Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

När väst blir bäst

Från stor småstad till liten storstad. Enligt Västsvenska Handelskammaren kommer Göteborgsregionen att växa kraftigt, inte minst tack vare sin position inom industrin. Men för det ska bli verklighet krävs en lyhördhet inför framtidens  möjligheter inom teknik och digitalisering.

Text Tim Leffler Foto Fredrik Kron, Adobestock 13 december 2018 ledarskap

– Vi arbetar brett inom området digitalisering och har precis anställt en digitaliseringstalesperson för att kunna driva på frågan och som ska fungera som stöd till våra medlemsföretag. Personen kan genomföra utbildningar och starta olika nätverksgrupper och kopplat till tjänsten finns ett råd som stödjer rollen. Vår förhoppning är att västsvenska företag ska ligga i framkant inom digitalisering, säger Johan Trouvé, vd för Västsvenska Handelskammaren.

Har det efterfrågats av medlemmarna?

– Absolut. Våra medlemmar efterfrågar kunskap, framtidsspaningar och kostnadsfrågor. Kan vi hjälpa till i de frågorna har man som företag tagit en fin genväg.

Hur omvärldsbevakar ni?

– Dels genom vår digitaliseringstalesperson, dels genom olika resor till platser där digitalisering diskuteras. Nästa år åker vi till exempel till Austin i Texas och besöker en av världens största mässor inom interaktiv media.

Hur jämför sig Västsverige med övriga Norden?

– Vi ligger nog ganska bra till. Vi är den största tillverkande delen i svenskt näringsliv och där har vi kommit långt inom industriell teknik och produktion. SKF har startat en tillverkning utav 800 000 kullager per år med i princip en helt robotiserad fabrik. Tittar vi på vad som händer inom exempelvis AI har regeringen startat ett AI-center i Sverige som man förlagt till Lindholmen i Göteborg och där satsar man tillsammans med näringslivet 100 miljoner kronor per år i tio år för att Sverige ska ligga i framkant. Det gynnar givetvis västsvenska företag eftersom man får en betydligt närmare kontaktyta till det här centrumet.

Västsvenska Handelskammaren är en organisation med politisk inriktning som ska företräda och främja det västsvenska näringslivet, genom politisk påverkan och genom att stärka kunskap genom nätverk, utbildningar, juridisk hjälp med mera, bland medlemsföretagen som finns i västra Götaland och norra Halland. Västsvenska Handelskammaren har funnits sedan år 1661, om omsätter idag ungefär 100 miljoner om året.

Hur ser du på framtiden?

– Det är fantastiskt spännande. Just nu är vi loket i svensk tillväxt med ett konjunkturläge som är helt enormt. Vi har byggutveckling inom infrastruktur och stadsutveckling som är i storleksordning 1000 miljarder de kommande 15-20 åren. Det kommer vara en spännande region att vara med i, och vi hoppas att det ska locka unga människor som vill komma hit och leva i en dynamisk stad. Vi går från att vara den stora småstaden till att bli den lilla storstaden.

Rekommenderad läsning

sex gula lyftkranar med en blå himmel i bakgrunden.jpg
video

Stenas tre ben

10 jan 2019 digit

Träning, medvetenhet och användning. Det är Stena IT:s ledord när de ska ge samtliga medarbetare inom Stena-koncernen möjligheten att utvecklas digitalt. Där är Stena Fastigheter ett av solskensexemplen som de andra organisationerna kan dra lärdomar av.

äldre dam håller en yngre kvinna i handen och tittar i kameran.jpg
video

Varbergs mjuka servrar

12 nov 2018 digit

Med system som arbetar 25 procent snabbare har Varbergs flytt av 185 servrar till en hyperkonvergerad miljö inneburit stora vinster. It-personalen kan istället arbeta proaktivt, och nu pågår arbetet för att avgöra vad som ska köras i molnet och vad som ska finnas lokalt. 

pat gelsinger.jpg

Lämnar VMware för Intel

14 jan 2021 digit

Pat Gelsinger ersätter Bob Swan och blir ny vd på Intel. Pat Gelsinger kommer närmast från rollen som vd för VMware men har en lång historia med Intel, där han började jobba som tonåring.

Kvinna Orange Bakgrund 960640

Jämställd 2050

16 dec 2020 digit

It och telekom är fortsatt en mansdominerad bransch. Trots en viss ökning av antalet kvinnor i branschen sker förändringen långsamt och det kan ta upp till 30 år innan branschen är jämställd.

Ett Modernt Vardagsrum

Ny teknik hos Bostaden

23 nov 2020 digit

Först i Sverige med indraget internet till sina bostäder. Bostadsföretaget Bostaden i Umeå fortsätter sin resa att nyttja teknik som skapar nytta för boende och medarbetare. Nästa steg är bland annat en RPA-lösning, som ska ger mer tid till kvartersvärdar och till personalen som hanterar lägenhetshyror.

Utställning Medan Isen Smälter På Nordiska Museet

Ny teknik på Nordiska museet

26 okt 2020 digit

Kreativitet och engagemang har varit några av ledorden när Nordiska museet har ställt om de tekniska delarna av sin verksamhet de senaste åren, och inte minst under vårens pandemi. Nu finns alltifrån en förenklad, digital biljettförsäljning till teknik som gör att du kan testa kläder från förr. 

Hund Mittnät Iot
video

IoT med Mittnät

29 sep 2020 digit

Mittnät testar IoT-sensorer på hundlatriner, skolor och badplatser. Satsningen ska förbättra tillvaron för både unga och vuxna i de nio inblandade kommunerna. 

En Lövbeklädd Gavel På Lunds Universitetsbibliotek
video
Ett samarbete med Cisco

Akademiska Hus väljer Webex

31 aug 2020 digit

Med ambitiösa klimatmål finns det mycket att tjäna på mindre resande. Sedan Akademiska Hus införde Cisco Webex Teams på alla sina kontor har responsen bara varit positiv.

Glasögon Och En Kopp Kaffe På Ett Bord

Göteborgs coronasurf

27 aug 2020 digit

Nu får göteborgare som 65 år eller äldre gratis hjälp för att surfa sig genom coronapandemin. Videosamtal med barnbarnen, hjälp med BankID och att utforska Youtube är några områden som efterfrågas.