Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

Piteå kommun satsar på automation

Nu kan alla anställda i Piteå kommun beställa licenser, installationer och hårdvara helt automatiserat. Det blir enklare för alla, inte minst för it-avdelningen.

Text Fredrik Adolfsson 5 april 2017 digit

Med digitalisering och IoT ökar kraven på automatiserade tjänster. Om vi inte börjar automatisera mer kommer det krävas oerhört mycket administration och kan man automatisera ska man göra det.

 Det handlar också om att tillhandahålla bra tjänster som är enkla för kunden och som de vill nyttja, säger Hans Nicklasson, it-konsult i kommunen och en av de som driftsatte lösningen.

Piteå kommun har startat initiativet Det digitala Piteå. Det är ett projekt som ska utveckla kommunen inom områdena digitalisering och e-utveckling. En del av initiativet är en automatiseringslösning som går vid namn It-tjänsteportal och som började användas skarpt i början av februari. Via den kan kunder nu beställa användarkonton, hårdvara, licenser, installation av mjukvara samt ominstallation av datorer. Portalen är tänkt att vara ingången för alla Piteå kommuns kunder gällande deras it-avdelnings aktuella samt kommande tjänster. 

hans nicklasson.jpg

Hans Nicklasson, it-konsult i Piteå kommun.

 Det ska leda till en automatisering så att kunder inte behöver fylla i ett formulär, komma in med det till oss och vi får skriva in det i systemet. Då blir det två arbeten som måste göras.

 Nu skriver kunderna istället in all information som behövs i tjänsteportalen, vi ögnar igenom det och godkänner medlemskap och sedan skapas deras konto. Efter det är det bara att börja använda sitt konto och beställa tjänster i portalen.

Mindre administration

It-tjänsteportal ska leda till att de anställda på Piteå kommuns it-avdelning kan lägga sin kraft på annat än på administration. De kommer inte heller behöva vara en mellanhand utan vill en kund skaffa exempelvis en licens eller någon form av hårdvara så går ordern i de flesta fall vidare till den externa leverantören. Det finns några undantag som fortfarande hanteras av it-avdelningen.

 Det spelar ingen roll vilken tid på dygnet beställaren är inne eftersom vi i de flesta fall inte är inblandade längre, vilket borde skapa en ökad frihet och servicegrad.

 Men än så länge är lösningen kopplad till yrkesverksamma på Piteå kommun, det är alltså inte en publik tjänst som alla kan använda. Det är dock inte skrivet i sten att det alltid kommer vara så.

Piteå kommun och Norrbotten som helhet har också andra digitala lösningar och samarbeten på gång. Bland annat har alla landskapets kommuner startat en e-nämnd ihop där ett av de första stegen var att gå in i en central upphandling kring ett gemensamt e-tjänstesystem.

 Vi har insett att de flesta av oss kommuner här uppe är ganska små kunder sett till antal boende, men om vi går ihop blir vi en relativt stor kund och kan på så vis få bättre priser och ge en bättre service till alla boende i norr.

 Kommunerna längre ner i landet har varit lite före oss när det gäller e-tjänster, men nu ska medborgarna även här uppe kunna ansöka om skolskjuts, bygglov och annat digitalt.

Rekommenderad läsning

pat gelsinger.jpg

Lämnar VMware för Intel

14 jan 2021 digit

Pat Gelsinger ersätter Bob Swan och blir ny vd på Intel. Pat Gelsinger kommer närmast från rollen som vd för VMware men har en lång historia med Intel, där han började jobba som tonåring.

Kvinna Orange Bakgrund 960640

Jämställd 2050

16 dec 2020 digit

It och telekom är fortsatt en mansdominerad bransch. Trots en viss ökning av antalet kvinnor i branschen sker förändringen långsamt och det kan ta upp till 30 år innan branschen är jämställd.

Ett Modernt Vardagsrum

Ny teknik hos Bostaden

23 nov 2020 digit

Först i Sverige med indraget internet till sina bostäder. Bostadsföretaget Bostaden i Umeå fortsätter sin resa att nyttja teknik som skapar nytta för boende och medarbetare. Nästa steg är bland annat en RPA-lösning, som ska ger mer tid till kvartersvärdar och till personalen som hanterar lägenhetshyror.

Arbetsformedlingen Arbetssokande

Så förändras Af

16 nov 2020 digit

Arbetsförmedlingen ska genom digitalisering och automatisering bli mer objektivt och både öka rättssäkerheten och transparensen för de arbetssökande. Med förändringarna går it från att vara stödverksamhet till kärnverksamhet och för att öka förståelsen av arbetsmarknaden använder myndigheten AI och ML.

Husnyckel Mot Gul Bakgrund
voister trend 2020

Lantmäteriets satsningar

12 okt 2020 digit

Lantmäteriet har fått regeringens uppdrag att ta fram exempel på lyckade AI-satsningar för att skapa ett förtroende för tekniken. Samtidigt framkommer det i undersökningen Voister Trend att myndigheten är en av få som på allvar försöker använda blockkedjeteknik. Ladda ned Voister Trend och ta del av hela undersökningen. 

En Meditationshand

Jobba smart i Teams

29 sep 2020 digit

Under pandemin har Microsoft Teams varit en bidragande orsak till att många har kunnat arbeta och ha möten hemma. Nu presenterar Microsoft nya integrationer i Teams, både för smartare möten och för att försöka ge medarbetaren bättre förutsättningar att hantera sin vardag i det nya arbetslivet.

Ett Leksaksplan I En Uppochnedvänd Glasskål Mot Turkos Bakgrund

Resfritt med Cisconät

24 sep 2020 digit

Resfria möten kräver säkra nätverk. Cisco satsar nu 10 miljarder dollar för att synliggöra hur nätverksdatan beter sig, vilket är ett viktigt steg för att öka antalet resfria möten. Det är några av punkterna från Cisco Connect Sverige.

Tvätt Molnet Woocode

Tvättråd i molnet

21 sep 2020 digit

Woocode har utvecklat ett molnbaserat, automatiserat system för design, beställning och print av tvättrådsetiketter för Rudholm & Haak. Planen är även att föra in blockchain i arbetet.

Gronsaker Coop

Coop kör obemannat

2 jul 2020 digit

Coop testar en egenutvecklad ny tjänst för självscanning och betalning med mobilen. I höst kommer matkedjan även öppna sina första obemannade butiker.