Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

AFA Försäkring väljer O365

Med införandet av Office 365 och Windows 10 vill AFA Försäkring erbjuda medarbetare, konsulter och gäster nya möjligheter. Samtidigt får it-avdelningen ett helt annat uppdrag.

Text anne hammarskjöld Foto Adobestock, AFA Försäkring 28 januari 2019 digit

skyddhjalmar-pa-rad.jpg

– Det senaste året har avdelningen IS/IT drift och underhåll genomgått en av de största förändringarna som jag har varit med om under mina drygt 15 år här. Tidigare har fokus legat på vad vi tycker att verksamheten behöver av teknik och lösningar, men nu förändras vårt uppdrag och vi blir en serviceorganisation där användarnas krav och förväntningar styr vårt arbete. Den digitala utvecklingen är ju inte i första hand en teknisk utveckling, utan handlar om vilka behov som finns och som bör tillfredsställas. Det är en väldigt spännande resa som vi på IS/IT gör tillsammans med övriga verksamheten, säger Karin Erixon, tjänsteägare för digital arbetsplats för AFA Försäkring.

karin-erixon.jpg

Karin Erixon är tjänsteägare för digital arbetsplats för AFA Försäkring.

Digital arbetsplats

AFA Försäkring har cirka 660 medarbetare och kärnverksamheten är skadereglering, men verksamheten omfattar också kapitalförvaltning, fastighetsförvaltning, kommunikation, juridik, ekonomi, HR samt forskning. Allt för de försäkrades trygghet och ett säkrare arbetsliv. Hela organisationen finns samlad på Klara Södra Kyrkogata i centrala Stockholm.

Den digitala utvecklingen är ju inte i första hand en teknisk utveckling, utan handlar om vilka behov som finns och som bör tillfredsställas.

karin erixon , afa försäkring

– Vi har ett samverkansperspektiv och därför har vi från tjänsten digital arbetsplats startat upp arbetet med schemalagda möten med referensgrupper från verksamheten. Genom dessa möten har vi fått förslag och önskemål om allt från nya hörlurar till nya systemlösningar. Utifrån det underlaget ska vi ta fram en strategi för hur vi till exempel arbetar med våra gemensamma verktyg. Vi har ett bra utgångsläge med konstruktiv feedback och mycket positiva förväntningar från organisationen.

Lyckad pilot

Den största utmaningen de närmaste månaderna är införandet av Windows 10 med Office 365. Ambitionen är att utrullningen ska kunna starta under första kvartalet 2019 och förberedelserna går bra så här långt.

– Vi har genomfört en lyckad pilot på vår fastighetsavdelning och den erfarenheten har gett oss värdefulla insikter för det fortsatta införandet. Ett resultat blir att vi satsar mycket på information och utbildning och samverkan mellan IS/IT och verksamheten. Nu är vår uppgift att se till att ingen tycker att det var bättre, det vill säga enklare, förr utan att alla verkligen anammar de nya arbetssätten. Att visa nyttan av vad de erbjuder är kanske vår viktigaste utmaning nu.

En annan viktig parameter är de förväntande effekterna av den nya plattformen.

– Det är också något som vi diskuterar för närvarande. Nya förutsättningar för att kunna jobba mer digitalt är exempel på möjligheter som kommer med i strategin, avslutar Karin Erixon.

 

Rekommenderad läsning

scania-i-molnet.jpg
video

Scania väljer valfrihet

24 okt 2018 digit

Med målet att erbjuda sina 50 000 medarbetare full valfrihet i 100 länder driver Scania nu en pilot för Macanvändare i molnet. Jätteprojektet med många tekniska utmaningar blir en värdefull erfarenhet också för den övriga Volkswagen-koncernen.

vallmoblommor och annat i närbild på en äng.jpg

LRF:s nya it-miljö

30 mar 2020 digit

Lantbrukarnas riksförbund har satsat på en effektiv digital miljö för att stödja verksamheten. Utöver verktygen i Office 365 har it-avdelningen gjort sig av med gammalt arv och ser redan effekterna av moderniseringen. 

skäggig man gör hårdrockstecken och skrattar och tittar in i sin mobil.jpg

Västerbotten nu på video

3 feb 2020 digit

Idag kan Region Västerbottens 13 000 användare prata med varandra och med regionens medborgare genom smarta videomöten. Nu handlar arbetet om att utbilda och att driva på leverantörer att lösningarna blir ännu mer öppna.

närbild på pizza i 8 slajsar.jpg

Bättre Ica med devops

20 apr 2020 digit

Från 36 dagar till tre. När Icas team började med devops sjönk tiden för hanteringen av infrastruktur med över 90 procent. Nu står andra delar av koncernen redo att jobba på ett liknande sätt.

två killar på boliden med en platta i en gruva.jpg
video

BI gör Boliden bättre

16 dec 2019 digit

Boliden tar hjälp av Power BI för att få struktur och koll på all data. I kombination med plattor i gruvorna är planen att verktygen ska förbättra bolagets processer och även vara ett stöd för medarbetarna att ta nya digitala kliv.

AdobeStock_171767199.jpeg
video

Smarta möten på myndigheter

18 nov 2019 digit

Idag är mer än 60 myndigheter anslutna till den gemensamma satsningen Resfria möten. Nu vill en av initiativtagarna i Sverige införa liknande klimatsmarta möten inom EU.

händer med penna och miniräknare och en dator framför sig mot ljusblå bakgrund.jpg
video
Ett samarbete mellan Microsoft och Voister

Smartare fakturor i molnet

31 jan 2020 digit

Medius använder sig av hela utbudet i Microsoft 365. Utöver den ökade säkerheten får företaget även tillgång till Windows Autopilot. Lösningen innebär att all hantering av de anställdas datorer, och snart även mobiler, är molnbaserad.

glasbruk.jpg
video

Nybros säkra satsningar

22 maj 2019 digit

Med O365 ser Nybro kommun stora möjligheter att skapa en säkrare arbetsplats för kommunens anställda. Säkerhet är dessutom en central del när man tillsammans med sju andra kommuner i Region Kalmar Län lägger grunden för framtidens e-tjänster.

hm-tjejer med blommiga kläder2.jpg

H&M:s väg till molnet

13 maj 2019 digit

Digitala ambassadörer har en central roll i H&M:s molnflytt till Office 365. Under en så omfattande intern digital transformation är det viktigt att inte glömma bort syftet och att ständigt kommunicera. Det menar Robert Lingemark, it-serviceansvarig på H&M.