Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

Cisco säkrar sändningen

Bianca Ingrossos sommarprat om bland annat ätstörningar slog poddlyssningsrekord.

Med valet av en avsiktsbaserad nätverkslösning kan Sveriges Radio med några enkla musklick skapa isolerade nät för allt från BYOD till direktsändningar.

– På Sveriges Radio håller vi på att byta all utrustning i hela huset, från datacenter och accessnät till trådlöst. Vi skulle egentligen ersätta den med traditionell utrustning men så lanserade Cisco SDA, Software-Designed Access, med stora möjligheter till automatisering som intresserar oss. Nu kan vi med några dagars programmering spara veckor och månader av arbete, säger David Lundberg, nätverksspecialist, Sveriges Radio, på Cisco Connect i Stockholm.

Vilka är fördelarna med SDA?

– Den stora fördelen med SDA är att vi kan använda oss av automation i själva provisioneringsläget. Det förenklar hela processen med att starta nya segment, skapa regler för hur vi ansluter klienter till de här segmenten och snabbt rulla ut. Allt det här kan man göra i plattformen med några enkla musklick. Sedan programmerar plattformen på samma sätt upp alla nätkomponenter; switchar, routrar, och wirelesscontrollers med tillhörande accesspunkter, säger Peter Jerhamre, systemingenjör, Cisco.

Det är bara 20 år sedan vi körde ljudet på kassettband, nu kör vi allt kors och tvärs i samma nät.

david lundberg , nätverksspecialist, sveriges radio

Hur kan segmentering av nätverk fungera?

– Idag är det vanliga att man blandar olika trafik från olika användare och det gör näten väldigt sårbara. Ta socialtjänstens kontor på en kommun, där vill man ogärna att handläggare har tillgång till känsliga personuppgifter i samma nät där man kanske har konferensrumsdisplayer och skrivare. Tidigare har lösningen varit grov och skalat väldigt dåligt. Med SDA kan man skapa oändligt många segment och egentligen ha ett isolerat nät i nätet för varje användare och uppkopplad enhet.

Vad betyder den säkerheten för public service?

– Vi kör ett väldigt brett spektrum av applikationer med olika krav på driftsäkerhet. Det kan handla om allt frånBYOD-nät där man egentligen ansluter vad som helst, till faktiska sändningar där ljudet går ut över samma IP-nätverk.

Vad är er största utmaning när det gäller nätverk?

– Det är mängden traditionell utrustning som digitaliseras. Det är bara 20 år sedan vi körde ljudet på kassettband, nu kör vi allt kors och tvärs i samma nät. Det är inte separata ljudnät som vi hade förr.

–Nu jobbar vi för att få alla nya komponenter på plats i Stockholm och kunna leverera ut till användarna. Det stora jobbet är att på detaljnivå identifiera allt vi faktiskt kör i det nya nätverket. Så har vi utmaningen att få med alla journalister. De brukar vara ganska kräsna kunder och snabba med att påtala om något inte fungerar, avslutar David Lundberg.

 

4 oktober 2018 Uppdaterad 23 december 2020 Reporter elisabeth nore digit Foto Tomas Johansson/Mattias Ahlm, Sveriges Radio

Rekommenderad läsning

Hastens Sang

God app med Hästens

12 apr 2021 digit

Med Hästens nya app tar det bara ett par minuter att lägga en order, mot tidigare upp emot en halvtimme. Det ger säljarna mer tid att möta kunder och att generera affärer.

Hemarbete 960640
Ett samarbete med Cisco

Webex för hybridarbete

9 apr 2021 digit

Framtidens medarbetare är hybrida. Cisco Webex pandemisäkrar det fysiska kontoret, gör digitala möten mer interaktiva och tryggar med hjälp av end-to-end kryptering. 

Skyskrapor Med Spegligt Glas Sedda Från Marken

Wifi 6 på riktigt

19 nov 2020 digit

Just nu byggs Nordens högsta kontorshus i Göteborg. Skanska, som står för arbetet, har valt att satsa på wifi 6 för att hantera och segmentera nättrafiken och kunna ge tillgång till krävande applikationer till alla på byggarbetsplatsen.

Ljus Väg Som En Tunnel Mellan Träd Som Växer Över
video
Ett samarbete med IBM

IBM:s gröna framtid

21 okt 2020 digit

Bättre teknik för att fånga in koldioxid och för att smartare härma naturens sätt att omvandla kväve. Det är två av de fem stora mål som IBM sätter upp och bidra till att utveckla de kommande fem åren. Och det blir möjligt tack vare AI, kvantdatorer och det hybrida molnet. 

Pusselbit Ska Sättas In I Helt Vitt Pussel Mot Orange Bakgrund

Så funkar Teams i Webex

13 okt 2020 digit

Med Ciscos videosystem kan man nu enkelt ansluta till Microsoft Teams-möten. Samtidigt utvecklar Cisco mötesplattformen Webex Meetings med ansiktsigenkänning.

En Knut På Ett Klätterställningsrep

Säkert nät med Cisco

7 okt 2020 säkerhet

Organisationer som inte har koll på sitt nätverk löper större risk att drabbas av cyberattacker. Nu presenterar Cisco flera lösningar som underlättar för att strukturerar och lagra information. 

Tävlingscyklister Blurrig Bild För De Cyklar Fort
Ett samarbete mellan IBM och Voister

Full fart på IBM Think

1 okt 2020 digit

Den 7 oktober anordnas IBM Think Digital Summit Nordic. På agendan finns alltifrån hur Vasaloppet ställde om sin sommarvecka till hur det går för det förarlösa AI-fartyget Mayflower. Dessutom presenterar sig Vahid Zohali, IBM Sveriges nytillträdde vd.

Ett Leksaksplan I En Uppochnedvänd Glasskål Mot Turkos Bakgrund

Resfritt med Cisconät

24 sep 2020 digit

Resfria möten kräver säkra nätverk. Cisco satsar nu 10 miljarder dollar för att synliggöra hur nätverksdatan beter sig, vilket är ett viktigt steg för att öka antalet resfria möten. Det är några av punkterna från Cisco Connect Sverige.

mamma och flicka plockar grönsaker i en affär.jpg
video

Icas nya nät

11 mar 2020 digit

Ica gör sig redo för nästa generations nätverk med ACI, Application Centric Infrastructure. Förhoppningen är att det ska leda till en enklare förvaltning och underhåll, samtidigt som bolagets tjänster kan levereras snabbare och säkrare. Det berättar Walter Stern under Cisco Live i januari.