Facebooks hemliga plan

facebook-mark-zuckerberg.jpg

Facebooks grundare Mark Zuckerberg planerar att integrera WhatsApp, Instagram och Messenger. Om planerna verkställs stärker Facebook sitt grepp efter en rad skandaler och ifrågasättanden och kan samtidigt öka sina reklamintäkter.

Tjänsterna fortsätter att fungera som fristående appar, men deras underliggande tekniska infrastruktur kommer att vara förenad, skriver New York Times. Genom att samla tre av världens största meddelandenätverk, med sammanlagt drygt 2,6 miljarder användare, blir det för första gången möjligt att kommunicera över alla plattformarna.

När Facebook på detta sätt stärker sitt grepp om miljarder appanvändare aktualiseras samtidigt en rad frågor om bland annat integritet, säkerhet och fri konkurrens.

Satsar på kryptering

New York Times har intervjuat fyra Facebookmedarbetare mot löfte om anonymitet. Enligt dessa befinner sig planeringen på ett tidigt stadium, med målet att implementeras i slutet av detta eller början på nästa år. De uppger också att Mark Zuckerberg vill att apparna ska innehålla end-to-end-kryptering som skyddar meddelanden från alla utom de som deltar i konversationen.

Den nya infrastrukturen gör det möjligt för Facebook att utveckla annonsförsäljningen och lägga till nya, intäktsgenererande tjänster.

Utvecklingen går stick i stäv med de besked Mark Zuckerberg gav i samband med förvärven av WhatsApp och Instagram när han lovade att de två företagen skulle fortsätta drivas oberoende av Facebook.

30 januari 2019Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter anne hammarskjölddigitFoto wikimedia

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

SENASTE NYTT

Voisters nyhetsbrev

Prenumerera på Voisters nyhetsbrev och håll dig uppdaterad

Stäng
Stäng