Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

Höganäs handlar hållbart

the-nimis-art-work-at-skalderviken-skane-sweden2.jpg

När Höganäs lanserar sin nya interna e-shop kommer gammal it att kunna återvinnas lättare. Dessutom kommer kommunens verksamheter att få en bättre överblick över sin egen it.

– Vi har haft intern miljöpant på våra it-produkter sedan januari år 2017, men med den nya e-shopen kommer det vara enklare att följa upp och snabbare för kunden få tillbaka sin miljöpant när gamla it-produkter återvinns, säger Mats Löfgren, it-chef på Höganäs kommun.

Miljöpant och transparens

Man kan säga att det är två flugor i en smäll som Höganäs kommun slår när den nya interna e-shopen lanseras: dels blir det en helt annan automation kring den sedan tidigare införda miljöpanten, dels underlättas själva inköpen av ny it betydligt genom att verksamheten själv kan göra sin egen beställning direkt.

Tidigare har it-avdelningen i Höganäs kommun hyrt ut utrustning till verksamheterna, inte minst för att bättre kunna få kontroll på hur mycket utrustning som rör sig inom kommunen, och bättre överblick på vad som lämnats tillbaka.

I den nya e-shopen får verksamheterna istället bättre överblick på vilka avtalade it-produkter som går att beställa, och kostnaden för dessa med inkluderad miljöpant och andra obligatoriska tjänster som till exempel stöldmärkning.

– Vi tror att detta kommer att ge oss många fördelar. Miljöpanten skapar ett naturligt incitament för verksamheterna att lämna tillbaka gammal it-utrustning för återvinning. Det är bra för miljön och för vårt inventarieregister som på så vis kan hållas uppdaterat med it-produkter som finns i kommunen.

– Vi tror också att det kommer ge verksamheterna en bättre kostnadsmedvetenhet då de själva beställer och ser vad olika it-produkter kostar, mot tidigare då beställning och fakturering gick via It-avdelningen, säger Mats Löfgren.

Mer tid

En annan vinst för kommunen är att tidigare manuellt administrationsarbete kring beställning och internfakturering för It-avdelningen personal nu frigörs. Det handlar om en lång kedja från beställning till leverans, där flera timmar per beställning nu sparas in. Det är tid som it-avdelningen nu kan prioritera för att bättre hjälpa verksamheterna i deras digitaliseringsarbete.

– Vi vill ju vara en rådgivare åt verksamheterna och kunna avsätta tid och hjälp när de tar nya kliv för att effektivisera sina verksamheter. Det ser vi fram emot att nu kunna göra i större utsträckning, säger Mats Löfgren.

29 november 2018 Uppdaterad 25 januari 2021 Reporter Tim Leffler digit Foto Mostphotos

Rekommenderad läsning

Fin Skogstomt Utanför Ett Fönster

Örnsköldsvik flyttar hem

29 mar 2021 digit

För att alla medarbetare ska ha en så bra arbetsmiljö som möjligt ombesörjer Örnsköldsviks kommun att alla har den utrusning de behöver när de jobbar från hemmet. Det gäller allt ifrån skärm och tangentbord till arbetsstol, och allt levereras hem till de anställda.

Motorsåg960640

Husqvarna delar verktyg

25 mar 2021 digit

Inför påsk rullas Grannboxen ut, en delningstjänst där grannar erbjuds att abonnera på ett fullt verktygsskåp. Nu söks villaägare i Stockholm, som kan tänka sig att testa det nya cirkulära konceptet.

En Dimmig Skog I Alsace I Frankrike

Sandvikens hållbaraste kontor

23 mar 2021 digit

Nya kontor på Sandbacka Science Park har fokus på hållbarhet och all utrusning, inklusive it och datorer, är återanvända produkter. De sex kontoren är avsedda för startups och småföretag och intresset har varit stort, långt innan inflyttning.

En Talarstol Med Två Mikrofoner

Kommunpolitik på distans

22 mar 2021 digit

Södertälje kommun har fattat beslut under fullmäktigemöten på distans, med ibland drygt 100 ledamöter. Den stora utmaningen har inte varit att få till de tekniska lösningarna, utan att utbilda alla ledamöter hur tekniken fungerar.

Folk På Stan Telia Anonymdata

Telias data planerar samhället

17 mar 2021 digit

Telia använder anonymiserad data för samhällsplanering. Datan hjälper kommuner att bli mer hållbara och ger en koll på hur befolkningen följer restriktioner under pandemin. 

Axfood Matsvinn

Mindre svinn på Axfood

11 mar 2021 digit

Automatiserade varubeställningar och handdatorer som identifierar varor med kort datum har minskat matsvinnet från Axfoods butikskedjor till rekordsiffran 1,26 procent.

Olika Mjölkprodukter Och Ägg Mot Gul Bakgrund

Norrmejerier optimerar rutten

2 mar 2021 digit

Norrmejerier kör långa sträckor för att leverera varor till sina kunder. För att minska klimatpåverkan arbetar bolaget både med ruttoptimering och samdistribution.

Träd 960640

AI gör Sverige klimatsmart

24 feb 2021 digit

AI kan hjälpa oss att möta klimatutmaningarna och genom forskning, en gemensam databank och övergripande samarbeten kan Sverige bli bäst på området. Det visar en ny rapport från bland annat AI Sweden och Rise. 

Färgglada Piller

Kalmar signerar digitalt

19 feb 2021 digit

Kalmar kommun har gått över till digital signering för läkemedel inom äldreomsorgen. Det innebär bland annat en större säkerhet för de 3 700 insatserna som sker varje dag inom kommunen.