Ett samarbete mellan HPE och Voister

Simplivity lätt val för Båstad

tennis-bastad-960640.jpg

Sedan Båstad kommun investerade i den hyperkonvergerade datacenter-lösningen Simplivity har de upplevt mindre komplexitet, bra prestanda och en hög driftsäkerhet. Kommunen har också tjänat stora summor på köpet. 

– Vi investerade i Simplivity för några år sedan, när hyperkonvergerat var relativt nytt. Vi var i en flytt där vi höll på att byta serverrum, och vi ville inte flytta hela det gamla datacentret. Det tog mycket plats och vi hade snäva marginaler. Egentligen så letade vi inte direkt efter en hyperkonvergerad lösning, men för oss passade det bra. På så sätt fick vi allt i en burk utan att tappa någon prestanda, det gick också snabbt att komma igång och var enkelt att sköta, säger Robert Zackrisson, it-driftsansvarig i Båstad kommun.

Innan detta hade Båstad en blandad it-miljö med HP-servrar, HPE-SAN (Storage Area Network) och en VMware Hypervisor. Den sistnämnda har de dock fortfarande kvar. Nu är deras lagring virtualiserad och man behöver inte ha ett separat SAN, istället tar Simplivitys mjukvara hand om lagringen vilket förenklar servicen, menar Robert Zackrisson.

– Simplivity innebär för oss mindre komplexitet. Självklart är det ju en komplicerad miljö under ytan där mjukvaran snurrar, men det är ju inte något vi märker av. Jobbar man inte för att få ner komplexiteten på it så tycks den alltid öka. Med hjälp av Simplivity så förenklar vi iallafall vårt arbete.

Uppgraderat till andra generationen

När Båstad investerade i Simplivity så var de ett eget bolag, men för dryga 18 månader sedan blev de uppköpta av HPE. Efter affären så har Simplivity uppgraderats till generation två, något som Båstad också investerat i. Men förflyttningen dit och även förflyttningen till HPE har gått smärtfritt, menar Robert Zackrisson.

– Det var inte massa krångliga installationer utan det mesta var bekant. Men nu får vi plats med fler virtuella maskiner och själva konceptet är utvecklat. Vi har valt att ha en lösning i två burkar placerat i varsitt datacenter, där all data finns i båda burkarna. Skulle en av dessa datacenter gå ner så tar den andra maskinen över - all data finns redan där.

– En annan sak Simplivity är bra på är supporten. Och nu när de är en del av HPE så får jag fortfarande ha kontakt med de ursprungliga personerna från Simplivity, vilket har varit väldigt positivt.

Vad har ni märkt för konkreta besparingar sedan er installering av Simplivity?

– Det finns säkert flera, men en enkel sak som vi märkte direkt var att vår elförbrukning gick ner från 9 kilowatt i timmen till 4,5. Vi halverade alltså vår energiförbrukning och sparade därmed in cirka 40 000 kronor på el per år, och 120 000 under hela det första treårskontraktet.

Den enda nackdelen med Simplivity är att eftersom allt är i en och samma burk så är inte flexibiliteten optimal. Det kan exempelvis vara enklare att skala i SAN:et om det är i en egen enhet. Men det är något man får vara beredd på om man investerar i hyperkonvergerat, menar Robert Zackrisson, som avslutar med att starkt rekommendera HPE Simplivity.

– Det kanske inte passar för alla, men för små och medelstora kommuner och företag med några hundra virtuella maskiner så är det en jättebra lösning. Det är smidigt, har en bra prestanda och är väldigt driftsäkert.

18 september 2018Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter Fredrik AdolfssondigitFoto Mostphotos

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

Rekommenderad läsning

Stäng