tekniken i sig utan kulturen runtomkring. Att få personer att tänka i nya banor och få till en förändring i hur företag hanterar sin infrastruktur är inte alltid det lättaste.

Kommer ni att lyckas med det?

– Absolut. Så fort vi på Cisco går in på en ny marknad så har vi som mål att bli nummer ett eller nummer två på den - än så länge är vi trea här. Och Hyperflex är en jätteviktig satsning för oss, så vi ska absolut lyckas. 

Varför Hyperflex?

1. Hyperflex passar om du vill modernisera ditt datacenter, få upp en större flexibilitet och samtidigt kunna nyttja det du redan har. 

2. Det blir lättare att hantera och förbereda för molnet. Använder man som kund till exempel AWS så kan man med Hyperflex skapa ett hybridmoln via Kubernetes mot Amazon. Det är en stor fördel. 

3. Det finns hos många ett ökat behov att ha sin datorkraft i edge, alltså nära verksamheten. Det kan handla om IoT som samlar in data från olika källor och då vill man inte transportera allt det till datacentret, eftersom det tar tid. Istället vill man kunna analysera informationen närmre källan och här hjälper vi på Cisco kunderna att hantera hela den nya multicloud-miljön. 

23 januari 2019Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter Fredrik AdolfssondigitFoto adobestock

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

Rekommenderad läsning

Stäng