Adress till miljarder

kvinna-i-afrika-pratar-i-telefon.jpg

Det svenska bolaget Map Project har utvecklat en app som kan ge fyra miljarder människor en fysisk adress. Nu har betaversionen testats i Uganda och Rwanda och grundarna Karoline Beronius och Maria Cheadle förbereder den kommande lanseringen.

– Androidappen lanseras i januari 2019, och därefter bygger vi klart företagslösningen som gör det möjligt för stora företag att integrera vår lösning med sina egna affärssystem genom tjänsten Addressing as a Service. Det är också där vi kan ta betalt. För individer kommer det alltid att vara gratis eftersom vi anser att det är en medborgerlig rättighet att ha en adress, säger Karoline Beronius, huvudägare och vd i Map Project.

Därefter bygger vi klart företagslösningen som gör det möjligt för stora företag att integrera vår lösning med sina egna affärssystem.

karoline beronius, vd och grundare, Map Project

En fysisk adress är viktig i många olika sammanhang, bland annat för att få tillgång till bank- och försäkringstjänster och för att få hjälp i en nödsituation. 

Betaversion i Uganda

Map Project startades i augusti 2017 men arbetet har varit i gång sedan 2016. Under det senaste halvåret har bolaget bland annat anställt fyra personer och tillsatt en styrelse. Nu pågår arbetet med den kommande lanseringen för fullt.

– Vi har utvecklat och testat en betaversion i Uganda och Rwanda i mars i år. Därefter har vi vunnit Impact Maker i Venture Cup Region Öst. Och vi har som sagt tillsatt en fantastisk och mycket engagerad styrelse med hög kompetens, mycket relevant erfarenhet och stora nätverk.

Företaget har tidigare fått stöd från Vinnova, Almi och innovationstävlingar, bland annat SAS Scholarship. Det har också stöttats av KTH Innovation.

Källa: KTH

7 november 2018Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter anne hammarskjölddigitFoto adobestock

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

SENASTE NYTT

Stäng