Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

Höganäs handlar hållbart

När Höganäs lanserar sin nya interna e-shop kommer gammal it att kunna återvinnas lättare. Dessutom kommer kommunens verksamheter att få en bättre överblick över sin egen it.

Text Tim Leffler Foto Mostphotos 29 november 2018 digit

the-nimis-art-work-at-skalderviken-skane-sweden2.jpg

– Vi har haft intern miljöpant på våra it-produkter sedan januari år 2017, men med den nya e-shopen kommer det vara enklare att följa upp och snabbare för kunden få tillbaka sin miljöpant när gamla it-produkter återvinns, säger Mats Löfgren, it-chef på Höganäs kommun.

Miljöpant och transparens

Man kan säga att det är två flugor i en smäll som Höganäs kommun slår när den nya interna e-shopen lanseras: dels blir det en helt annan automation kring den sedan tidigare införda miljöpanten, dels underlättas själva inköpen av ny it betydligt genom att verksamheten själv kan göra sin egen beställning direkt.

Tidigare har it-avdelningen i Höganäs kommun hyrt ut utrustning till verksamheterna, inte minst för att bättre kunna få kontroll på hur mycket utrustning som rör sig inom kommunen, och bättre överblick på vad som lämnats tillbaka.

I den nya e-shopen får verksamheterna istället bättre överblick på vilka avtalade it-produkter som går att beställa, och kostnaden för dessa med inkluderad miljöpant och andra obligatoriska tjänster som till exempel stöldmärkning.

– Vi tror att detta kommer att ge oss många fördelar. Miljöpanten skapar ett naturligt incitament för verksamheterna att lämna tillbaka gammal it-utrustning för återvinning. Det är bra för miljön och för vårt inventarieregister som på så vis kan hållas uppdaterat med it-produkter som finns i kommunen.

– Vi tror också att det kommer ge verksamheterna en bättre kostnadsmedvetenhet då de själva beställer och ser vad olika it-produkter kostar, mot tidigare då beställning och fakturering gick via It-avdelningen, säger Mats Löfgren.

Mer tid

En annan vinst för kommunen är att tidigare manuellt administrationsarbete kring beställning och internfakturering för It-avdelningen personal nu frigörs. Det handlar om en lång kedja från beställning till leverans, där flera timmar per beställning nu sparas in. Det är tid som it-avdelningen nu kan prioritera för att bättre hjälpa verksamheterna i deras digitaliseringsarbete.

– Vi vill ju vara en rådgivare åt verksamheterna och kunna avsätta tid och hjälp när de tar nya kliv för att effektivisera sina verksamheter. Det ser vi fram emot att nu kunna göra i större utsträckning, säger Mats Löfgren.

Rekommenderad läsning

Anders Ygeman

Oklart molnbesked

19 jan 2021 digit

It-driftsutredningen vill se en ändring i Offentlighets- och sekretesslagen för att underlätta outsourcing och användande av molntjänster. Men ansvaret ska fortsatt ligga på myndigheterna själva. Det står klart efter att ett delbetänkande nu lämnats in till digitaliseringsminister Anders Ygeman.

Titta Ut Från Kärnan I Helsingborg

AI tar tempen

17 nov 2020 digit

Smarta sensorer som mäter kroppsvärme kommer att placeras ut på Helsingborgs centralstation. Syftet är att upptäcka trender i av förhöjd kroppstemperatur vid till exempelvis virussjukdomar.

Omsorg Infrarött

Infrarött hjälper äldre

3 nov 2020 digit

En digital vårdassistent, som är kopplad till väggsensorer, larmar och bevakar de boende på vård- och omsorgsboendet Ängen i Örebro. Framöver ska sensorerna även mäta puls och andning med hjälp av infrarött ljus. 

Familj Står På Exotisk Strand Och Tittar Ut Över Vattnet
video
Ett samarbete mellan HPE och Voister

Aruba wifi 6 till alla

12 jun 2020 digit

Karlshamn kommun och NCC har valt väg. Nätverkslösningarna från HPE Aruba ger snabb uppkoppling och slussar trafiken säkert mellan wifi 6 och 5G.

Två Barn Sitter På En Gräsmatta Rygg Mot Rygg Och Tittar I Var Sin Padda
video
voister paper - cisco wifi6

Halmstad säkrar med wifi 6

15 maj 2020 digit

När kärnverksamheter som vård och skola inte har den wifi-prestanda de behöver krävs nya lösningar. Med relativt små förändringar av teknik och planering är Halmstads kommun redo för wifi 6.

barn-tjej-960640.jpg

SKR trotsar Esam

16 dec 2019 digit

SKR stödjer inte Esams nya handledning Outsourcing 2.0 som menar att inget utrymme för riskanalys finns vad gäller molntjänster. SKR anser att kommuner och regioner bör få göra egna självständiga riskbedömningar.

äldre dam håller en yngre kvinna i handen och tittar i kameran.jpg
video

Varbergs mjuka servrar

12 nov 2018 digit

Med system som arbetar 25 procent snabbare har Varbergs flytt av 185 servrar till en hyperkonvergerad miljö inneburit stora vinster. It-personalen kan istället arbeta proaktivt, och nu pågår arbetet för att avgöra vad som ska köras i molnet och vad som ska finnas lokalt. 

skugga på av man i trappen till en kuslig källare.jpg
video

Så tömdes Gagnef på it

7 nov 2018 digit

För att minska stressen att ständigt ha koll på den senaste tekniken har Gagnef kommun flyttat all sin it-drift till ett externt datacenter i Umeå. Det innebär också mer tid för kommunens tekniker att löpande stötta verksamheten.

 

pråmkanal i karlstad med en eka och blommor i förgrunden.jpg
video

Så blir Karlstad smartare

2 nov 2018 digit

Blommor som vet när de behöver vatten och råttfällor som säger till när de behöver bytas ut är några exempel på hur Karlstad blir smartare. Att alla verksamheter drar åt samma håll är en förutsättning i det arbetet, menar Pia Nyquist, marknadschef på Karlstads El- och Stadsnät.