Elefanter utvecklar robotar

fina-elefanter-haller-snabel.jpg

Att utveckla griparmar som är flexibla nog att hantera olika typer av material i olika mängd och med olika vikt är en utmaning för robotiken. Elefantens eleganta användning av sin snabel kan visa vägen till gåtans lösning, visar en ny studie. 

– Det är väldigt svårt att utveckla en gripper som är tillräckligt flexibel för att plocka upp olika föremål, till exempel en enda penna eller en stapel pennor eller en bit Jell-O. Elefantens snabel ändrar inte sin form men kan hämta föda i olika storlek och med olika vikt och massa. Därför är det mycket möjligt att naturen har lösningen på robotikens problem och nu är vår uppgift att återskapa den, säger Scott Franklin, professor i fysik vid Rochester Institute of Technology, RIT, som publicerat studien i samarbete med David Hu vid Georgia Institute of Technology.

Det är mycket möjligt att naturen har lösningen på robotikens problem och nu är vår uppgift att återskapa den.

scott franklin, professor i fysik vid rit

Blandad meny

En elefant äter 100-150 kilo olika växter, gräs, löv, frukter, små grenar och kvistar varje dag. För att hantera menyn med olika typer och mängd av födoämnen ledar sig snabeln och packar ihop, komprimerar, mindre bitar av mat till en ordentlig munsbit.

För att studera elefantens snabel i arbete har forskarna filmat Kelly, en 35-årig afrikansk elefant på Atlantas djurpark. Hennes skötare bjöd på olika stora morotsbitar, högar av vetekli och rovor serverat på en kraftplatta. Under försöket registrerades snabelns form och trycket hon använde för att packa ihop munsbitar av de olika födoämnena.

Tryck på vetekli

Resultaten visar att Kelly använde mer tryck för att hämta munsbitar av vetekli än för större bitar av rotfrukter, vilket bekräftar Scott Franklins tidigare forskning med granulära material, som förenklat innebär att det behövs mer kraft för att hantera många enskilda partiklar.

– Det kan verka kontraintuitivt att tynga ner något som du vill plocka upp. Men ju mer partikelformade föremål pressas ihop, desto mindre blir friktionen mellan dem och det blir enklare att lyfta dem, säger Scott Franklin.

Källa: eurekalert.org

26 oktober 2018Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter anne hammarskjölddigitFoto adobestock

Läs mer om ämnet:

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

SENASTE NYTT

Stäng