Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

Statsminister 2022

Fredrik Löfgren har vunnit årets teknolog, matlagnings-VM för robotar och SVT:s Genikampen och är forskare vid Linköpings universitet. Han är övertygad att AI och robotik kommer att påverka allt i samhället.

Text Fredrik Adolfsson Foto Tomas Johansson 21 september 2018 digit

– Jag tror att robotar kommer påverka vårt samhälle på en mängd olika sätt, både idag och i framtiden. Redan nu har vi fysiska robotar såsom robotdammsugare och robotgräsklippare men det finns ju även till exempel börsrobotar som sköter 92 procent av aktiehandeln idag. Vi ser artificiellt beslutsunderstöd som kommer in i samhället, i många olika processer. Facebook använder AI, robotar och chattbotar, och supporten för många företag fasas över till många AI-system.

– Så det kommer påverka allting. Vi ser robotar inom sjukvården som både kan operera, så kallade kirurgrobotar, men även ställa diagnoser. Förarlösa bilar är en form av robot, ett autonomt system som självklart kommer förändra transportsektorn. Så inom alla branscher, både arbetsmarknadsmässigt och privat, så är det svårt att svara på vad det inte kommer att påverka.

Du har ju med en robot här också, Elsa, vem är det?

– Elsa är en robot som vi utvecklar på Linköpings universitet. Det är också ett forskningsverktyg som vi använder i artificiell intelligens för att få fler robotar att samarbeta, till exempel genom att tillsammans flytta ett bord eller spela fotboll. Det är ett multiagentsystem där vi utvecklar algoritmerna för artificiell intelligens och konstgjord beslutsförmåga. Det är en kommersiell produkt så den här plattformen kan man köpa, i Japan används den inom exempelvis språkundervisning för barn, men vi använder den i forskningssyfte.

Vad har den för utvecklingspotential?

– Eftersom det är ett forskningsprojekt så hoppas vi ju på att det kommer ut fler robotar av samma sort i de publika miljöerna. Hon har en storebror – eller en större variant – som kan användas till exempel som receptionist, tolk på flygplatser eller som guide på museum. Det sker redan idag i Asien men det är fortfarande väldigt få i Sverige som har interagerat med en robot. Vi har en lägre social acceptans och ett större avståndstagande mot robotar, de känns lite läskiga. De flesta äldre vill absolut inte ha en robot i hemtjänsten exempelvis.

Hon kan dansa också, va?

– Ja, vi är mycket ute och showar med robotarna. Vissa känner igen roboten från TV4:s Talang, och vi visar mycket show och dans när vi är ute och föreläser. De är väldigt mobila med mjuka rörelser. De har till och med varit på en dansföreställning på moderna dansteatern här i Stockholm, så att det används till och med av professionella koreografer. Men det är ju inte dansandet och showandet som vi forskar på.

Om vi zoomar ut och tittar lite större. Nu är det ju en sorts regeringskris i landet efter valet. Finns det en framtid där en robot kan ta över rollen som statsminister?

– Nu under den här regeringskrisen så är inte tekniken mogen, men att hantera mycket data, komplexa samband och många viljor har vi som människor ganska svårt att göra. Vi har evolutionärt inte tagits fram för att hantera den komplexa världen vi befinner oss i, och där kanske en artificiell intelligens skulle kunna se möjliga lösningar, samband och korrelationer som vi har svårt att se. I ett första läge skulle den kunna vara ett beslutsunderstöd och ge råd till politiker, vilket är något som företagsstyrelser redan börjat göra. Men på sikt kanske den även kan vara statsminister genom att fördela makten i vårt politiska samhälle.

Men det ligger lite längre fram i tiden, alltså?

– Ja, exakt. Och många frågar när den här utvecklingen kommer att ske, är det om 10 år, 100 år, eller när? Men det är ju inte så att vi helt plötsligt vaknar upp en dag och så är hela samhället robotiserat, utan det sker hela tiden stegvis med nyare och nyare teknik. Till slut kommer det nå ända upp till det politiska toppskiktet.

Om vi avgränsar oss till tre år framåt i tiden, hur har robotar och AI utvecklat samhället då?

– Det vi ser som håller på att hända nu, framförallt i USA men även här, är ju att transportsektorn förändras i och med förarlösa transporter. Hur påverkar det arbetsmarknaden? Fler och fler lastbilschaufförer kanske får andra yrken, istället för att köra bilen får de sköta logistikflöden, lasta och lossa, medan transporten på landsväg mellan städer kan robotar sköta. Men det måste ju också göra att vi omskolar chaufförerna och skapar nya sysslor för dem. Så arbetsmarknaden för transportsektorn kommer absolut att förändras.

Rekommenderad läsning

DSC08767_960x640.jpg

Fölster: robotar stöper om samhället

24 okt 2016 ledarskap

Robotar, artificiell intelligens och uppkopplade maskiner förenklar våra liv och arbeten. Men digitaliseringen ställer också frågor om ekonomisk utveckling, välfärd och demokrati på sin spets.

ai robot .jpg
video
Voister förklarar

Artificiell intelligens

5 dec 2017 Voister förklarar

Är AI en hjälp i vår strävan efter ett bättre samhälle eller det största hotet mot mänskligheten? Därom tvista de lärde men forskarna låter inte lite käbbel stoppa dem. Idag anser it-förgrundsfigurer som Microsofts Satya Nadella och Amazons Jeff Bezos att AI är den nya digitala guldådern.

snip hasel.JPG

Mänskliga roboten Hasel

17 jan 2018 digit

Nästa steg inom mjuk robotik tros vara här. Roboten Hasel kan handskas med råa ägg, lyfta 200 gånger sin egen vikt, och är billig och självläkande.

crowd.jpg

Telias chattbottar tar över kundmötet

5 jan 2018 digit

Efter köpet av Humany ska Telia snart kunna erbjuda en helt AI-baserad kundservice med naturlig språkförståelse för olika kontaktytor. 

människa och robot öga står öga mot öga.jpg

När AI är smartare än människan

2 jan 2018 digit

2045 kan vara året då vi har supermänsklig artificiell intelligens på jorden. Hur förbereder vi oss för den sista uppfinningen och vilken moral ska gälla?

industri-960640.jpg

Industri 4.0 i Örebro

19 feb 2018 digit

Nu ska forskare vid Örebro universitet tillsammans med Alfred Nobel Science Park och företag i regionen bygga en plattform för att testa nya sätt att använda AI och robotar inom industrin.

ai-robot-hållbar-AI-Daniel-Akenine.jpg

Den nya ansvarsfulla intelligensen

22 feb 2018 digit

Artificiell intelligens som ärver människans fördomar, arbetsplatser där de anställda slutar och algoritmer som gör läkare och piloter överflödiga. Daniel Akenine, Microsoft, är initiativtagare till det humanistiska initiativet addAI.org som arbetar för att AI blir ansvarsfullt och människovänligt.

KragicDanica_robot_2.jpg

Danica Kragic: Robotar gör oss mänskliga

30 okt 2017 ledarskap

För Danica Kragic på KTH är robotar och AI förutsättningen för bättre vård, bättre utbildning och ett bättre samhälle. Helt enkelt för att robotar ger oss mer tid med andra människor. Men för att komma dit behöver robotar både lära sig diska och läsa manualer.

amer_2.jpg

Stena Line på kurs mot smartare service

27 jul 2017 digit

Med artificial super intelligence, ASI, förändras mänsklighetens livsvillkor i grunden. Eller vad sägs om att leva i 300 år? Stena Lines AI-guru Amer Mohammed förutspår förändringar som får steget från ånga till el att framstå som en bagatell.