Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

Statsminister 2022

Fredrik Löfgren har vunnit årets teknolog, matlagnings-VM för robotar och SVT:s Genikampen och är forskare vid Linköpings universitet. Han är övertygad att AI och robotik kommer att påverka allt i samhället.

– Jag tror att robotar kommer påverka vårt samhälle på en mängd olika sätt, både idag och i framtiden. Redan nu har vi fysiska robotar såsom robotdammsugare och robotgräsklippare men det finns ju även till exempel börsrobotar som sköter 92 procent av aktiehandeln idag. Vi ser artificiellt beslutsunderstöd som kommer in i samhället, i många olika processer. Facebook använder AI, robotar och chattbotar, och supporten för många företag fasas över till många AI-system.

– Så det kommer påverka allting. Vi ser robotar inom sjukvården som både kan operera, så kallade kirurgrobotar, men även ställa diagnoser. Förarlösa bilar är en form av robot, ett autonomt system som självklart kommer förändra transportsektorn. Så inom alla branscher, både arbetsmarknadsmässigt och privat, så är det svårt att svara på vad det inte kommer att påverka.

Du har ju med en robot här också, Elsa, vem är det?

– Elsa är en robot som vi utvecklar på Linköpings universitet. Det är också ett forskningsverktyg som vi använder i artificiell intelligens för att få fler robotar att samarbeta, till exempel genom att tillsammans flytta ett bord eller spela fotboll. Det är ett multiagentsystem där vi utvecklar algoritmerna för artificiell intelligens och konstgjord beslutsförmåga. Det är en kommersiell produkt så den här plattformen kan man köpa, i Japan används den inom exempelvis språkundervisning för barn, men vi använder den i forskningssyfte.

Vad har den för utvecklingspotential?

– Eftersom det är ett forskningsprojekt så hoppas vi ju på att det kommer ut fler robotar av samma sort i de publika miljöerna. Hon har en storebror – eller en större variant – som kan användas till exempel som receptionist, tolk på flygplatser eller som guide på museum. Det sker redan idag i Asien men det är fortfarande väldigt få i Sverige som har interagerat med en robot. Vi har en lägre social acceptans och ett större avståndstagande mot robotar, de känns lite läskiga. De flesta äldre vill absolut inte ha en robot i hemtjänsten exempelvis.

Hon kan dansa också, va?

– Ja, vi är mycket ute och showar med robotarna. Vissa känner igen roboten från TV4:s Talang, och vi visar mycket show och dans när vi är ute och föreläser. De är väldigt mobila med mjuka rörelser. De har till och med varit på en dansföreställning på moderna dansteatern här i Stockholm, så att det används till och med av professionella koreografer. Men det är ju inte dansandet och showandet som vi forskar på.

Om vi zoomar ut och tittar lite större. Nu är det ju en sorts regeringskris i landet efter valet. Finns det en framtid där en robot kan ta över rollen som statsminister?

– Nu under den här regeringskrisen så är inte tekniken mogen, men att hantera mycket data, komplexa samband och många viljor har vi som människor ganska svårt att göra. Vi har evolutionärt inte tagits fram för att hantera den komplexa världen vi befinner oss i, och där kanske en artificiell intelligens skulle kunna se möjliga lösningar, samband och korrelationer som vi har svårt att se. I ett första läge skulle den kunna vara ett beslutsunderstöd och ge råd till politiker, vilket är något som företagsstyrelser redan börjat göra. Men på sikt kanske den även kan vara statsminister genom att fördela makten i vårt politiska samhälle.

Men det ligger lite längre fram i tiden, alltså?

– Ja, exakt. Och många frågar när den här utvecklingen kommer att ske, är det om 10 år, 100 år, eller när? Men det är ju inte så att vi helt plötsligt vaknar upp en dag och så är hela samhället robotiserat, utan det sker hela tiden stegvis med nyare och nyare teknik. Till slut kommer det nå ända upp till det politiska toppskiktet.

Om vi avgränsar oss till tre år framåt i tiden, hur har robotar och AI utvecklat samhället då?

– Det vi ser som håller på att hända nu, framförallt i USA men även här, är ju att transportsektorn förändras i och med förarlösa transporter. Hur påverkar det arbetsmarknaden? Fler och fler lastbilschaufförer kanske får andra yrken, istället för att köra bilen får de sköta logistikflöden, lasta och lossa, medan transporten på landsväg mellan städer kan robotar sköta. Men det måste ju också göra att vi omskolar chaufförerna och skapar nya sysslor för dem. Så arbetsmarknaden för transportsektorn kommer absolut att förändras.

21 september 2018 Uppdaterad 23 december 2020 Reporter Fredrik Adolfsson digit Foto Tomas Johansson

Rekommenderad läsning

Trombia Robot
video

Robot städar huvudstadens gator

4 maj 2021 digit

Roboten Free städar gatorna i Helsingfors under kvällar och nätter. Free ingår i ett pilotprojekt och rör sig i upp till sex kilometer i timmen, och den ska varken kunna köra in i gående eller andra mötande föremål. 

Spot Lkab

LKAB tar hjälp av Spot

29 apr 2021 digit

LKAB satsar på moln, AI och data, bland annat genom en AI-lösning som identifierar slaggbildning och robothunden Spot som ska trygga medarbetarnas säkerhet i gruvorna. Målet är ett smartare bolag och att vara koldioxidfritt 2045.

Bergsklättring 960640
video
Ett samarbete med HPE

Upplev edge med Aruba

14 apr 2021 digit

Edge-to-cloud-eran är här och den kommer att vara lika stor som mobile first-epoken. Det menar Arubas grundare Keerti Melkote under bolagets event Atmosphere. Dessutom lanserar Aruba flera nyheter om plattformen ESP. 

Robot Människa

Robot förstår våra rörelser

13 apr 2021 digit

Forskare vid KTH har utvecklat ny teknik som innebär att robotar förstår människors kroppsrörelser. Tekniken ska öka säkerheten på arbetsplatser och innebär bland annat att robotar kan arbeta nära människor på en produktionslina.

Workshop960640

Robotar i grupparbete

16 feb 2021 digit

För att robotar ska fungera i en grupp behöver de lära sig att inte upprepa vad andra har sagt och inte heller prata oväsentligheter. Det visar en studie från Umeå universitet.

Brist It Kompetens

70 000 saknas inom it

21 dec 2020 digit

It och telekom stod för 60 procent av nya jobb under 2010 till 2016, men för att branschen ska fortsätta att driva utveckling krävs det 70 000 medarbetare, framförallt inom AI, datahantering och programmering. Det visar en ny rapport från IT&Telekomföretagen.

Skyskrapor Med Spegligt Glas Sedda Från Marken

Wifi 6 på riktigt

19 nov 2020 digit

Just nu byggs Nordens högsta kontorshus i Göteborg. Skanska, som står för arbetet, har valt att satsa på wifi 6 för att hantera och segmentera nättrafiken och kunna ge tillgång till krävande applikationer till alla på byggarbetsplatsen.

En Stor Snäcka På En Strand

AI-kapten korsar Atlanten

29 okt 2020 digit

År 1620 seglade fartyget Mayflower från Plymoth i England till Cape Cod i nuvarande Massachusetts. Nu är det dags igen, men den här gången finns varken en mänkslig kapten eller besättning ombord. Allt sköts av en AI.

Ljus Väg Som En Tunnel Mellan Träd Som Växer Över
video
Ett samarbete med IBM

IBM:s gröna framtid

21 okt 2020 digit

Bättre teknik för att fånga in koldioxid och för att smartare härma naturens sätt att omvandla kväve. Det är två av de fem stora mål som IBM sätter upp och bidra till att utveckla de kommande fem åren. Och det blir möjligt tack vare AI, kvantdatorer och det hybrida molnet.