Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

Cisco säkrar sändningen

Med valet av en avsiktsbaserad nätverkslösning kan Sveriges Radio med några enkla musklick skapa isolerade nät för allt från BYOD till direktsändningar.

Text elisabeth nore Foto Tomas Johansson/Mattias Ahlm, Sveriges Radio 4 oktober 2018 digit

Bianca Ingrossos sommarprat om bland annat ätstörningar slog poddlyssningsrekord.

– På Sveriges Radio håller vi på att byta all utrustning i hela huset, från datacenter och accessnät till trådlöst. Vi skulle egentligen ersätta den med traditionell utrustning men så lanserade Cisco SDA, Software-Designed Access, med stora möjligheter till automatisering som intresserar oss. Nu kan vi med några dagars programmering spara veckor och månader av arbete, säger David Lundberg, nätverksspecialist, Sveriges Radio, på Cisco Connect i Stockholm.

Vilka är fördelarna med SDA?

– Den stora fördelen med SDA är att vi kan använda oss av automation i själva provisioneringsläget. Det förenklar hela processen med att starta nya segment, skapa regler för hur vi ansluter klienter till de här segmenten och snabbt rulla ut. Allt det här kan man göra i plattformen med några enkla musklick. Sedan programmerar plattformen på samma sätt upp alla nätkomponenter; switchar, routrar, och wirelesscontrollers med tillhörande accesspunkter, säger Peter Jerhamre, systemingenjör, Cisco.

Det är bara 20 år sedan vi körde ljudet på kassettband, nu kör vi allt kors och tvärs i samma nät.

david lundberg , nätverksspecialist, sveriges radio

Hur kan segmentering av nätverk fungera?

– Idag är det vanliga att man blandar olika trafik från olika användare och det gör näten väldigt sårbara. Ta socialtjänstens kontor på en kommun, där vill man ogärna att handläggare har tillgång till känsliga personuppgifter i samma nät där man kanske har konferensrumsdisplayer och skrivare. Tidigare har lösningen varit grov och skalat väldigt dåligt. Med SDA kan man skapa oändligt många segment och egentligen ha ett isolerat nät i nätet för varje användare och uppkopplad enhet.

Vad betyder den säkerheten för public service?

– Vi kör ett väldigt brett spektrum av applikationer med olika krav på driftsäkerhet. Det kan handla om allt frånBYOD-nät där man egentligen ansluter vad som helst, till faktiska sändningar där ljudet går ut över samma IP-nätverk.

Vad är er största utmaning när det gäller nätverk?

– Det är mängden traditionell utrustning som digitaliseras. Det är bara 20 år sedan vi körde ljudet på kassettband, nu kör vi allt kors och tvärs i samma nät. Det är inte separata ljudnät som vi hade förr.

–Nu jobbar vi för att få alla nya komponenter på plats i Stockholm och kunna leverera ut till användarna. Det stora jobbet är att på detaljnivå identifiera allt vi faktiskt kör i det nya nätverket. Så har vi utmaningen att få med alla journalister. De brukar vara ganska kräsna kunder och snabba med att påtala om något inte fungerar, avslutar David Lundberg.

 

Rekommenderad läsning

Cisco: Så säkrar du ditt nät

6 sep 2017 säkerhet

jerhamre nytt.jpg jerhamre nytt.jpg jerhamre nytt.jpg video
Säkra nätverk kräver differentierad åtkomst, något som är speciellt aktuellt för alla som jobbar inom vård, skola och omsorg. Peter Jerhamre, systemingenjör Cisco Sverige berättar hur det fungerar.

Apple Cisco skapar bättre täckning

21 feb 2017 digit

jerhamre.jpg jerhamre.jpg jerhamre.jpg video

Peter Jerhamre, systemingenjör på Cisco, är en del av ett utvecklingsprojekt mellan Cisco och Apple där man bland annat tittar på olika lösningar för att förbättra surfupplevelsen för Iphoneanvändare i Cisconät.

”Vi har löst det olösliga”

6 sep 2017 Säkerhet

perWEBB.jpg perWEBB.jpg perWEBB.jpg

Metoder för att läsa krypterad data och smarta nät är några av Ciscos lösningar för att stoppa attacker och hot mot säkerheten.

Samarbetet som ger smartare nät

31 jan 2018 digit

peter-jerhamre-960640.jpg peter-jerhamre-960640.jpg peter-jerhamre-960640.jpg video

Möjligheten att använda nätet för att prioritera och samtidigt ha koll på säkerheten är några funktioner som har utvecklats gemensamt av Apple och Cisco. Peter Jerhamre berättar om de nya lösningarna och hur de kan användas.

Snabb och flexibel med Cisco

20 sep 2018 digit

cool-dansare-som-ar-flexibel.jpg cool-dansare-som-ar-flexibel.jpg cool-dansare-som-ar-flexibel.jpg video

För Cisco är hybrid it-drift det som gäller, eftersom det tillämpar både en hög säkerhet och snabbhet. Men det finns också utmaningar, en av dem största är själva införandet, menar Greger Jerlehagen, datacenterchef på Cisco Sverige.

När mjukvaran driver affären

19 sep 2018 digit

cisco-people-960640.jpg cisco-people-960640.jpg cisco-people-960640.jpg video

I en tid när kunder vill vara maximalt flexibla ökar fokuset på mjukvarulösningar. Cisco följer kundernas beteende och ökar leveransen av nya lösningar som kan flyttas mellan enheter. Det säger Vinay Nichani, vicepresident Worldwide Software Sales på Cisco.

Statsminister 2022

21 sep 2018 digit

elsa-960640.jpg elsa-960640.jpg elsa-960640.jpg video

Fredrik Löfgren har vunnit årets teknolog, matlagnings-VM för robotar och SVT:s Genikampen och är forskare vid Linköpings universitet. Han är övertygad att AI och robotik kommer att påverka allt i samhället.

Anfall är bästa cyberförsvar

1 okt 2018 säkerhet

cool-lejonhane-med-koll.jpg cool-lejonhane-med-koll.jpg cool-lejonhane-med-koll.jpg video

Det är inte självklart att världens cyberbrottslingar har ett övertag i sina onda avsikter. I själva verket är angriparen ofta den svaga länken i attackkedjan. Just därför kan miljarder cyberattacker stoppas varje dag. Det berättar Martin Lee på cybersäkerhetsföretaget Cisco Talos Intelligence Group.

"2050 bor vi på mars"

31 jan 2018 digit

rowan-trollope.jpg rowan-trollope.jpg rowan-trollope.jpg

Om 30 år är sjukdomen alzheimers botad, vi lever på två planeter och allt bygger på data, nätverk, multi-cloud och säkerhet. Det spår Rowan Trollope i sin keynote på Cisco Live.