Smartare Teams med AI

microsoft-teams-news-960640.jpg

Teams blir smartare med hjälp av AI, Linkedin integreras med Outlook och flera nya funktioner som höjer säkerheten. Det var några av nyheterna i Microsoft 365 som lanseras under Ignite i Orlando.

– Modern workplace innebär kreativitet för varje enskild individ och när vi har utvecklat Microsoft 365 har vi lyssnat på vad användarna efterfrågar, säger Ron Markewich, CIO på Microsoft.

ron-cio-microsoft.jpg

Ron Markewich, CIO, Microsoft.

Enligt Ron Markewich anser 75 procent av medarbetarna att de inte har tillgång till de verktyg som gör att de kan jobba effektivt. Det vill Microsoft nu råda bot på bland annat genom att lägga till AI i flera delar av Microsoft 365. Allt för att det ska bli enklare och snabbare att gå från en idé till ett färdigt jobb.

Teams växer

Teams är verktyget som Microsoft satsar på och som bolaget anser är det bästa för en tät och daglig kontakt mellan medarbetare. Idag används Teams av 329 000 företag och organisationer och kan hantera 44 språk. 

Jack Elmore på Microsoft Technology Center, menar att Teams kommer att vara den gemensamma plattformen för verktyg som excel och powerpoint. Nyheten för dagen är att Microsoft implementerar AI i Teams.

– Teams blir på många sätt smartare och kommer att ha koll på vad du gör och även ge förslag på vad du kan lägga till. Har du till exempel en lista med länder i en excel kan du med ett par knapptryckningar få ytterligare information, som befolkningsmängden i länderna eller vad bolagen i respektive land omsätter.

Ytterligare en funktion är att samtliga Office-applikationer får knappen Ideas. I powerpoint innebär knappen att du snabbt får förslag på bilder som passar till din text.

– Vill du kolla upp något när du sitter och jobbar i ett dokument så skriver du @ tillsammans med namnet på din kollega som du tror kan hjälpa dig så får den personen ett mejl med din fråga, säger Jack Elmore.

Även säkerheten ökar. Om du sparar ett dokument med högre säkerhet kommer AI:n att söka efter liknande innehåll i andra dokument och göra dig uppmärksam om även de ska sparas med ökad säkerhet.

Linkedin integreras allt mer

Det är snart två år sedan som Microsoft köpte Linkedin för motsvarande drygt 200 miljarder kronor. Än så länge har det varit sparsamt med konkreta nyttor för Microsoft men på scenen under Ignite demade Jack Elmore hur Outlook och Linkedin kopplas samman. Får du ett mötesförslag från en bekant kan du i Outlook se en summering av personens Linkedinprofil.

Raji-rajagolapan-microsoft-960640.jpg

Raji Rajagopalan, Partner Engineering Director, Microsoft.

Dessutom blir kalenderbokningen smartare och du kan redan i mejlet, utan att gå omvägen via kalendern, föreslå lediga tider, det vill använda funktionen tillgänglighet.   

Parallellt har säkerheten i Microsoft 365 ökat. Raji Rajagopalan, Partner Engineering Director, visar bland annat hur Microsoft secure score kan vara ett stöd för it-avdelningen genom att poängsätta vilka risker som i organisationen. Och framöver kommer kanske antalet bedrägerier, via så kallade vd-mejl, att minska.

– Om jag får ett mejl från Microsofts vd Satya Nadella, och jag inte brukar få mejl från honom, kommer jag att få en varningstext att mejlet kan vara ett hot, säger Raji Rajagopalan, som ytterligare ett exempel på att Microsoft 365 har blivit smartare.

25 september 2018Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter Elisabeth NoredigitFoto Adobestock

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

Rekommenderad läsning

Stäng