Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

App får äldre på benen

Sköra muskler och minskat balanssinne får äldre att ofta falla till backen, med ibland hemska konsekvenser. Nu har Gociety Solutions lanserat en produkt som ska få fallen att minska. 

Text Fredrik Adolfsson Foto Mostphotos / Fredrik Kron 15 maj 2017 it i vården

older woman .jpg

 När en äldre person blir sämre så är det inte speciellt lätt att märka för exempelvis närstående barn eller barnbarn, därför att processen sker så sakta. De ser inte den lilla trenden men vi kollar dag för dag och ser när något är på väg att hända, säger Frank Verbeek, managing director på Gociety Solutions.

gociety 960640.jpg

Frank Verbeek, managing director på Gociety Solutions, till höger.

För fyra år sedan började holländska Gociety Solutions arbeta med en lösning som ska hjälpa äldre att hålla sig på fötterna. I vintras lanserades således produkten som ska åtgärda detta. Lösningen utformas i tre olika delar och dessa är GoLivePhone App, GoLiveAssist och GoLiveWear och det de arbetar främst med är att minska fallrisk, att ge ut träningsprogram för de äldre samt upptäcka fall när de skett. Storheten är tänkt att vara helheten, att man får de olika delarna integrerade med varandra samtidigt som det går att kommunicera i telefonen.

Via sin smartphone registrerar användarna ålder, BMI, medicinbruk och så vidare i GoLive-appen. Sedan använder Gociety Solutions sensorer i telefonen som ständigt mäter av gångsymmetrin och på så vis identifierar ifall personen löper större risk att falla.

Den andra delen är träningsprogrammet. Där sporras de äldre att träna bland annat balans och gång och på så vis få bättre självförtroende i sina rörelser samt bli starkare. Gör personen bra ifrån sig får hen gå till nästa nivå där det blir hårdare övningar, även här mäter sensorer hela tiden av utvecklingen.

Skulle en äldre person ändå falla så har Gociety en liten sändare kopplad till appen som direkt meddelar vad som skett, och hemtjänst- eller larmpersonal kan vara på plats snabbt.

– När en äldre person faller blir samhällskostnaden i snitt 9 000 euro, och i Sverige kostar fall sammanlagt tre miljarder euro om året. Bryter en äldre person en höft eller dylikt innebär det ofta en lång process att återhämta sig. 

Blandar nytta med nöje

Det som tagit mest tid under de fyra åren av utveckling var att få det vetenskapliga godkännandet. För att få det så fick 65 personer testa produkten och när resultaten kom visade sig systemet trovärdigt. I de tre testerna Up and Go, Functional reach och Puma så kunde Gociety Solutions visa upp bra statistik och därmed bli godkända. Men Gociety är inte tänkt att bara vara trovärdigt, utan andra positiva faktorer ska enligt Frank Verbeek även vara enkelheten och nöjesfaktorn.

DSC00026f.jpg

GoLiveWear uppmärksammar direkt om någon person har fallit i backen.

– Alla äldre vill inte ha en massa stora tekniska anordningar, det är stigmatiserande för dem. I vårt fall räcker det med en smartphone och GoLiveWear, trackern som uppmärksammar fall.

– Sedan kan även närstående följa sina föräldrar och morföräldrar om de vill, det är inte bara till för vårdgivare. I appen kan de också skicka bilder och chatta till varandra, vilket är något vi lagt mycket kraft på. Vår produkt ska inte bara handla om trygghet utan det ska även underhållning och en del av vardagen. Om inga annorlunda siffror märks så hör inte vårdpersonalen av sig, de märks bara av när något onormalt märks genom sensorerna.

Gociety Solutions har på relativt kort tid fått en hel drös kunder i Nederländerna och nu börjar arbetet med att komma ut stort på Europa-marknaden. Och på sikt, fem till tio år framåt, hoppas Gociety Solutions ha utvecklat så känsliga och sofistikerade sensorer att de kan registrera alla vitala kroppssignaler som de äldre ger ut.

 Har du sett Star Trek? Isåfall vet du vad en Tricorder är. Vi har som mål att skapa en Tricorder som är helt anpassningsbar efter den äldre och kan säkerställa personens specifika behov, oavsett vad det kan tänkas handla om.

Rekommenderad läsning

homecare.jpg

Lifepod ger hopp till kroniskt sjuka

11 maj 2017 it i vården

Lifepod utgår från patientens behov istället för vårdens kalender. Just nu testas plattformen på hjärtklinikerna i Malmö, Lund och Umeå.

CoalaLifeVitalis.jpg
video

Coala Life snart i USA

27 apr 2017 it i vården

Coala Life tog emot priset eHealth Award under Vitalis. Den digitala hjärtmonitorn har snabbt gjort succé och går nu från konsumentprodukt till en lansering av Coala Pro för vården.

irding 960640.jpg
video

Frisq lanserar interaktiva vårdplaner

28 apr 2017 it i vården

Vården har länge haft behov att organisera sig i team och då krävs en plattform där man kan dela information. Bolaget Frisq ha en lösning med en ny it-plattform som samlar patienters journaler, vårdhistorik och vårdplaner under samma och gör datan tillgänglig för alla vårdinstanser. 

appva_mikaelsteinberg_960x640.jpg
video

Appva ger kontroll på vårdinsatserna

30 apr 2017 it I vården

Digitala flöden för bland annat signering av vårdinsatser är en av innovationerna som företaget Appva ligger bakom. Ulrika Kjellberg, vd Appva, förklarar hur det fungerar.

digital homecare.jpg
video

Nu får kommuner ta del av Ineras it-tjänster

3 maj 2017 it I vården

Tidigare landstingsägda Inera har köpts upp av SKL vilket innebär att kommunerna nu får ta del av allt från infrastrukturella tjänster till standardiseringsarbetet man genomför. 

AdobeStock_54048895_Landsting_960x640.jpg

Nu kliver landstingen in i framtiden

1 aug 2016 it i vården

De tre stora landstingsregionerna har under lång tid förberett sig för den stora digitala transformationen och nu står man äntligen i startgroparna. I höst påbörjas en stor upphandling som ska ta tillvara på de nya möjligheterna.

13279280-sjukskoterska-under-arbetspass_960x640.jpg

Säkrare vård med digital signering

18 nov 2016 it i vården

Digital läkemedelshantering ökar patientsäkerheten och minskar personalens oro och stress i äldreomsorgen, visar en studie av Tiohundra. Nu ska vårdbolaget rulla ut det elektroniska verktyget till alla sina vård- och omsorgsboenden i Norrtälje.

Lomma_960x640.jpg

E-tjänstpionjärerna i Lomma

10 jan 2017 digit

Lomma kommun må vara liten till storleken på it-avdelningen men när det gäller e-tjänster är man en av de absoluta pionjärerna i landet.