Vattenrening med Vinnova

vattendroppe i luften ovanför vatten.jpg

Digitala lösningar är en förutsättning för att möta kraven på hållbar utveckling inom vattenrening. Nu startar ett Vinnovafinansierat projekt som ska utforska hur öppna data i digitala tvillingar för vattenreningsverk kan bidra till att skapa effektiva och hållbara produkter och tjänster.

– Att ha en digital kopia av exempelvis ett vattenreningsverk är fördelaktigt ur flera perspektiv. Du har alltid uppdaterad information och kan enkelt simulera nya processteg och olika driftsförhållanden som du kan koppla till nya forskningsresultat eller information från andra anläggningar runt om i världen. Till exempel kan en driftoperatör öva sig på händelser som kanske inte inträffar så ofta, men som är viktiga ur ett samhällsekonomiskt perspektiv. Det ger en enorm besparingspotential, säger Fredrik Hallgren, expert på digitaliserad miljöövervakning, IVL Svenska Miljöinstitutet, i ett pressmeddelande.

12-17 miljarder

Många av Sveriges vattenreningsverk är i stort behov av upprustning. Klimatförändringar och växande städer är andra stora utmaningar som anläggningarna måste tackla. Enligt uppskattningar från Svenskt Vatten kommer det att krävas investeringar på 12-17 miljarder kronor varje år under de kommande 20 åren för att bygga nya anläggningar med rätt kapacitet i Sverige.

Här kan digitaliseringen ha en viktig roll och spara kostnader i samband med nybyggnation och upprustning av vattenverken.

– Genom att dela design, modeller, ritningar, tjänster eller mjukvara och återanvända data från flera olika källor kan nya innovativa produkter och tjänster växa fram. Här finns stor potential att knyta samman digitalisering, innovation och hållbar utveckling, säger Eva Stattin, projektledare och affärsutvecklare inom digitalisering på IVL.

Effektivt stöd

I den digitala tvillingen kan information från hydrologiska modeller och vattenkvalitetsmätningar kombineras med beräkningar och scenarier för befolkningsökning samt information om nya regler och reningskrav. Det ger stöd för att effektivt och hållbart planera, bygga, förvalta och utveckla vattenreningsanläggningar.

I projektet ingår ett brett team av forskningsaktörer med representation inom såväl miljö och hållbarhetsforskning som digitalisering, interaktiva produkter och aktörer inom teknik- och designföretag. Dessutom ingår två användare av projektets resultat; Göteborgs stad, förvaltningen kretslopp och vatten samt Trollhättan Energi.

3 december 2018Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter anne hammarskjölddigitFoto adobestock

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

SENASTE NYTT

Stäng