Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

Piteå kommun satsar på automation

Nu kan alla anställda i Piteå kommun beställa licenser, installationer och hårdvara helt automatiserat. Det blir enklare för alla, inte minst för it-avdelningen.

Text Fredrik Adolfsson 5 april 2017 digit

Med digitalisering och IoT ökar kraven på automatiserade tjänster. Om vi inte börjar automatisera mer kommer det krävas oerhört mycket administration och kan man automatisera ska man göra det.

 Det handlar också om att tillhandahålla bra tjänster som är enkla för kunden och som de vill nyttja, säger Hans Nicklasson, it-konsult i kommunen och en av de som driftsatte lösningen.

Piteå kommun har startat initiativet Det digitala Piteå. Det är ett projekt som ska utveckla kommunen inom områdena digitalisering och e-utveckling. En del av initiativet är en automatiseringslösning som går vid namn It-tjänsteportal och som började användas skarpt i början av februari. Via den kan kunder nu beställa användarkonton, hårdvara, licenser, installation av mjukvara samt ominstallation av datorer. Portalen är tänkt att vara ingången för alla Piteå kommuns kunder gällande deras it-avdelnings aktuella samt kommande tjänster. 

hans nicklasson.jpg

Hans Nicklasson, it-konsult i Piteå kommun.

 Det ska leda till en automatisering så att kunder inte behöver fylla i ett formulär, komma in med det till oss och vi får skriva in det i systemet. Då blir det två arbeten som måste göras.

 Nu skriver kunderna istället in all information som behövs i tjänsteportalen, vi ögnar igenom det och godkänner medlemskap och sedan skapas deras konto. Efter det är det bara att börja använda sitt konto och beställa tjänster i portalen.

Mindre administration

It-tjänsteportal ska leda till att de anställda på Piteå kommuns it-avdelning kan lägga sin kraft på annat än på administration. De kommer inte heller behöva vara en mellanhand utan vill en kund skaffa exempelvis en licens eller någon form av hårdvara så går ordern i de flesta fall vidare till den externa leverantören. Det finns några undantag som fortfarande hanteras av it-avdelningen.

 Det spelar ingen roll vilken tid på dygnet beställaren är inne eftersom vi i de flesta fall inte är inblandade längre, vilket borde skapa en ökad frihet och servicegrad.

 Men än så länge är lösningen kopplad till yrkesverksamma på Piteå kommun, det är alltså inte en publik tjänst som alla kan använda. Det är dock inte skrivet i sten att det alltid kommer vara så.

Piteå kommun och Norrbotten som helhet har också andra digitala lösningar och samarbeten på gång. Bland annat har alla landskapets kommuner startat en e-nämnd ihop där ett av de första stegen var att gå in i en central upphandling kring ett gemensamt e-tjänstesystem.

 Vi har insett att de flesta av oss kommuner här uppe är ganska små kunder sett till antal boende, men om vi går ihop blir vi en relativt stor kund och kan på så vis få bättre priser och ge en bättre service till alla boende i norr.

 Kommunerna längre ner i landet har varit lite före oss när det gäller e-tjänster, men nu ska medborgarna även här uppe kunna ansöka om skolskjuts, bygglov och annat digitalt.

Rekommenderad läsning

E-nämnd effektiviserar Norrbotten

8 feb 2017 ledarskap

norrbotten 960640.jpg norrbotten 960640.jpg norrbotten 960640.jpg

Norrbottens län har skapat en e-nämnd där de gemensamt fattar beslut om vidare effektivisering och digitalisering av de 13 inblandade kommunerna. 

Joacim Damgard: Disruptionen är exponentiell

13 jun 2017 ledarskap

damgard bootcamp 960640.jpg damgard bootcamp 960640.jpg damgard bootcamp 960640.jpg video

Av världens 500 största bolag härstammar bara 12 procent från deras ursprungliga verksamhet. Microsofts Sverige-vd Joacim Damgard tipsar om hur du förhåller dig till disruption och samtidigt utvecklar affären.

Tekniken som förändrar världsekonomin

7 mar 2017 digit

robot .jpg robot .jpg robot .jpg

Världen blir allt mer robotiserad, digitaliserad och uppkopplad och 2020 spås det finnas hela 20,4 miljarder uppkopplade enheter runtom i världen. Alla frid och fröjd med det? Nej, inte enligt Jan Nolin, professor i biblioteks- och informationsvetenskap.

Västerås skapar Stadens kontrollrum

27 feb 2017 digit

sjukhus.jpg sjukhus.jpg sjukhus.jpg

Snart kommer stadens viktigaste samhällsfunktioner vara uppkopplade mot varandra. Västerås stad, Mälarenergi och RISE arbetar för att räddningstjänsten, sjukhusen och kommunhusen ska vara sammankopplade för att trygga tillvaron för medborgarna.

Nya Kiruna blir klimatsmart från start

10 apr 2017 ledarskap

Kiruna 960640.jpg Kiruna 960640.jpg Kiruna 960640.jpg

Kiruna ska inom de kommande åren flytta hela sin stadskärna. Med hjälp av digitala verktyg försöker de göra den nya staden så hållbar som möjligt.

Tretton37: Så lyckas du med devops

8 maj 2017 Ledarskap

Devops-960x640.jpg Devops-960x640.jpg Devops-960x640.jpg

För att devops ska bli en integrerad del av utvecklingsarbetet gäller det att utvecklare och driftspersonal samarbetar.
Hela teamet har gemensamt ansvar för projektets framgång.

Skellefteå Kraft hyllas

22 maj 2017 ledarskap

skellefte2.jpg skellefte2.jpg skellefte2.jpg

Skellefteå Kraft har återigen fått pris för sitt bemötande ut mot kund, och bakom det ligger ett djupgående digitalt arbete. Automatisering, interaktion och utbildning är tre av nycklarna.  

”De digitala ekosystemen måste mogna”

31 maj 2017 ledarskap

KalleH_960x640.jpg KalleH_960x640.jpg KalleH_960x640.jpg

Det räcker inte längre med att muta in sitt eget territorium i det nya it-landskapet. De digitala ekosystemen kräver en helt ny öppenhet, men också en större helhetsförståelse. Det menar Kalle Hultenheim, vd Atea Sverige.