Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

Så tömdes Gagnef på it

För att minska stressen att ständigt ha koll på den senaste tekniken har Gagnef kommun flyttat all sin it-drift till ett externt datacenter i Umeå. Det innebär också mer tid för kommunens tekniker att löpande stötta verksamheten.

Text Tim Leffler Foto Fredrik Kron, Adobestock 7 november 2018 digit

– I Gagnef har vi i år flyttat hela vår serverpark till extern drift i Umeå och vi är väldigt nöjda, säger Tomas Hellquist, kommunikationschef på Gagnef kommun.

Allt ligger i Umeå?

– Ja, det finns inget kvar i källaren. Ungefär 70 servrar och 100 till 130 verksamhetssystem körs därifrån nu, och som användare märker man ingen skillnad. Man slår upp sin dator och loggar in som vanligt i de olika systemen och så snurrar de i Umeå istället för hos oss.

Hur föddes den idéen?

– Vi lade tidigare ganska mycket tid på att planera inköp och göra nya investeringar i hårdvara, vilket sysselsatte våra tekniker i ganska hög grad. Vi såg att andra kommuner hade gjort en sådan här flytt med framgång och blev själva intresserade. Det är också ett sätt att flytta teknikernas tid till att komma närmare verksamheterna och kunna stötta dem mer. Vi har ju lanserat O365 och andra molntjänster och det kräver rätt mycket stöd.

Hur gick flytten?

– Det var ett jättestort jobb, och större än vad jag först trodde. Vi började förra hösten och arbetade hela vintern och flyttade i slutet av mars. Det fanns stunder då jag nästan tvivlade på om det skulle gå eftersom det fanns så många tekniska parametrar att ta hänsyn till. Vad händer med nätet? Vad händer med systemen? Hur blir det om något går ner? Det var mycket som skulle falla på plats. Men det gjorde också att vi fick en väldigt bra genomgång av hela vår miljö. Allt från nät till lagringsstruktur och användares beteende. På så sätt fick vi lite av en kvalitetshöjning av allt det vi använder. Det var en effekt jag inte hade tänkt så mycket på, men som gjorde gott.

Vad kommer detta innebära för Gagnef?

– Jag tittade faktiskt på vår ärendehantering i morse innan vi åkte hit och jag har aldrig sett så få aktiva ärenden för vår it-helpdesk. Där brukar finnas 30-40 ärenden konstant fördelade på fyra tekniker, och nu var vi nere på tolv ärenden. Med andra ord tror jag redan att vi ser en liten effekt genom att det frigör tid för teknikerna att arbeta närmare verksamheterna. Ekonomiskt har det gått lite för kort tid för att jag ska veta vad det innebär redan, men jag tror inte att det är någon stor skillnad. Samtidigt har vi sänkt investeringsbehovet i kommunen och slipper göra investeringar lika ofta. Det är ganska svårt för en liten kommun att hålla koll på allt som händer, framförallt när det gäller hårdvara.

Är det här något fler bör göra?

– Jag tror att för små kommuner är det väldigt svårt att ha kompetens på alla områden som vi ska kunna. En sak som andra definitivt är bättre på tror jag är just hårdvara och allt som händer i bakgrunden. Det finns andra som sköter det mycket bättre.

Rekommenderad läsning

Anders Ygeman

Oklart molnbesked

19 jan 2021 digit

It-driftsutredningen vill se en ändring i Offentlighets- och sekretesslagen för att underlätta outsourcing och användande av molntjänster. Men ansvaret ska fortsatt ligga på myndigheterna själva. Det står klart efter att ett delbetänkande nu lämnats in till digitaliseringsminister Anders Ygeman.

Kretskort Leab 960640
video
Ett samarbete mellan Microsoft och Voister

Leab kretsar kring Azure

4 dec 2020 digit

Leab går från att drifta sin it lokalt till att nu lägga det mesta i Microsoft Azure. Det ska förenkla det dagliga arbetet och ge ökad säkerhet och flexibilitet.

Vitt Snus
video
Ett samarbete mellan Microsoft och Voister

Fint snus med Azure

20 nov 2020 digit

Med 500 000 kunder i 30 länder har snusåterförsäljaren Haypp växt fort. För att snabbare och smidigare kunna skala upp sin verksamhet har bolaget nu valt att lägga sin e-handelsplattform i Microsoft Azure.

Titta Ut Från Kärnan I Helsingborg

AI tar tempen

17 nov 2020 digit

Smarta sensorer som mäter kroppsvärme kommer att placeras ut på Helsingborgs centralstation. Syftet är att upptäcka trender i av förhöjd kroppstemperatur vid till exempelvis virussjukdomar.

Studenter Håller Upp Studentmössor

Regionens 27 framtidspaket

9 nov 2020 digit

Region Uppsala ska bli bäst på digitalisering och nu är grunden lagd. Under två år har en arbetsgrupp tagit fram 27 arbetspaket och nästa steg är att de ska bearbetas av en arkitekturorganisation för att sedan implementeras. 

Omsorg Infrarött

Infrarött hjälper äldre

3 nov 2020 digit

En digital vårdassistent, som är kopplad till väggsensorer, larmar och bevakar de boende på vård- och omsorgsboendet Ängen i Örebro. Framöver ska sensorerna även mäta puls och andning med hjälp av infrarött ljus. 

Trafikverket Halka 960640

Data mot halka

19 okt 2020 digit

Trafikverket använder anonymiserad fordonsdata från vanliga bilar som är ute och åker. På så vis samlar man in hela 200 miljoner mätpunkter istället för 300 stycken, vilket var siffran myndigheten fick in tidigare.

Paraplyer Hylte
video
ett samarbete med hpe

Hyltes hyperskydd

16 okt 2020 digit

Hylte kommun har börjat använda den hyperkonvergerade infrastrukturen HPE Simplivity. Skiftet ska bland annat leda till en ökad säkerhet, flexibilitet och effektivitet. 

Lastbil Kör Fort På Motorväg2

Af:s snabba datorbyte

6 okt 2020 digit

Med 11 500 medarbetare krävs en effektiv process för byte av datorer. Arbetsförmedlingen har valt en swap-tjänst som innebär att en trasig pc ersätts på 16 timmar. Den nya datorn har tvåfaktorautentisering och är dedicerad till medarbetaren.