Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

Höganäs handlar hållbart

När Höganäs lanserar sin nya interna e-shop kommer gammal it att kunna återvinnas lättare. Dessutom kommer kommunens verksamheter att få en bättre överblick över sin egen it.

Text Tim Leffler Foto Mostphotos 29 november 2018 digit

the-nimis-art-work-at-skalderviken-skane-sweden2.jpg

– Vi har haft intern miljöpant på våra it-produkter sedan januari år 2017, men med den nya e-shopen kommer det vara enklare att följa upp och snabbare för kunden få tillbaka sin miljöpant när gamla it-produkter återvinns, säger Mats Löfgren, it-chef på Höganäs kommun.

Miljöpant och transparens

Man kan säga att det är två flugor i en smäll som Höganäs kommun slår när den nya interna e-shopen lanseras: dels blir det en helt annan automation kring den sedan tidigare införda miljöpanten, dels underlättas själva inköpen av ny it betydligt genom att verksamheten själv kan göra sin egen beställning direkt.

Tidigare har it-avdelningen i Höganäs kommun hyrt ut utrustning till verksamheterna, inte minst för att bättre kunna få kontroll på hur mycket utrustning som rör sig inom kommunen, och bättre överblick på vad som lämnats tillbaka.

I den nya e-shopen får verksamheterna istället bättre överblick på vilka avtalade it-produkter som går att beställa, och kostnaden för dessa med inkluderad miljöpant och andra obligatoriska tjänster som till exempel stöldmärkning.

– Vi tror att detta kommer att ge oss många fördelar. Miljöpanten skapar ett naturligt incitament för verksamheterna att lämna tillbaka gammal it-utrustning för återvinning. Det är bra för miljön och för vårt inventarieregister som på så vis kan hållas uppdaterat med it-produkter som finns i kommunen.

– Vi tror också att det kommer ge verksamheterna en bättre kostnadsmedvetenhet då de själva beställer och ser vad olika it-produkter kostar, mot tidigare då beställning och fakturering gick via It-avdelningen, säger Mats Löfgren.

Mer tid

En annan vinst för kommunen är att tidigare manuellt administrationsarbete kring beställning och internfakturering för It-avdelningen personal nu frigörs. Det handlar om en lång kedja från beställning till leverans, där flera timmar per beställning nu sparas in. Det är tid som it-avdelningen nu kan prioritera för att bättre hjälpa verksamheterna i deras digitaliseringsarbete.

– Vi vill ju vara en rådgivare åt verksamheterna och kunna avsätta tid och hjälp när de tar nya kliv för att effektivisera sina verksamheter. Det ser vi fram emot att nu kunna göra i större utsträckning, säger Mats Löfgren.

Rekommenderad läsning

kristianstad arena snip.JPG
video

Kristianstad Arena satsar på nytt nät

30 sep 2016 digit

Kristianstad Arena har börjat använda sig av ett nytt trådlöst nät med bredare kapacitet och där tillämpningarna ska öka betänkligt, men det finns fortfarande utmaningar kvar. 

318115-helsingborg.jpg

Ciscos nät lyfter kommuner

25 maj 2016 digit

Att införa trådlösa nätverk i kommunerna innebär inte bara stora utmaningar för it-avdelningarna utan även stora möjligheter för alla delar av de kommunala verksamheterna. Det menar Peter Jerhamre, systemingenjör på Cisco och expert på nätverk.

Lomma_960x640.jpg

E-tjänstpionjärerna i Lomma

10 jan 2017 digit

Lomma kommun må vara liten till storleken på it-avdelningen men när det gäller e-tjänster är man en av de absoluta pionjärerna i landet.

Trelleborgs kommun 960640.jpg

Robot styr försörjningsstöd i Trelleborg

12 jul 2017 digit

I Trelleborgs kommun sköter inte längre handläggare de arbetssökandes ansökningar om försörjningsstöd, det gör istället en robot. Det nya initativet har lett till bättre medborgarservice och att de anställda på kommunen istället kan fokusera på att få folk i arbete.

Avesta960640.jpg

Googles plan för Avesta

12 dec 2017 ledarskap

Bra geografiskt läge, utmärkt infrastruktur och hög kompetens i regionen. Det är skälen varför Google valde att köpa drygt 100 hektar mark i Avesta. Det tror kommundirektören Anders Friberg.

en kvinna med laboratoriekläder och andningsmask studerar ett provrör på nära håll.jpg

Skickliga robotar i Skövde

14 mar 2018 digit

Högskolan i Skövde gör gemensam sak med det världsomspännande laboratorieföretaget Eurofins och tillsammans vill de utveckla framtidens kollaborativa robotar.

elefant utan fågel på huvudet.jpg
video

5 kommuner bättre än en

14 sep 2018 digit

I Uppland har fem kommuner gått samman för att förenkla digitaliseringsutmaningarna med målet att tillsammans bli utsedda till årets it-kommun år 2023. Bland annat hoppas de kunna ha gemensamma löne- och ekonomisystem och att dela på licenser.

ljungdalen bergs kommun.jpg
video

Stora utmaningar i glesbygd

21 nov 2017 ledarskap

Bergs kommun är en glesbygdskommun med 7 000 invånare. Just nu är fokus att få fiber till samtliga kommuninvånare och att utveckla kommunens e-tjänster. 

man står och spikar på stommen av ett tak i solnedgången.jpg
video

RPA gör jobbet i Norrtälje

28 aug 2018 digit

Det blev vinst för alla då Norrtälje automatiserade bygglovsprocessen. Förutom effektivare processer fick de som ansökt 2,5 miljoner i återbäring. Nyckeln till en framgångsrik digitalisering är att involvera. Det menar Carina Nilsson och Bawar Akrawi.