Nu hittas Nemo

Det finns mycket kvar att lära om livet i de stora haven. En robotfisk utvecklad av forskare på MIT kan hjälpa oss komma nära även de skyggaste och mest ovanliga fiskar. 

Som regel är autonoma undervattensfarkoster, AUV, fästa vid ett fartyg eller så drivs de av stora, dyra propellrar. Men nu har forskare vid MIT utvecklat en mjuk robotfisk i silikon som kan kontrollera sin egen flytkraft och simma rakt fram, vända eller dyka uppåt och neråt. Kort sagt har den mycket gemensamt med sina befjällade kompisar under ytan och enligt forskarna stör den heller inte fiskar eller andra marina djur när den rör sig bland dem.

Förutom att vara tyst och smidig tar robotfisken högupplösta bilder och filmer med det vidvinkelobjektiv som kallas fisheye (vad annars) medan den simmar i och ur håligheter i korallrev och andra känsliga men intressanta havsmiljöer.

Som en fisk i vatten

Nyligen släpptes robotfisken vid ett av världens mest uppskattade dykområden, Fijis regnbågsrev, där den utan problem dök på drygt 15 meters djup och elegant parerade för strömmar.

Projektet med robotfisken är del av ett större arbete där forskarna utvecklar mjuka robotar med potential att vara säkrare, mer hållfasta och snabbare än sina hårda motsvarigheter. Dessutom är mjuka robotar enklare att styra eftersom de inte är så känsliga för kollisioner som hårda robotar.

Källa: MIT

23 mars 2018Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter anne hammarskjölddigitFoto Mitcsail

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

SENASTE NYTT

Stäng