Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

Vägen till pantad it

I både Varberg och Karlstad jobbar kommunen aktivt för en hållbarare it-hantering. Prio är att ställa hållbarhetskrav på it-leverantörerna samtidigt som kommunens it-avdelning har full kontroll på utrustningen.

Text Tim Leffler Foto fredrik kron, adobestock 12 juni 2018 digit

– Vi har sedan tio år tillbaka jobbat med en livcykelhantering av våra it-komponenter som datorer och paddor och liknande, och skickar dem på återanvändning snarare än återvinning. På senare tid har vi även skapat en plattform för våra medarbetare så att de inte behöver så mycket prylar och istället få ut mer än vad de redan har, säger Mats Jensen, enhetschef it-utveckling i Karlstad kommun.

Hur ser det ut för er i Varberg kommun?

– Vi har ett jätteprojekt som vi kallar för miljösmart kommunikation. Det handlar om att vi använder oss av Skype som telefonväxel, där syftet är att minska antalet resor, och oftare ha möten i videoformat. Både för miljön och för medarbetarnas skull, säger Anders Boustedt, it-strateg, Varbergs kommun.

Finns det för mycket prylar i omlopp?

– Absolut och där är jag imponerad av Karlstad. Jag tror att man måste börja tänka mer på livscykelhantering, och i den här Spotify-tiden vi lever i nu tycker jag det är omodernt att äga sakerna, som våra verksamheter gör i dagsläget. Då kommer de inte lika lätt till återanvändning såsom i Karlstad, och där behöver vi och flera kommuner tänka om. Det handlar förstås om miljön, men kanske än mer att mineralerna som finns i många av produkterna tas fram i konfliktområden, säger Anders Boustedt.

Mats, har du några tips?

– Ett starkt pannben och se till att man kontrollerar all it-infrastruktur. Vi har lärt oss av Atea, till exempel, och ställer krav på alla våra leverantörer, vare sig det är telefoner eller skrivare, att de ska kunna ta tillbaka dem och skicka dem på återanvändning, snarare än återvinning. Om vi tar telefonerna så äger vi inte dem själva, men vi ställer ändå kravet att när de lämnas tillbaka ska de återvinnas på ett hållbart sätt, säger Mats Jensen.

Panta mera har man ju hört om men inte att panta it?

– Nej, en sådan devis tycker jag vi borde lyfta upp. Det är jättedåligt ställt med att panta it i Sverige, trots EU-direktiv och -mål som vi inte kommer att uppfylla i den här takten. Om vi gör lite kampanjer kring detta för att få folk att tänka till, kan vi nog nå världsklass även på det här området, säger Mats Jensen.

– Och det handlar inte bara om att leverantörer ska ta tillbaka grejorna, utan också återvinna dem på ett sådant sätt att de blir lättare att återvinna. Det spelar ju ingen roll om det handlar i en skrivbordslåda hos oss eller en skrivbordslåda hos dem, utan de måste ju tas om hand på ett ordentligt sätt, och då måste man tillverka grejorna smart, säger Anders Boustedt.

– Alla har ett gemensamt ansvar, från gruva till användning, och vi kan inte påverka allt, men vi ska påverka det vi kan, genom de avtal vi tecknar, säger Mats Jensen.

100%-klubben

Under Bootcamp 2018 drog Atea igång sin nya hållbarhetssatsning 100%-klubben. Genom den arbetar man tillsammans med sina medlemmar för att uppnå ett 100-procentigt återtag av it-produkter, och där både Karlstads kommun och Varbergs kommun är medlemmar. Läs mer om 100%-klubben här.

Finns det kanske en kunskapsbrist här?

– Jag tror att man tror att det är svårare än vad det är. Vi har gjort det jättelätt för oss, och ställer krav på leverantörer att komma och hämta grejorna. Vi har åldersutbyten och det sker i en ganska automatiserad process, säger Mats Jensen.

– Vi lämnar också tillbaka våra grejor, men eftersom vi inte har någon central kontroll av våra grejor, så ser vi inte till att 100 procent lämnas tillbaka, och där behöver vi bli bättre. Då tror jag att det bästa är att ha ett centralt ägande och ansvar av livscykeln på prylarna. Det blir nästa steg för vår del, säger Anders Boustedt.

Kan man ha en 100-procentig livscykel?

– Jag tycker det är rimligt. Sen kan man göra vissa avsteg. Våra elever kan exempelvis köpa loss sina datorer sista året i gymnasiet. Vi bryter ju inte cykeln för det, utan det blir ett konsumentansvar hos eleven, säger Mats Jensen.

– När Vägverket kom med sin noll-vision var det nog många som tyckte att det var larvigt, men tittar man på dagens teknik med självkörande och självbromsande bilar, så är det helt plötsligt inte omöjligt. Använder vi vår egen intelligens och smart ny teknik så är inte detta omöjligt heller, säger Anders Boustedt.

– Det finns så mycket möjligheter med it som gör att man kan bli mer hållbar som kommun, när det handlar om att till exempel använda Skype istället för att resa, som Anders var inne på. Det ska vi utnyttja, säger Mats Jensen.

– Ingen kan göra allt men alla kan göra något, säger Anders Boustedt.

Rekommenderad läsning

VarbergsCIO.JPG

När målet är 2025

10 jun 2016 ledarskap

Hur arbetar man med det operativa när målen är fastställda till 2025? Varberg kommuns CIO Anders Boustedt delar med sig och ger råd.

20160615_Atea-28.jpg

Visionen visar Varberg vägen

4 okt 2016 ledarskap

Virtuella brandmän, robotar inom omsorgen och skolor utan klassrum. Målet för Varbergs kommun är att automatisera det administrativa arbetet till förmån för mänskliga möten. 

färglad fåtölj.jpg
video

AJ:s digitala resa

21 aug 2019 digit

AJ Produkter säljer allt från konferensbord till tryckluftspistoler. Hjärtat i försäljningen är produktkatalogen men e-handeln blir en allt viktigare del av bolagets tillväxt i Sverige och Europa. Nästa steg för bolaget är att utveckla smarta tjänster inom logistik.

11699422-fontan-poseidon-i-goteborg-2.jpg

Kampen om västkustens it-proffs

1 sep 2016 ledarskap

I ena ringhörnan: en liten kuststad. I andra hörnan: Sveriges näst största stad. Hur lockar lillebror Varberg it-talangerna ifrån storebror Göteborg?
 Kontorstid är inte viktigt, vi går efter devisen frihet under ansvar, säger Anders Boustedt, CIO, Varbergs kommun.

20160615_Atea-26.jpg

Visionen väcker innovationslust i Varberg

26 sep 2016 ledarskap

Virtuella brandmän, robotar inom omsorgen och skolor utan klassrum. Målet för Varbergs kommun är att automatisera  det administrativa arbetet till förmån för mänskliga möten. Den stora utmaningen är trögföränderligheten i offentlig förvaltning, menar Anders Boustedt, kommunens it-chef. 

varbergWEBB.jpg
video

Bäst i väst för Varberg

18 okt 2017 ledarskap

För både politiker och tjänstemän är valet självklart. Varberg ska vara västkustens kreativa mittpunkt år 2025. Ett steg på vägen är självbetjäningstjänster och smarta digitala assistenter. 

henrik lundqvist på scen på bootcamp.jpg
video

Hållbarhet och hockey i Halmstad

4 jun 2018 ledarskap

Årets Bootcamp avslutades med hockeystjärnan Henrik Lundqvist och hans väg från Åre till Frölunda och sedan New York Rangers. Dessförinnan hade årets it-toppmöte handlat om hållbarhet och mängder av exempel på hur digitaliseringen på allvar tar fart i Sverige. Kalle Hultenheim och Lisa Nore pratar om höjdpunkterna under tre varma dagar i Tylösand.  

röda hus i falun längs med faluån.jpg
video

Molnstrategin för Falu och Flen

14 jun 2018 digit

Kommunerna Falu och Flen må ha valt olika molnlösningar men resultaten har mycket gemensamt: att med medborgarna i centrum utveckla god service och smidig kommunikation helt enligt kraven från GDPR och svensk lag. 

tre kossor på en äng tittar in i kameran på nära håll.jpg
video

Vinster med samlad it

26 jun 2018 digit

Göliska IT ansvarar för it i sex kommuner i Västergötland och på samma sätt hanterar skånska Unikom it för Höör, Hörby och Östra Göinge. Enligt Anders Thörn, vd Göliska, har samarbetet lyft it i regionen och nu hoppas Cecilia Alvesson, vd Unikom, på en liknande effekt.