Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

TNG rekryterar med robot

furhat-960640.jpg

För att skapa en så objektiv rekrytering som möjligt satsar TNG på vad som ska vara världens mänskligaste robot, Tengai. Roboten kan inte bli emotionellt engagerad och ska helt opartiskt kunna hitta rätt personer till en specifik tjänst. 

Rekryteringsföretaget TNG satte 2012 som vision att alltid se bortom fördomar. Målet har lett till en hel del förändringar i deras sätt att arbeta. Företaget jobbar bland annat med arbetspsykologiska tester som görs digitalt och tidigt i processen innan någon ens vet vad kandidaten heter.

– På så sätt vet vi mer redan vid första mötet, än om vi bara tittat in personens CV, som egentligen inte säger någonting om personens personlighet och om man har rätt förmågor för den aktuella tjänsten, säger Åsa Edman Källströmer, vd på TNG.

Robot skapad för att vara mänsklig

Den senaste adderingen till att skapa en objektiv rekryteringsmiljö är en robot från svenska företaget Furhat Robotics som de nu tillsammans håller på att ta fram. AI:n går vid namn Tengai och ska vara världens mest sociala robot, skapad för att vara mänsklig genom att ha ögonkontakt, röra sig, nicka, hosta och interagera precis som människor.

Att valet föll på just Furhats robot är lite av en slump. TNG letade efter en intervjurobot och genom sin omvärldsbevakning hittade de en i Australien som de tog hem till Sverige. Men TNG insåg tidigt att roboten inte matchade deras sätt att arbeta, och detta fick Furhat höra om. TNG fick en genomgång och satte igång samarbetet med företaget som låg några hundra meter bort. Och snart börjar deras gemensamma arbete att utveckla en fördomsfri kompetensbaserad intervjurobot, nämligen Tengai.

– Vi människor försöker ofta hitta personer som har samma intressen och är lika oss själva. Det sker ofta genom privata frågor som får oss känslomässigt engagerade. Roboten ställer aldrig sådana frågor och blir heller aldrig emotionell. Vi använder oss av företaget Cut-e:s kompetensramverk så frågor och svar är validerade från början.

– Nästa fas är att vi i november kommer göra testintervjuer med 150 kandidater, då styr vi roboten. Vi måste särkerställa så att den uppför sig på rätt sätt och att den kan värdera svaren. I nästa stora steg så ska detta automatiseras så att roboten kan intervjua själv och värdera svaren.

Stoppar åldersdiskriminering

Några av de två största felen som människor gör vid rekryteringar är att vi går på attribut som inte har med kompetensen att göra, som till exempel utseende och ålder, menar Åsa Edman Källströmer. Ser man bra ut är det enklare att få jobb, men allra tydligast är åldersdiskrimineringen.

– Efter att man fyllt 40 år ser vi att det blir ordentligt svårare. Företag annonserar ju till och med ut att de vill föryngra, samtidigt som vi ska jobba tills vi blir 70. Det går inte ihop. Vi sätter också etiketter på hur en 30-åring eller en 50-åring ska vara. Det kommer inte Tengai att göra.

Än så länge finns Tengai bara på svenska och funkar bäst live men detta kan komma att utvecklas vidare.

Automatiserad återkoppling

Intervjuroboten är inte den enda automationslösningen som ska göra livet enklare och bättre för de arbetssökande. En annan rör återkopplingen efter att man skickat in sin ansökan. Via ett system som liknar det när man väntar på brev från posten så kan alla följa sin ansökning helt transparent.

– Återkopplingen när man sökt jobb har varit ett svart hål tidigare. Rekryteraren har gärna velat samla på bra kandidater utan att höra av sig. Men nu får arbetssökande hela tiden automatiserade svar som känns autentiska och personliga, där de kan se var i processen de befinner sig. Samtidigt får rekryteraren påminnelser om hur många dagar eller timmar det är kvar innan personen försvinner från urvalsprocessen så de måste agera. Detta använder vi vid alla rekryteringar och när vi hyr ut personal.  

Kommer ni att fortsätta automatisera framöver?

– Absolut, allt som kan automatiseras kommer att göra det. Genom detta arbete så skapar vi mer värde för våra kunder då våra rekryterare kan fokusera på det personliga mötet med kunder och kandidater.

15 november 2018 Uppdaterad 26 november 2020 Reporter Fredrik Adolfsson digit Foto TNG

Rekommenderad läsning

Workshop960640

Robotar i grupparbete

16 feb 2021 digit

För att robotar ska fungera i en grupp behöver de lära sig att inte upprepa vad andra har sagt och inte heller prata oväsentligheter. Det visar en studie från Umeå universitet.

En Genomskinlig Cell, Conceptbild

Revolution med Googles AI

11 dec 2020 digit

Alphafold är Deepminds nya AI som kan kartlägga ett proteins tredimensionella form. Enligt forskarna bakom är det ett väldigt stort genombrott för den medicinska vetenskapen.

Ett Bi På En Trädgren

Hållbarhetstesta din AI

9 dec 2020 digit

Open source-verktyget Codecarbon håller koll på koldioxid som produceras till följd av AI som körs på servrar. Förhoppningen är att det ska hjälpa organisationer att minska klimatavtryck.

Farmdjur Tittar Över Ett Staket

Vår nya kompis

3 dec 2020 digit

Roboten ska inte behandlas som en människa eller som en sak, utan snarare som ett djur. På så sätt kan vi förbättra ett förhållande med empati. Det menar robotetikforskare Kate Darling.

Närbild På Gul Tecknad Sol

Robot dödar virus

26 nov 2020 digit

En robot utrustad med UVC-strålning kan bli en god hjälp för att förhindra spridning av till exempel corona på sjukhus. Roboten är utvecklad av forskare vid Örebro universitet och bygger på öppen källkod och 3D-printat material.

Giraffunge

Googles djurskydd

19 nov 2020 digit

En nyutvecklad AI ska spåra tjuvskyttar i Kamerun. Genom att urskilja skottlossningar från andra ljud kan den hjälpa vakter att spåra illegal jakt. 

Coronamask Med Japans Flagga

Robot kollar avstånd

18 nov 2020 digit

Roboten Robovie håller koll på att besökare i butiker håller avstånd och bär en mask. Utvecklarna av roboten tror att den kan förhindra spridningen av covid-19 i Japan.

Studenter Håller Upp Studentmössor

Regionens 27 framtidspaket

9 nov 2020 digit

Region Uppsala ska bli bäst på digitalisering och nu är grunden lagd. Under två år har en arbetsgrupp tagit fram 27 arbetspaket och nästa steg är att de ska bearbetas av en arkitekturorganisation för att sedan implementeras. 

Fem Svenska Flaggor Hissade

Årets AI-svenskar

3 nov 2020 digit

En överläkare, en rådgivare, en AI-chef och två professorer. De är alla nominerade till Årets AI-svensk 2020.