Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

Scania i ledning med O365

Med koncernens största erfarenhet av O365 och Windows 10 är Scania en ledstjärna inom Volkswagen. Nu jobbar företaget för att med goda exempel förändra arbetssättet bland drygt 30 000 medarbetare. Per Andersson, digital strateg och Johan Grandin, chef klientplattform, berättar om Scanias arbetssätt.

– Just nu är vi i slutfasen av vårt O365-införande. Vi har hållit på några år men nu är det snart dags att ta nästa steg, både med O365 och med klientplattformarna som vi hela tiden förnyar, säger Per Andersson, digital strateg på Scania.

Hur långt har ni kommit?

– På vår Windows 10-resa har vi kommit drygt halvvägs och det innebär 15-16 000 klienter över hela världen. Vi har jobbat mycket med arbetssättet kopplat till Microsoft Evergreen och det handlar om kontinuerliga uppdateringar. Om man tänker längre tillbaka i tiden var det stora operativsystemsuppgraderingar och tunga projekt som genomfördes var tredje år. Nu är det något som händer i linjen kontinuerligt. Var sjätte månad kommer en ny version och det blir ett helt nytt arbetssätt, säger Johan Grandin, chef klientplattform på Scania.

Hur använder medarbetarna de nya släppen?

– Jag skulle säga att arbetsmängden är oförändrad, men man får arbeta på ett annat sätt så det är en sanning med modifikation. Det kräver mer av medarbetarna ute på Scania för det gäller att hålla sina applikationer uppgraderade och kompatibla med det nya operativsystemet och de nya office-komponenterna i en högre takt än vad som krävdes för några år sedan.

Per, vad är nästa steg för Scania inom O365?

– Nu ska vi lära användarna nyttja alla tjänster och funktioner som finns i O365 och i klientplattformen. Annars är risken att man får nya verktyg men fortsätter arbeta som man alltid har gjort. För att lyckas börjar vi med oss själva. Om inte jag, Johan och våra kollegor förändrar vårt arbetssätt kan vi inte förvänta oss att organisationen ska göra det. Det gör vi bland annat med webbinarier för att marknadsföra det nya arbetssättet.

Vad säger man inom koncernen om arbetet ni gjort på Scania?

– Scania ägs av Volkswagen sedan drygt fyra år och där finns en undergruppering som kallas Volkswagen Trucks and Bus där både MAN och Scania ingår. De är ytterst imponerade av oss, både vad gäller O365- och Windows 10-arbetet. Vi ligger ett par år före i många sammanhang och har fått rollen som en ledare i detta och delar med glädje med oss av våra erfarenheter.

– Den kunskapsöverföringen har pågått i ungefär 1,5 år med regelbundna möten, workshops och skypemöten varannan vecka för att driva de här förändringarna inom gruppen.

Johan, hur ser du på det här samarbetet?

– Det känns jätteroligt och även om man ser ur operativsystemsperspektiv finns ett samarbetsorgan inom VW där vi sitter med och har några nyckelroller. Bland annat kopplat till nya funktioner och nya möjligheter, som Microsoft Cloud och vår molnbaserade Windowsklient som fungerar över internet och inte kräver den traditionella infrastrukturen i form av WAN-länkar och liknande. I den rollen driver vi arbetet i gruppen och har kört en proof of concept på en fungerande cloud-klient som vi kommer att släppa i höst, inledningsvis som ett komplement till en mer traditionell Windows-plattform.

Per, vad säger du? 

– Det finns också en stark koppling mellan O365 och hela Windows 10-arbetet i form av synergierna dem emellan. Microsoft bygger ihop tjänsterna i molnet och där jobbar vi också för att gå från gamla hemkataloger till OneDrive, vi nyttjar SurfaceHub och liknande ihop med O365 och Windows 10 och de finesser som finns. Tidigare har vi jobbat i silo, nu jobbar vi mer på slutanvändarupplevelsen.

 Vad händer närmast?

– Under den närmaste tiden är fokus samarbetsskärmar, där det finns mer än Surface Hub, det finns NEC InfinityBoard, interaktiva skärmar som kan användas för dagliga pulsmöten eller ute på kontoren. Det är där vi tror att nästa steg kommer, en kombination av alla dessa möjligheter tillsammans, avslutar Per Andersson.

5 juni 2018 Uppdaterad 2 januari 2019 Reporter elisabeth nore digit Foto Fredrik Kron, Scania

Rekommenderad läsning

5 Män Med Olika Yrken

MS anpassar moln

1 mar 2021 digit

Microsoft lanserar fler molntjänster anpassade till olika branscher. Nya områden är bland annat bank och finans och industri.

Fyra Människor Håller Upp Varsin Färgglad Chattbubbla Framför Ansiktet

Slutchattat i Teams

17 feb 2021 digit

Nu kan du stänga av chattfunktionen under möten för att minimera distraktionen för deltagarna. Det är en lösning som har efterfrågats av många, inte minst av lärare. 

Skatteverket

Skatteverkets molnstrategi

11 feb 2021 digit

Myndigheters närvaro i molnet är ett hett diskussionsämne, speciellt efter Schrems II-domen i somras. Men för Skatteverket är molnet en självklarhet, inte minst när det kommer till de europeiska cloudtjänsterna. Dessutom har myndigheten en molngrupp som löpande granskar vilka molntjänster som kan användas.

Hjärtan Molnet

Rekord för molnet

8 feb 2021 digit

Globala investeringar i molninfrastruktur växte med 32 procent under det fjärde kvartalet 2020. Marknaden omsatte 39,9 miljarder dollar under perioden, vilket är 10 miljarder mer än samma period 2019 och därmed den största ökningen någonsin. 

Hp Reverb G2 På Tjej 3
video
Ett samarbete med HP

Maxa VR med HP

29 jan 2021 digit

Utbildning och samarbete i VR minskar utbildningskostnader, sparar tid och är bättre för miljön. Utöver bättre spelupplevelse, vill HP med sin nya generation VR-headset göra tekniken mer tillgänglig för fler verksamheter och användningsområden.  

Magnus Wink Slöjd2

Digital slöjd

28 jan 2021 digit

Magnus Wink utbildar lärare i bland annat slöjd och sedan pandemin har han gjort det digitalt och helt på distans. Några av utmaningarna har handlat om att hålla nere maskinljudet och att faktiskt spara snarare än att förlora tid.

Holmen 960640

Holmens molnlycka

25 jan 2021 digit

Holmen går igenom en digital resa med fokus på molnet, SD-WAN och robotar, vilket har inneburit ökad effektivitet och digital lycka hos medarbetarna. Nästa steg är att bli ännu mer databaserade. 

Munskydd Ansiktsigenkänning

Igenkänning som funkar

11 jan 2021 digit

Munskydd har blivit mer regel än undantag och i takt med att allt fler skyddar sig, så har det uppstått utmaningar för ansiktsigenkänning. Men nu finns det en coronanpassad AI som kan känna igen ansikten, även när munnen och näsan är täckta.

Man I Orange Bygguniform Står På Solcell Och Fixar

Störst på förnybart

14 dec 2020 digit

Amazon är världens största köpare av förnybar energi. Det kommuniceras efter att bolaget investerar i ytterligare 26 vind- och solenergiprojekt, vilket totalt motsvarar 6,5 gigawatts.