Ett samarbete mellan Logitech och Voister

Nästa generations videomöten

Tiden är mogen för att på allvar använda videomöten. Med nya ansiktssökande kameror och ekoreducerande mickar vill Logitech flytta in smidiga videomöten till de stora konferensrummen med många deltagare. 

– Det ska vara lika smidigt att starta ett videomöte eller -samtal som att lyfta på luren och ringa på traditionellt vis. Utrustningen ska vara lätt att koppla in och fungera på alla plattformar, och det försöker vi ta fasta på, säger Mario Krestalica, video collaboration manager på Logitech.

Stora möten

Fram till våra dagar har videosamtal ofta inneburit ett par extra huvudbry jämfört med att lyfta på luren och slå en signal. Endera har tekniken strulat eller så har de uppkopplingar man använt sig av inte varit tillräckligt tillförlitliga.

Men nu är tiden mogen för krispiga och lättskötta videomöten i stort sätt vart man än befinner sig, menar Mario Krestalica. Logitech Rally är framförallt utvecklad för företag som har behov av att kunna ha videomöten för större grupper i större rum.

– Med vår Rally-produkt har vi utformat en ny standard för nästa generations videokonferenssystem. Vi ser att det blir vanligare med bland annat webbinarier där medarbetare samlas i större grupper för att se och lyssna på någon som kan sitta var som helst i världen.

Bra ljud A och O

Rally-kameran är ultra-hd och bilden blir av högsta möjliga kvalitet och kan exempelvis hängas upp-och-ned i taket för bättre vy.

Utöver den smarta kameran, som bland annat kan zoomar in och skärma av rummet så att man bara ser de delar där personer sitter, kommer Rally även utrustad med en förbättrad ljudupplevelse, med separat utvecklade högtalare.

Det finns möjlighet att seriekoppla ihop upp till sju stycken mikrofoner, som man kan placera ut var man vill, och som kopplas in på ett enkelt sätt. Systemet fungerar lika bra i en större aula som i ett traditionellt hästskoformat konferensrum och lämpar sig särskilt väl för rum som ta mellan 30 och 40 personer.

– Det finns många undersökningar som visar att mötesdeltagare tycker att  ljudet är viktigare än bilden även i videomötessammanhang, vilket kanske inte är så konstigt. Det är förstås en utmaning ju större rum man sitter i och därför har vi utvecklat smarta mickarna med både eko- och brusreduktion, säger Mario Krestalica.

Rally är Logitechs nya videokamera med en helt ny standard för usb-anslutna videokonferenssystem. Kameran är uppbyggd med 4k-optik och kan zooma upp till 15 gångers förstoring. Den är utrustad med så kallad Rightsight, vilket gör att kameran automatiskt zoomar in och klipper bilden beroende på var i rummet folk sitter. Kameran känner dessutom igen ansikten och zoomar in på den som pratar. 

9 januari 2019Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter Tim LefflerdigitFoto Adobestock

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

Rekommenderad läsning

Stäng