Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

Piteå kommun satsar på automation

Nu kan alla anställda i Piteå kommun beställa licenser, installationer och hårdvara helt automatiserat. Det blir enklare för alla, inte minst för it-avdelningen.

Med digitalisering och IoT ökar kraven på automatiserade tjänster. Om vi inte börjar automatisera mer kommer det krävas oerhört mycket administration och kan man automatisera ska man göra det.

 Det handlar också om att tillhandahålla bra tjänster som är enkla för kunden och som de vill nyttja, säger Hans Nicklasson, it-konsult i kommunen och en av de som driftsatte lösningen.

Piteå kommun har startat initiativet Det digitala Piteå. Det är ett projekt som ska utveckla kommunen inom områdena digitalisering och e-utveckling. En del av initiativet är en automatiseringslösning som går vid namn It-tjänsteportal och som började användas skarpt i början av februari. Via den kan kunder nu beställa användarkonton, hårdvara, licenser, installation av mjukvara samt ominstallation av datorer. Portalen är tänkt att vara ingången för alla Piteå kommuns kunder gällande deras it-avdelnings aktuella samt kommande tjänster. 

hans nicklasson.jpg

Hans Nicklasson, it-konsult i Piteå kommun.

 Det ska leda till en automatisering så att kunder inte behöver fylla i ett formulär, komma in med det till oss och vi får skriva in det i systemet. Då blir det två arbeten som måste göras.

 Nu skriver kunderna istället in all information som behövs i tjänsteportalen, vi ögnar igenom det och godkänner medlemskap och sedan skapas deras konto. Efter det är det bara att börja använda sitt konto och beställa tjänster i portalen.

Mindre administration

It-tjänsteportal ska leda till att de anställda på Piteå kommuns it-avdelning kan lägga sin kraft på annat än på administration. De kommer inte heller behöva vara en mellanhand utan vill en kund skaffa exempelvis en licens eller någon form av hårdvara så går ordern i de flesta fall vidare till den externa leverantören. Det finns några undantag som fortfarande hanteras av it-avdelningen.

 Det spelar ingen roll vilken tid på dygnet beställaren är inne eftersom vi i de flesta fall inte är inblandade längre, vilket borde skapa en ökad frihet och servicegrad.

 Men än så länge är lösningen kopplad till yrkesverksamma på Piteå kommun, det är alltså inte en publik tjänst som alla kan använda. Det är dock inte skrivet i sten att det alltid kommer vara så.

Piteå kommun och Norrbotten som helhet har också andra digitala lösningar och samarbeten på gång. Bland annat har alla landskapets kommuner startat en e-nämnd ihop där ett av de första stegen var att gå in i en central upphandling kring ett gemensamt e-tjänstesystem.

 Vi har insett att de flesta av oss kommuner här uppe är ganska små kunder sett till antal boende, men om vi går ihop blir vi en relativt stor kund och kan på så vis få bättre priser och ge en bättre service till alla boende i norr.

 Kommunerna längre ner i landet har varit lite före oss när det gäller e-tjänster, men nu ska medborgarna även här uppe kunna ansöka om skolskjuts, bygglov och annat digitalt.

5 april 2017 Uppdaterad 25 oktober 2017 Reporter Fredrik Adolfsson digit

Rekommenderad läsning

Bäddad Säng

Hemmajobbare sover mer

25 mar 2021 digit

Personer som arbetar hemifrån sover längre, producerar lika mycket och rör sig lika mycket som när de jobbar på kontoret. Det visar en studie från Högskolan i Gävle.

En Dimmig Skog I Alsace I Frankrike

Sandvikens hållbaraste kontor

23 mar 2021 digit

Nya kontor på Sandbacka Science Park har fokus på hållbarhet och all utrusning, inklusive it och datorer, är återanvända produkter. De sex kontoren är avsedda för startups och småföretag och intresset har varit stort, långt innan inflyttning.

It Kille 960640

För gammal för tech

17 mar 2021 digit

Åldersdiskriminering är vanligt inom it och tech. Äldre medarbetare antas vara mindre uppdaterade om ny teknik och ha svårare för att bearbeta och lära sig nya saker. Det visar en ny studie. 

Nationsflaggor I Pratbubblor

Nya språk för Webex

3 mar 2021 digit

Cisco inför ett utökat språkstöd i Webex. Det innebär översättning i realtid för drygt 100 språk, bland annat svenska och övriga nordiska språk.

Fyra Människor Håller Upp Varsin Färgglad Chattbubbla Framför Ansiktet

Slutchattat i Teams

17 feb 2021 digit

Nu kan du stänga av chattfunktionen under möten för att minimera distraktionen för deltagarna. Det är en lösning som har efterfrågats av många, inte minst av lärare. 

Sjukhus Karolinska

Karolinskas videoboom

29 jan 2021 digit

Antalet videokonferenser på Karolinska Universitetssjukhuset ökade kraftigt under 2020 och ledde till en kostnadsbesparingar på närmare 22 miljoner kronor. Dessutom har färre resor inneburit en minskad miljöpåverkan med 121 323 kilo koldioxidutsläpp.

Hp Reverb G2 På Tjej 3
video
Ett samarbete med HP

Maxa VR med HP

29 jan 2021 digit

Utbildning och samarbete i VR minskar utbildningskostnader, sparar tid och är bättre för miljön. Utöver bättre spelupplevelse, vill HP med sin nya generation VR-headset göra tekniken mer tillgänglig för fler verksamheter och användningsområden.  

Holmen 960640

Holmens molnlycka

25 jan 2021 digit

Holmen går igenom en digital resa med fokus på molnet, SD-WAN och robotar, vilket har inneburit ökad effektivitet och digital lycka hos medarbetarna. Nästa steg är att bli ännu mer databaserade. 

pat gelsinger.jpg

Lämnar VMware för Intel

14 jan 2021 digit

Pat Gelsinger ersätter Bob Swan och blir ny vd på Intel. Pat Gelsinger kommer närmast från rollen som vd för VMware men har en lång historia med Intel, där han började jobba som tonåring.