AFA Försäkring väljer O365

skyddhjalmar-pa-rad.jpg

Med införandet av Office 365 och Windows 10 vill AFA Försäkring erbjuda medarbetare, konsulter och gäster nya möjligheter. Samtidigt får it-avdelningen ett helt annat uppdrag.

– Det senaste året har avdelningen IS/IT drift och underhåll genomgått en av de största förändringarna som jag har varit med om under mina drygt 15 år här. Tidigare har fokus legat på vad vi tycker att verksamheten behöver av teknik och lösningar, men nu förändras vårt uppdrag och vi blir en serviceorganisation där användarnas krav och förväntningar styr vårt arbete. Den digitala utvecklingen är ju inte i första hand en teknisk utveckling, utan handlar om vilka behov som finns och som bör tillfredsställas. Det är en väldigt spännande resa som vi på IS/IT gör tillsammans med övriga verksamheten, säger Karin Erixon, tjänsteägare för digital arbetsplats för AFA Försäkring.

karin-erixon.jpg

Karin Erixon är tjänsteägare för digital arbetsplats för AFA Försäkring.

Digital arbetsplats

AFA Försäkring har cirka 660 medarbetare och kärnverksamheten är skadereglering, men verksamheten omfattar också kapitalförvaltning, fastighetsförvaltning, kommunikation, juridik, ekonomi, HR samt forskning. Allt för de försäkrades trygghet och ett säkrare arbetsliv. Hela organisationen finns samlad på Klara Södra Kyrkogata i centrala Stockholm.

Den digitala utvecklingen är ju inte i första hand en teknisk utveckling, utan handlar om vilka behov som finns och som bör tillfredsställas.

karin erixon, afa försäkring

– Vi har ett samverkansperspektiv och därför har vi från tjänsten digital arbetsplats startat upp arbetet med schemalagda möten med referensgrupper från verksamheten. Genom dessa möten har vi fått förslag och önskemål om allt från nya hörlurar till nya systemlösningar. Utifrån det underlaget ska vi ta fram en strategi för hur vi till exempel arbetar med våra gemensamma verktyg. Vi har ett bra utgångsläge med konstruktiv feedback och mycket positiva förväntningar från organisationen.

Lyckad pilot

Den största utmaningen de närmaste månaderna är införandet av Windows 10 med Office 365. Ambitionen är att utrullningen ska kunna starta under första kvartalet 2019 och förberedelserna går bra så här långt.

– Vi har genomfört en lyckad pilot på vår fastighetsavdelning och den erfarenheten har gett oss värdefulla insikter för det fortsatta införandet. Ett resultat blir att vi satsar mycket på information och utbildning och samverkan mellan IS/IT och verksamheten. Nu är vår uppgift att se till att ingen tycker att det var bättre, det vill säga enklare, förr utan att alla verkligen anammar de nya arbetssätten. Att visa nyttan av vad de erbjuder är kanske vår viktigaste utmaning nu.

En annan viktig parameter är de förväntande effekterna av den nya plattformen.

– Det är också något som vi diskuterar för närvarande. Nya förutsättningar för att kunna jobba mer digitalt är exempel på möjligheter som kommer med i strategin, avslutar Karin Erixon.

 

28 januari 2019Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter anne hammarskjölddigitFoto Adobestock, AFA Försäkring

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

Rekommenderad läsning

Stäng