Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

Piteå kommun satsar på automation

Nu kan alla anställda i Piteå kommun beställa licenser, installationer och hårdvara helt automatiserat. Det blir enklare för alla, inte minst för it-avdelningen.

Text Fredrik Adolfsson 5 april 2017 digit

Med digitalisering och IoT ökar kraven på automatiserade tjänster. Om vi inte börjar automatisera mer kommer det krävas oerhört mycket administration och kan man automatisera ska man göra det.

 Det handlar också om att tillhandahålla bra tjänster som är enkla för kunden och som de vill nyttja, säger Hans Nicklasson, it-konsult i kommunen och en av de som driftsatte lösningen.

Piteå kommun har startat initiativet Det digitala Piteå. Det är ett projekt som ska utveckla kommunen inom områdena digitalisering och e-utveckling. En del av initiativet är en automatiseringslösning som går vid namn It-tjänsteportal och som började användas skarpt i början av februari. Via den kan kunder nu beställa användarkonton, hårdvara, licenser, installation av mjukvara samt ominstallation av datorer. Portalen är tänkt att vara ingången för alla Piteå kommuns kunder gällande deras it-avdelnings aktuella samt kommande tjänster. 

hans nicklasson.jpg

Hans Nicklasson, it-konsult i Piteå kommun.

 Det ska leda till en automatisering så att kunder inte behöver fylla i ett formulär, komma in med det till oss och vi får skriva in det i systemet. Då blir det två arbeten som måste göras.

 Nu skriver kunderna istället in all information som behövs i tjänsteportalen, vi ögnar igenom det och godkänner medlemskap och sedan skapas deras konto. Efter det är det bara att börja använda sitt konto och beställa tjänster i portalen.

Mindre administration

It-tjänsteportal ska leda till att de anställda på Piteå kommuns it-avdelning kan lägga sin kraft på annat än på administration. De kommer inte heller behöva vara en mellanhand utan vill en kund skaffa exempelvis en licens eller någon form av hårdvara så går ordern i de flesta fall vidare till den externa leverantören. Det finns några undantag som fortfarande hanteras av it-avdelningen.

 Det spelar ingen roll vilken tid på dygnet beställaren är inne eftersom vi i de flesta fall inte är inblandade längre, vilket borde skapa en ökad frihet och servicegrad.

 Men än så länge är lösningen kopplad till yrkesverksamma på Piteå kommun, det är alltså inte en publik tjänst som alla kan använda. Det är dock inte skrivet i sten att det alltid kommer vara så.

Piteå kommun och Norrbotten som helhet har också andra digitala lösningar och samarbeten på gång. Bland annat har alla landskapets kommuner startat en e-nämnd ihop där ett av de första stegen var att gå in i en central upphandling kring ett gemensamt e-tjänstesystem.

 Vi har insett att de flesta av oss kommuner här uppe är ganska små kunder sett till antal boende, men om vi går ihop blir vi en relativt stor kund och kan på så vis få bättre priser och ge en bättre service till alla boende i norr.

 Kommunerna längre ner i landet har varit lite före oss när det gäller e-tjänster, men nu ska medborgarna även här uppe kunna ansöka om skolskjuts, bygglov och annat digitalt.

Rekommenderad läsning

norrbotten 960640.jpg

E-nämnd effektiviserar Norrbotten

8 feb 2017 ledarskap

Norrbottens län har skapat en e-nämnd där de gemensamt fattar beslut om vidare effektivisering och digitalisering av de 13 inblandade kommunerna. 

damgard bootcamp 960640.jpg
video

Joacim Damgard: Disruptionen är exponentiell

13 jun 2017 ledarskap

Av världens 500 största bolag härstammar bara 12 procent från deras ursprungliga verksamhet. Microsofts Sverige-vd Joacim Damgard tipsar om hur du förhåller dig till disruption och samtidigt utvecklar affären.

nya arbetslivet.jpg
video

Daniel Siberg: Så ökar du din produktivitet

20 jun 2017 ledarskap

Trots mobila arbetssätt och aktivitetsbaserade kontor så jobbar de flesta på precis samma sätt som tidigare. Daniel Siberg på Microsoft ger tips hur både produktiviteten och engagemanget kan öka.

calle bootcamp snip.JPG
video

Kalle Hultenheim summerar Bootcamp

9 jun 2017 ledarskap

Deltagarna, Ebba Grön och användarna i fokus. Kalle Hultenheim, vd Atea Sverige, summerar årets Bootcamp och lyfter höjdpunkter och det oväntade.

snip jan olsen.JPG
video

Bingo när Folkspel digitaliserar

26 jun 2017 digit

Folkspel transformerar Bingolotto och numera finns lotterna båda att köpa och spela digitalt. Nu ligger fokus på att få över de analoga spelarna som ofta är lite äldre, menar Jan Olsen, it-chef.

LMK_samtliga_kassar_2014_2.jpg

Så tar PostNord Logistics nya marknader

9 aug 2017 Digit

Med kunder som Linas Matkasse och Dagab jobbar PostNord Logistics med en ny affärsplan för termoverksamheten. Genom smart användning av koncernens digitala muskelmassa är målet att erbjuda mervärden som uppdragsgivarna inte ens visste att de saknade. 

Devops-960x640.jpg

Tretton37: Så lyckas du med devops

8 maj 2017 Ledarskap

För att devops ska bli en integrerad del av utvecklingsarbetet gäller det att utvecklare och driftspersonal samarbetar.
Hela teamet har gemensamt ansvar för projektets framgång.

skellefte2.jpg

Skellefteå Kraft hyllas

22 maj 2017 ledarskap

Skellefteå Kraft har återigen fått pris för sitt bemötande ut mot kund, och bakom det ligger ett djupgående digitalt arbete. Automatisering, interaktion och utbildning är tre av nycklarna.  

mia forsäng snip.JPG
video

Mia Forsäng fibrerar Sverige

31 maj 2017 digit

2020 ska 98 procent av Sveriges hushåll ha tillgång till fiber, vilket innebär en mängd nya möjligheter för både företag och organisationer. Telias dotterbolag Svenska stadsnät är ett av bolagen som ansvarar för utbyggnaden.