Norrbotten störst på datacenter

norrbotten-storst-pa-datacenter.jpg

Övre Norrland ska bli världsledande inom området datacenter och storskalig datahantering. Det är målet med projektet Datacenter Innovation Region som drivs av Luleå tekniska universitet och finansieras av bland annat Tillväxtverket. 

– Med våra förutsättningar har vi en unik möjlighet att ta en ledande roll inom det här området, säger Jan-Olov Johansson, projektledare vid Centrum för distansöverbryggande teknik vid Luleå tekniska universitet i ett pressmeddelande.

Det treåriga projektet Datacenter Innovation Region har en budget på 30 miljoner kronor, varav hälften finansieras via Strukturfondspartnerskapet för Övre Norrland. Projektet ska dels arbeta med små och medelstora företag som levererar infrastruktur till datacenter, men också med företag vars affärer bygger på tillgång till ett datacenter, till exempel beräknings- och lagringsintensiva molntjänster och storskalig datahantering.

Luleå tekniska universitet är ensam projektpart och projektet finansieras av Tillväxtverket, Region Norrbotten, Region Västerbotten, länsstyrelsen i Västerbottens län, Storumans kommun, Lycksele kommun och Nodepole.

12 juli 2018Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter anne hammarskjölddigit Foto adobestock

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

SENASTE NYTT

Stäng