Data botar skogen

sjuka-lov-960640.jpg

Nu vill industri och forskare göra skogsbruket mer effektivt genom smart digitalisering. Forskningsprogrammet Mistra Digital Forest får under fyra inledande år 58 miljoner kronor i stöd.

Programmet går hand i hand med den ständigt ökande tillgången till informationsflöden. Genom att koppla ihop all data i diverse flöden så ser skogssektorn möjligheter att öka både sin hållbarhet och effektivitet. Värdorganisation är Skogsindustrierna, där Torgny Persson är forsknings- och innovationsdirektör.

– Vi ser fram emot att starta det här starka forskningsprogrammet tillsammans med industriaktörer och akademi. Programmet kommer att bidra till ett viktigt språng i digitaliseringen av skogsbruk och skogsindustri. Det ökar branschens konkurrenskraft och är ett viktigt steg i omställningen till en hållbar cirkulär bioekonomi.

En del i arbetet kommer att kretsa kring planering. Därför att med rätt förberedelser så kan skogsråvara och maskiner användas smartare och med bättre precision, menar de. Programmet ska också bland annat forska i hur digitalisering kan skapa cirkulära flöden av förädlade skogsprodukter. Det ska även försöka tas fram digitala lösningar för skogliga hållbarhetsanalyser. Som en gemensam mittpunkt i arbetet kommer en testsajt, Digital Forest Test Site, att etableras.

– Mistra har stora förväntningar på att programmet kommer att bidra till en ökad cirkularitet av skogliga resurser på vägen mot en hållbar bioekonomi och en ökad svensk konkurrenskraft. Med hela värdekedjan i fokus ökar möjligheten att på ett systemövergripande sätt samspela med samhällets olika aktörer i skapandet av mer hållbara biobaserade lösningar, säger Åke Iverfeldt, vd, Mistra.

5 november 2018Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter Fredrik Adolfssondigit

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

SENASTE NYTT

Stäng