Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

Vägen till pantad it

I både Varberg och Karlstad jobbar kommunen aktivt för en hållbarare it-hantering. Prio är att ställa hållbarhetskrav på it-leverantörerna samtidigt som kommunens it-avdelning har full kontroll på utrustningen.

Text Tim Leffler Foto fredrik kron, adobestock 12 juni 2018 digit

– Vi har sedan tio år tillbaka jobbat med en livcykelhantering av våra it-komponenter som datorer och paddor och liknande, och skickar dem på återanvändning snarare än återvinning. På senare tid har vi även skapat en plattform för våra medarbetare så att de inte behöver så mycket prylar och istället få ut mer än vad de redan har, säger Mats Jensen, enhetschef it-utveckling i Karlstad kommun.

Hur ser det ut för er i Varberg kommun?

– Vi har ett jätteprojekt som vi kallar för miljösmart kommunikation. Det handlar om att vi använder oss av Skype som telefonväxel, där syftet är att minska antalet resor, och oftare ha möten i videoformat. Både för miljön och för medarbetarnas skull, säger Anders Boustedt, it-strateg, Varbergs kommun.

Finns det för mycket prylar i omlopp?

– Absolut och där är jag imponerad av Karlstad. Jag tror att man måste börja tänka mer på livscykelhantering, och i den här Spotify-tiden vi lever i nu tycker jag det är omodernt att äga sakerna, som våra verksamheter gör i dagsläget. Då kommer de inte lika lätt till återanvändning såsom i Karlstad, och där behöver vi och flera kommuner tänka om. Det handlar förstås om miljön, men kanske än mer att mineralerna som finns i många av produkterna tas fram i konfliktområden, säger Anders Boustedt.

Mats, har du några tips?

– Ett starkt pannben och se till att man kontrollerar all it-infrastruktur. Vi har lärt oss av Atea, till exempel, och ställer krav på alla våra leverantörer, vare sig det är telefoner eller skrivare, att de ska kunna ta tillbaka dem och skicka dem på återanvändning, snarare än återvinning. Om vi tar telefonerna så äger vi inte dem själva, men vi ställer ändå kravet att när de lämnas tillbaka ska de återvinnas på ett hållbart sätt, säger Mats Jensen.

Panta mera har man ju hört om men inte att panta it?

– Nej, en sådan devis tycker jag vi borde lyfta upp. Det är jättedåligt ställt med att panta it i Sverige, trots EU-direktiv och -mål som vi inte kommer att uppfylla i den här takten. Om vi gör lite kampanjer kring detta för att få folk att tänka till, kan vi nog nå världsklass även på det här området, säger Mats Jensen.

– Och det handlar inte bara om att leverantörer ska ta tillbaka grejorna, utan också återvinna dem på ett sådant sätt att de blir lättare att återvinna. Det spelar ju ingen roll om det handlar i en skrivbordslåda hos oss eller en skrivbordslåda hos dem, utan de måste ju tas om hand på ett ordentligt sätt, och då måste man tillverka grejorna smart, säger Anders Boustedt.

– Alla har ett gemensamt ansvar, från gruva till användning, och vi kan inte påverka allt, men vi ska påverka det vi kan, genom de avtal vi tecknar, säger Mats Jensen.

100%-klubben

Under Bootcamp 2018 drog Atea igång sin nya hållbarhetssatsning 100%-klubben. Genom den arbetar man tillsammans med sina medlemmar för att uppnå ett 100-procentigt återtag av it-produkter, och där både Karlstads kommun och Varbergs kommun är medlemmar. Läs mer om 100%-klubben här.

Finns det kanske en kunskapsbrist här?

– Jag tror att man tror att det är svårare än vad det är. Vi har gjort det jättelätt för oss, och ställer krav på leverantörer att komma och hämta grejorna. Vi har åldersutbyten och det sker i en ganska automatiserad process, säger Mats Jensen.

– Vi lämnar också tillbaka våra grejor, men eftersom vi inte har någon central kontroll av våra grejor, så ser vi inte till att 100 procent lämnas tillbaka, och där behöver vi bli bättre. Då tror jag att det bästa är att ha ett centralt ägande och ansvar av livscykeln på prylarna. Det blir nästa steg för vår del, säger Anders Boustedt.

Kan man ha en 100-procentig livscykel?

– Jag tycker det är rimligt. Sen kan man göra vissa avsteg. Våra elever kan exempelvis köpa loss sina datorer sista året i gymnasiet. Vi bryter ju inte cykeln för det, utan det blir ett konsumentansvar hos eleven, säger Mats Jensen.

– När Vägverket kom med sin noll-vision var det nog många som tyckte att det var larvigt, men tittar man på dagens teknik med självkörande och självbromsande bilar, så är det helt plötsligt inte omöjligt. Använder vi vår egen intelligens och smart ny teknik så är inte detta omöjligt heller, säger Anders Boustedt.

– Det finns så mycket möjligheter med it som gör att man kan bli mer hållbar som kommun, när det handlar om att till exempel använda Skype istället för att resa, som Anders var inne på. Det ska vi utnyttja, säger Mats Jensen.

– Ingen kan göra allt men alla kan göra något, säger Anders Boustedt.

Rekommenderad läsning

Karlstad kommun ställer krav

26 sep 2017 ledarskap

karlstad2WEBB.jpg karlstad2WEBB.jpg karlstad2WEBB.jpg video

Ett framgångsrikt digitaliseringsarbete ställer krav på hela organisationen. I Karlstad kommun får samtliga ledningsgrupper arbeta med vad det konkret innebär för dem.

Bingo när Folkspel digitaliserar

26 jun 2017 digit

snip jan olsen.JPG snip jan olsen.JPG snip jan olsen.JPG video

Folkspel transformerar Bingolotto och numera finns lotterna båda att köpa och spela digitalt. Nu ligger fokus på att få över de analoga spelarna som ofta är lite äldre, menar Jan Olsen, it-chef.

”De digitala ekosystemen måste mogna”

31 maj 2017 ledarskap

KalleH_960x640.jpg KalleH_960x640.jpg KalleH_960x640.jpg

Det räcker inte längre med att muta in sitt eget territorium i det nya it-landskapet. De digitala ekosystemen kräver en helt ny öppenhet, men också en större helhetsförståelse. Det menar Kalle Hultenheim, vd Atea Sverige.

Handelsbankens bästa W10-tips

31 maj 2017 digit

RobertHandelsbanken.jpg RobertHandelsbanken.jpg RobertHandelsbanken.jpg video

Med krav på hög säkerhet och mobila möjligheter blev förstahandsvalet Windows 10 för Handelsbanken. Robert Bleiweiss, områdeschef IT-arbetsplatser ansvarar för migreringen som berör 16 000 enheter.

Kalle Hultenheim summerar Bootcamp

9 jun 2017 ledarskap

calle bootcamp snip.JPG calle bootcamp snip.JPG calle bootcamp snip.JPG video

Deltagarna, Ebba Grön och användarna i fokus. Kalle Hultenheim, vd Atea Sverige, summerar årets Bootcamp och lyfter höjdpunkter och det oväntade.

Amazon och VMware i nytt molnsamarbete

12 jun 2017 digit

anna-maria jonas emilsson.JPG anna-maria jonas emilsson.JPG anna-maria jonas emilsson.JPG video

VMware och Amazon har gått in i ett samarbete som innebär att Amazon framöver kommer bygga sina molntjänster på VMwares plattform. Enligt Anna-Maria Löweberg på VMware och Jonas Emilsson på Atea så kan det innebära stora möjligheter för kunder, branschen i stort och för VMware. 

"Det är ett arbete som aldrig slutar"

6 jul 2017 ledarskap

Louise Koch 960640.jpg Louise Koch 960640.jpg Louise Koch 960640.jpg

Louise Koch är hållbarhetsansvarig över hela EMEA på Dell EMC. Den här veckan är hon på plats i Almedalen för att få fart på it-branschens miljötänk, där hon ska delta i hållbarhetsprojektet ASF.

Branschen tycker till om hållbarhet

13 jul 2017 digit

ASF 960640.jpg ASF 960640.jpg ASF 960640.jpg

Under Atea Sustainability Focus Forum i Almedalen samlades personer verksamma inom hållbarhet och väldigt olika branscher. Voister tog tempen på några av dem, bland annat Svenska kyrkan och Uppsala kommun, och frågade vad de största utmaningarna inom hållbarhetssektorn är just nu. 

Kampen om västkustens it-proffs

1 sep 2016 ledarskap

11699422-fontan-poseidon-i-goteborg-2.jpg 11699422-fontan-poseidon-i-goteborg-2.jpg 11699422-fontan-poseidon-i-goteborg-2.jpg

I ena ringhörnan: en liten kuststad. I andra hörnan: Sveriges näst största stad. Hur lockar lillebror Varberg it-talangerna ifrån storebror Göteborg?
 Kontorstid är inte viktigt, vi går efter devisen frihet under ansvar, säger Anders Boustedt, CIO, Varbergs kommun.