När väst blir bäst

Från stor småstad till liten storstad. Enligt Västsvenska Handelskammaren kommer Göteborgsregionen att växa kraftigt, inte minst tack vare sin position inom industrin. Men för det ska bli verklighet krävs en lyhördhet inför framtidens  möjligheter inom teknik och digitalisering.

– Vi arbetar brett inom området digitalisering och har precis anställt en digitaliseringstalesperson för att kunna driva på frågan och som ska fungera som stöd till våra medlemsföretag. Personen kan genomföra utbildningar och starta olika nätverksgrupper och kopplat till tjänsten finns ett råd som stödjer rollen. Vår förhoppning är att västsvenska företag ska ligga i framkant inom digitalisering, säger Johan Trouvé, vd för Västsvenska Handelskammaren.

Har det efterfrågats av medlemmarna?

– Absolut. Våra medlemmar efterfrågar kunskap, framtidsspaningar och kostnadsfrågor. Kan vi hjälpa till i de frågorna har man som företag tagit en fin genväg.

Hur omvärldsbevakar ni?

– Dels genom vår digitaliseringstalesperson, dels genom olika resor till platser där digitalisering diskuteras. Nästa år åker vi till exempel till Austin i Texas och besöker en av världens största mässor inom interaktiv media.

Hur jämför sig Västsverige med övriga Norden?

– Vi ligger nog ganska bra till. Vi är den största tillverkande delen i svenskt näringsliv och där har vi kommit långt inom industriell teknik och produktion. SKF har startat en tillverkning utav 800 000 kullager per år med i princip en helt robotiserad fabrik. Tittar vi på vad som händer inom exempelvis AI har regeringen startat ett AI-center i Sverige som man förlagt till Lindholmen i Göteborg och där satsar man tillsammans med näringslivet 100 miljoner kronor per år i tio år för att Sverige ska ligga i framkant. Det gynnar givetvis västsvenska företag eftersom man får en betydligt närmare kontaktyta till det här centrumet.

Västsvenska Handelskammaren är en organisation med politisk inriktning som ska företräda och främja det västsvenska näringslivet, genom politisk påverkan och genom att stärka kunskap genom nätverk, utbildningar, juridisk hjälp med mera, bland medlemsföretagen som finns i västra Götaland och norra Halland. Västsvenska Handelskammaren har funnits sedan år 1661, om omsätter idag ungefär 100 miljoner om året.

Hur ser du på framtiden?

– Det är fantastiskt spännande. Just nu är vi loket i svensk tillväxt med ett konjunkturläge som är helt enormt. Vi har byggutveckling inom infrastruktur och stadsutveckling som är i storleksordning 1000 miljarder de kommande 15-20 åren. Det kommer vara en spännande region att vara med i, och vi hoppas att det ska locka unga människor som vill komma hit och leva i en dynamisk stad. Vi går från att vara den stora småstaden till att bli den lilla storstaden.

13 december 2018Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter Tim LefflerledarskapFoto Fredrik Kron, Adobestock

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

Rekommenderad läsning

Stäng