Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

När väst blir bäst

Från stor småstad till liten storstad. Enligt Västsvenska Handelskammaren kommer Göteborgsregionen att växa kraftigt, inte minst tack vare sin position inom industrin. Men för det ska bli verklighet krävs en lyhördhet inför framtidens  möjligheter inom teknik och digitalisering.

– Vi arbetar brett inom området digitalisering och har precis anställt en digitaliseringstalesperson för att kunna driva på frågan och som ska fungera som stöd till våra medlemsföretag. Personen kan genomföra utbildningar och starta olika nätverksgrupper och kopplat till tjänsten finns ett råd som stödjer rollen. Vår förhoppning är att västsvenska företag ska ligga i framkant inom digitalisering, säger Johan Trouvé, vd för Västsvenska Handelskammaren.

Har det efterfrågats av medlemmarna?

– Absolut. Våra medlemmar efterfrågar kunskap, framtidsspaningar och kostnadsfrågor. Kan vi hjälpa till i de frågorna har man som företag tagit en fin genväg.

Hur omvärldsbevakar ni?

– Dels genom vår digitaliseringstalesperson, dels genom olika resor till platser där digitalisering diskuteras. Nästa år åker vi till exempel till Austin i Texas och besöker en av världens största mässor inom interaktiv media.

Hur jämför sig Västsverige med övriga Norden?

– Vi ligger nog ganska bra till. Vi är den största tillverkande delen i svenskt näringsliv och där har vi kommit långt inom industriell teknik och produktion. SKF har startat en tillverkning utav 800 000 kullager per år med i princip en helt robotiserad fabrik. Tittar vi på vad som händer inom exempelvis AI har regeringen startat ett AI-center i Sverige som man förlagt till Lindholmen i Göteborg och där satsar man tillsammans med näringslivet 100 miljoner kronor per år i tio år för att Sverige ska ligga i framkant. Det gynnar givetvis västsvenska företag eftersom man får en betydligt närmare kontaktyta till det här centrumet.

Västsvenska Handelskammaren är en organisation med politisk inriktning som ska företräda och främja det västsvenska näringslivet, genom politisk påverkan och genom att stärka kunskap genom nätverk, utbildningar, juridisk hjälp med mera, bland medlemsföretagen som finns i västra Götaland och norra Halland. Västsvenska Handelskammaren har funnits sedan år 1661, om omsätter idag ungefär 100 miljoner om året.

Hur ser du på framtiden?

– Det är fantastiskt spännande. Just nu är vi loket i svensk tillväxt med ett konjunkturläge som är helt enormt. Vi har byggutveckling inom infrastruktur och stadsutveckling som är i storleksordning 1000 miljarder de kommande 15-20 åren. Det kommer vara en spännande region att vara med i, och vi hoppas att det ska locka unga människor som vill komma hit och leva i en dynamisk stad. Vi går från att vara den stora småstaden till att bli den lilla storstaden.

13 december 2018 Uppdaterad 14 december 2018 Reporter Tim Leffler ledarskap Foto Fredrik Kron, Adobestock

Rekommenderad läsning

sex gula lyftkranar med en blå himmel i bakgrunden.jpg
video

Stenas tre ben

10 jan 2019 digit

Träning, medvetenhet och användning. Det är Stena IT:s ledord när de ska ge samtliga medarbetare inom Stena-koncernen möjligheten att utvecklas digitalt. Där är Stena Fastigheter ett av solskensexemplen som de andra organisationerna kan dra lärdomar av.

äldre dam håller en yngre kvinna i handen och tittar i kameran.jpg
video

Varbergs mjuka servrar

12 nov 2018 digit

Med system som arbetar 25 procent snabbare har Varbergs flytt av 185 servrar till en hyperkonvergerad miljö inneburit stora vinster. It-personalen kan istället arbeta proaktivt, och nu pågår arbetet för att avgöra vad som ska köras i molnet och vad som ska finnas lokalt. 

It Kille 960640

För gammal för tech

17 mar 2021 digit

Åldersdiskriminering är vanligt inom it och tech. Äldre medarbetare antas vara mindre uppdaterade om ny teknik och ha svårare för att bearbeta och lära sig nya saker. Det visar en ny studie. 

Bilar Ovanifrån1

Sveriges AI-labb

27 jan 2021 digit

Nu lanseras Edge Lab, ett fysiskt labb i Göteborg för tester, samverkan, experiment och utveckling av nästa generations AI. Det ska ge Sverige en topposition i Europa inom delen av AI-teknik som kallas decentraliserat lärande och Edge.

Holmen 960640

Holmens molnlycka

25 jan 2021 digit

Holmen går igenom en digital resa med fokus på molnet, SD-WAN och robotar, vilket har inneburit ökad effektivitet och digital lycka hos medarbetarna. Nästa steg är att bli ännu mer databaserade. 

pat gelsinger.jpg

Lämnar VMware för Intel

14 jan 2021 digit

Pat Gelsinger ersätter Bob Swan och blir ny vd på Intel. Pat Gelsinger kommer närmast från rollen som vd för VMware men har en lång historia med Intel, där han började jobba som tonåring.

Kvinna Orange Bakgrund 960640

Jämställd 2050

16 dec 2020 digit

It och telekom är fortsatt en mansdominerad bransch. Trots en viss ökning av antalet kvinnor i branschen sker förändringen långsamt och det kan ta upp till 30 år innan branschen är jämställd.

Ett Modernt Vardagsrum

Ny teknik hos Bostaden

23 nov 2020 digit

Först i Sverige med indraget internet till sina bostäder. Bostadsföretaget Bostaden i Umeå fortsätter sin resa att nyttja teknik som skapar nytta för boende och medarbetare. Nästa steg är bland annat en RPA-lösning, som ska ger mer tid till kvartersvärdar och till personalen som hanterar lägenhetshyror.

Utställning Medan Isen Smälter På Nordiska Museet

Ny teknik på Nordiska museet

26 okt 2020 digit

Kreativitet och engagemang har varit några av ledorden när Nordiska museet har ställt om de tekniska delarna av sin verksamhet de senaste åren, och inte minst under vårens pandemi. Nu finns alltifrån en förenklad, digital biljettförsäljning till teknik som gör att du kan testa kläder från förr.