Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

När väst blir bäst

Från stor småstad till liten storstad. Enligt Västsvenska Handelskammaren kommer Göteborgsregionen att växa kraftigt, inte minst tack vare sin position inom industrin. Men för det ska bli verklighet krävs en lyhördhet inför framtidens  möjligheter inom teknik och digitalisering.

Text Tim Leffler Foto Fredrik Kron, Adobestock 13 december 2018 ledarskap

– Vi arbetar brett inom området digitalisering och har precis anställt en digitaliseringstalesperson för att kunna driva på frågan och som ska fungera som stöd till våra medlemsföretag. Personen kan genomföra utbildningar och starta olika nätverksgrupper och kopplat till tjänsten finns ett råd som stödjer rollen. Vår förhoppning är att västsvenska företag ska ligga i framkant inom digitalisering, säger Johan Trouvé, vd för Västsvenska Handelskammaren.

Har det efterfrågats av medlemmarna?

– Absolut. Våra medlemmar efterfrågar kunskap, framtidsspaningar och kostnadsfrågor. Kan vi hjälpa till i de frågorna har man som företag tagit en fin genväg.

Hur omvärldsbevakar ni?

– Dels genom vår digitaliseringstalesperson, dels genom olika resor till platser där digitalisering diskuteras. Nästa år åker vi till exempel till Austin i Texas och besöker en av världens största mässor inom interaktiv media.

Hur jämför sig Västsverige med övriga Norden?

– Vi ligger nog ganska bra till. Vi är den största tillverkande delen i svenskt näringsliv och där har vi kommit långt inom industriell teknik och produktion. SKF har startat en tillverkning utav 800 000 kullager per år med i princip en helt robotiserad fabrik. Tittar vi på vad som händer inom exempelvis AI har regeringen startat ett AI-center i Sverige som man förlagt till Lindholmen i Göteborg och där satsar man tillsammans med näringslivet 100 miljoner kronor per år i tio år för att Sverige ska ligga i framkant. Det gynnar givetvis västsvenska företag eftersom man får en betydligt närmare kontaktyta till det här centrumet.

Västsvenska Handelskammaren är en organisation med politisk inriktning som ska företräda och främja det västsvenska näringslivet, genom politisk påverkan och genom att stärka kunskap genom nätverk, utbildningar, juridisk hjälp med mera, bland medlemsföretagen som finns i västra Götaland och norra Halland. Västsvenska Handelskammaren har funnits sedan år 1661, om omsätter idag ungefär 100 miljoner om året.

Hur ser du på framtiden?

– Det är fantastiskt spännande. Just nu är vi loket i svensk tillväxt med ett konjunkturläge som är helt enormt. Vi har byggutveckling inom infrastruktur och stadsutveckling som är i storleksordning 1000 miljarder de kommande 15-20 åren. Det kommer vara en spännande region att vara med i, och vi hoppas att det ska locka unga människor som vill komma hit och leva i en dynamisk stad. Vi går från att vara den stora småstaden till att bli den lilla storstaden.

Rekommenderad läsning

äldre dam håller en yngre kvinna i handen och tittar i kameran.jpg
video

Varbergs mjuka servrar

12 nov 2018 digit

Med system som arbetar 25 procent snabbare har Varbergs flytt av 185 servrar till en hyperkonvergerad miljö inneburit stora vinster. It-personalen kan istället arbeta proaktivt, och nu pågår arbetet för att avgöra vad som ska köras i molnet och vad som ska finnas lokalt. 

sex gula lyftkranar med en blå himmel i bakgrunden.jpg
video

Stenas tre ben

10 jan 2019 digit

Träning, medvetenhet och användning. Det är Stena IT:s ledord när de ska ge samtliga medarbetare inom Stena-koncernen möjligheten att utvecklas digitalt. Där är Stena Fastigheter ett av solskensexemplen som de andra organisationerna kan dra lärdomar av.

ett grönt fält med berg i bakgrunden med en kossa i förgrunden som tittar in i kameran2.jpg

Så blir syd smart

14 jan 2019 digit

2020 ska 95 procent av Sveriges befolkning ha tillgång till fiber. I Skåne och Blekinge samarbetar regionerna för att nå målen, bland annat via projektet Det smarta samhället och demar senaste tekniken i en butiksgalleria i Kristianstad.

haftiga-hus-i-bryssel.jpg

EU:s digitala framtid

29 nov 2018 ledarskap

När EU- och handelsminister Ann Linde träffar sina kollegor i Bryssel den 29 november ska de fatta beslut om bättre villkor för företag som använder digitala plattformar. Men också om innovation som förutsättning för industrins långsiktiga konkurrenskraft.

grottöppning med gräs och blått vatten utanför.jpg

Tegmarks tredje liv

7 dec 2018 ledarskap

En stor del av världens ledande AI-experter är överens om att generell artificiell intelligens är inte ett om, utan ett när. Den svenska MIT-professorn Max Tegmark är en av dem och han råder oss att tänka länge och väl på vilken framtid vi vill ha, när Liv 3.0 vaknar på jorden.

grön gammeldags vattenpump.jpg

När din kran blir smart

4 feb 2019 digit

Genom samarbete med Telia tar FM Mattsson köks- och badrumsblandare till nästa nivå. Med smarta kranar kan vattnet på skolorna hållas renare och äldre kan få en tryggare vardag.

universitet-960640.jpg
video

CIO:er stärker högskolan

30 okt 2019 it i skolan

För att stödja varandra i den digitala utvecklingen på universitet och högskolor startades nätverket ITCF. Samarbetet underlättade vid införandet av GDPR och framöver väntar nya utmaningar, som hantering av forskningsdata och molntjänster.  

lampa960640.jpg

Sensor för bättre luft

14 jun 2019 digit

På Chalmers har man utvecklat små sensorer som kan monteras på lyktstolpar och därifrån mäta luftkvaliteten. Tidigare har man oftast mätt luftens kaliber av större och dyrare mätstationer.

overgangsstalle-gbg.jpg

Nya nyktra Göteborg

13 aug 2019 digit

I Göteborgs hamn har Trafikverket nu börjat använda automatiserade nykterhetskontroller för att komma åt alkohol- och drogpåverkade förare.