Svårare att rekrytera

jobbmote-med-skratt.jpg

Svenska HR-chefer tycker att digitaliseringen gjort det mer komplicerat att rekrytera kompetent personal, och att den innebär en ökad hotbild mot företagen. 

– Många företag har insett att de behöver investera i ny digital teknik, som mobilitet och molntjänster, vilket är bra. Det gäller dock att man är konsekvent i sina investeringar och bygger ut säkerheten parallellt med övrig it. När många HR-chefer, som har bra insyn i medarbetarnas vardag, är oroliga för företagets it-säkerhet bör man lyssna på dem och åtgärda befintliga brister omedelbart. Att många dessutom anser att digitaliseringen inte har underlättat deras arbete är mycket oroande – för it ska göra jobbet enklare. Det är hög tid för alla företag att beakta både säkerhets- och användaraspekterna i digitaliseringsarbetet, säger Ola Wittenby, vd på Trend Micro Sverige, i ett pressmeddelande.

Det är hög tid för alla företag att beakta både säkerhets- och användaraspekterna i digitaliseringsarbetet.

ola wittenby, vd, trend micro sverige

Oro för attacker

Svenska HR-chefer är bekymrade över företagens it-säkerhet och anser att man bör satsa mer på cybersäkerhet under de närmaste åren. Det visar undersökningen som genomförts på uppdrag av Trend Micro. Av de drygt 360 beslutsfattarna inom HR och it uppger 59 procent att de oroar sig för it-hot som hackerattacker, bluffmejl och skadliga program. Två av tre, 66 procent, uppger att HR-avdelningen har ett ökat it-säkerhetsbehov på grund av digitaliseringen.

Företagens bristande säkerhetsfokus oroar också många respondenter, och varannan anser att deras företag står inför säkerhetsrelaterade utmaningar som kommer att bli väsentligt fler under överskådlig tid. Knappt en av fyra, 22 procent, uppger att företaget genomför regelbundna utbildningar för att öka medarbetarnas kunskaper om it-säkerhet, medan 16 procent aldrig gör det. Införandet av ny teknik kan också vara en tröskel, där 16 procent tror att det blir en stor utmaning.

Allmänt avvisande

Undersökningen visar att nästan var tionde HR-chef, 9 procent, säger sig vara negativt inställd till digitaliseringen i allmänhet. En orsak till detta kan finnas i digitaliseringens påverkan vid rekryteringsprocesser. Var fjärde respondent uppger att digitaliseringen har gjort det enklare att rekrytera ny personal och var fjärde upplever att det har blivit svårare.

Undersökningen utfördes av YouGov på uppdrag av Trend Micro under perioden 27 april till 10 maj 2018. Den omfattar enkätsvar från 361 beslutsfattare inom it, HR eller i positionen vd/högsta chef/del i högsta ledningen på svenska företag med över 500 anställda.

 

26 november 2018Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter anne hammarskjöldsäkerhetFoto adobestock

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

SENASTE NYTT

Stäng