Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

Ny styrning i Kiruna

När it-avdelningen i Kiruna kommun utvecklar ett mer processorienterat arbetssätt påverkar det hela organisationen. Nu ska 3 000 användare få hjälp att bli bättre beställare av rätt kvalitet till rätt pris.

Text anne hammarskjöld Foto adobestock, kiruna kommun 26 september 2018 ledarskap

kiruna-kommun.jpg (1)

– Kommunen har 20 operativa it-tekniker som resurs för 3 000 användare och 220 it-system och för att vara säkra på att vi gör rätt saker vid rätt tillfälle och till rätt pris är en tydlig struktur helt avgörande, säger Stefan Murén som är it-driftchef med ansvar för elva personer på Kiruna kommun om bakgrunden till den pågående satsningen på ett mer processorienterat arbetssätt.

Stefan Muren_2.jpg

Stefan Murén är Kiruna kommuns it-driftchef.

– Tekniker är duktiga på sitt yrke för att de är intresserade av teknik, men att dokumentera saker är generellt kanske inte en lika stark färdighet. Som driftorganisation ska vi ha samma adelsmärke på leveransen oavsett vem som gör jobbet; det ska vara rätt it-tjänst till rätt kvalitet och pris. ITIL är en bra process och struktur och för mig som har jobbat med it sedan 1986 går det att känna igen många av tankegångarna. Jag kallar det sunt förnuft i lyxförpackning.

Kort om ITIL

Information Technology Infrastructure Library, ITIL, är en samling principer för hantering av it-tjänster, där fokus ligger på att leverera hög kvalitet till ett rimligt pris.

Principsamlingen innehåller detaljerade beskrivningar av hur olika it-relaterade uppgifter kan utföras. Målet är att främja ett dokumenterat, systematiskt tillvägagångssätt när företag och organisationer bygger och utvecklar moderna it-tjänster.

ITIL innehåller förhållningssätt till många problem som it-tjänsthanteringen ställs inför, till exempel kunskapsbrist, komplexa system, snabba förändringar, ökade och oförutsägbara verksamhets- och användarkrav.  

Det brittiska finansdepartementet började sammanställa systemet på 1980-talet.

Källa: Wikipedia

Samma adelsmärke

Hela Kiruna kommun ska införa processtyrning och it-avdelningen gör det enligt ITIL, Information Technology Infrastructure Library, en de facto-standard för att bli den serviceleverantör av it-tjänster som är målet för förändringsarbetet.

Fyra p

ITIL bygger på fyra pelare; person, process, partners och products där Kiruna har börjat sitt arbete med workshops om det första p:et.

– Vi genomför specialutvecklade workshops i samarbete med konsulten Nicklas Stenberg för att öka självkännedomen bland medarbetarna. Vem är jag, vilka är mina egenskaper och hur kompletterar vi varandra i arbetsgruppen. Medarbetarna är väldigt nöjda med innehållet som de tycker är tankeväckande och intressant. Nu planerar vi för en uppföljare till hösten.

Att vilja erbjuda god service till rätt pris är en sak, men vad kunden upplever som god service och rätt pris kan vara något helt annat. Stefan Murén citerar en gammal favorit för att belysa den stora utmaningen för alla serviceorganisationer.

– Det var Pentti Varg i Fablernas värld som sa att ”alla andra bara tänker på sig, det är bara jag som tänker på mig.” Med det menar jag att ur användarens synpunkt är mitt problem alltid det största och därför behöver vi träna förvaltningen på att bli bättre beställare. De är inte dåliga idag, men vi behöver bli tydligare och visa kopplingen mellan behov och leverans. Våra kunder i verksamheten ska veta om de behöver en Rolls Royce eller en Volvo och förstå skillnaden i pris.

Kundservice har betydelse

Kursens innehåll:

Vad är, och består, service av egentligen?

 • Förskräcklig/Fantastisk kundservice
 • Handlingar som garanterar att kunden går sin väg
 • Hur service påverkar resultat och lönsamhet

Förståelse och inlevelse i varandras kundserviceroller

 • Utmaningar/svårigheter i min roll

 Kundservice i vår organisation

 • Förstå hur ditt eget beteende påverkar vid kundservice
 • Balansera dina styrkor och undvika att de slår över och blir svagheter.
 • Bättre på att samspela med andra
 • När din beteendestil är effektiv och i vilka sammanhang du bör anpassa ditt kundservicebeteende.

Kommunikationen – Telepati fungerar inte

 • Hur och vad kommunicerar vi verbalt, telefon, mejl.
 • Förstå kroppshållning och dess betydelse, olika finurligheter
 • Symbolisk kommunikation
 • Casebaserade övningar

Personlig handlingsplan          

 • Utarbeta en personlig plan för att stärka och utveckla sin egen/organisationens kundservice .

 

Ständig utveckling

Genomförandet av modellens tre återstående p:n - process, partners och products – kommer Stefan Murén själv hålla i.

– Under införandefasen jobbar vi enligt good enough, för att senare jobba vidare med ytterligare förbättringar. Under de närmaste åren fokuserar vi på att implementera de delar av ITIL som ligger nära verksamheten och senare med dimensionering, kapacitet, tillgänglighet och kostnadsoptimering. Kort sagt den paketering som gör att kunden alltid vet vad de köper. ITIL bygger på en stegvis förbättring och på så sätt blir arbetet aldrig klart, avslutar Stefan Murén.

Rekommenderad läsning

kiruna.jpg
video

En nyttig flytt

10 sep 2018 digit

Kiruna kommun flyttar drygt 30 procent av stadskärnan. Det är ett omfattande arbete som ger möjlighet att börja om med den senaste tekniken. Landskrona kommun följer arbetet med intresse för att dra lärdom till sin verksamhet.

stor-maskin-river-fastighet.jpg

Sämst i klassen

12 jun 2018 ledarskap

Mindre än fyra av tio företag inom bygg och fastighet har en digitaliseringsstrategi. Detta trots att mer än sju av tio anser att digitaliseringen är viktig för det egna företaget enligt en studie av fyra olika sektorer. 

tva-ingenjorer-i-tekniklabb.jpg

Förebilder avgör framtiden

15 jun 2018 ledarskap

Tjejers intresse för tekniska ämnen ökar tydligt när de har en kvinnlig förebild inom området, visar en ny studie. Men det ska mer till för att de ska välja att arbeta i it-branschen.

jonas eriksson påväg att blåsa i visselpipan på en fotbollsplan.jpg
video

400 sekundsnabba beslut

15 jun 2018 ledarskap

Efter 30 år som fotbollsdomare tar nu Jonas Eriksson plats i SVT:s VM-studio. Under en match fattas upp mot 400 beslut och då gäller det att ha en teknik för att de flesta blir rätt och kunna hantera när det blir fel. Något som kan överföras till all form av ledarskap.

lesley på bootcamp.jpg
video

När mångfald driver intäkter

19 jun 2018 ledarskap

För HP är mångfald mycket mer än fagra löften i marknadsföringssyften. För Lesley Slaton Brown och Daniel Antonsson går vägen till innovation och lönsamhet via modiga samtal, skrotade stereotyper och en företagskultur som speglar kundernas bakgrund och intressen.

Linnea Henriksson x Indiska_2.jpg

Indiska ökar online

28 jun 2018 ledarskap

Färgstarka tyger, glittrande mosaik och doften av rökelse – det är en formidabel utmaning att kombinera den sensuella upplevelsen från Indiskas butiker med en effektiv e-handelsplattform. Men kundernas kärlek är en stark drivkraft och försäljningen på nätet ökar snabbare än planerat.

digitaliseringsradets-rapport-om-digital-kompetens.jpg

En bit kvar till digital ledartröja

28 jun 2018 ledarskap

Digitaliseringsrådets rapport om den digitala kompetensen i Sverige visar på ett gott grundläge men också på stora utmaningar. Bland annat för att motarbeta digitalt utanförskap samt på kort och lång sikt säkra kompetensbehoven inom bland annat välfärds- och IKT-sektorn. Ett stort ansvar för utvecklingen ligger på regeringen, SKL och Skolverket. 

snygga-skor-med-accessoarer.jpg
video

E-handeln har bara börjat

4 jul 2018 ledarskap

Som en av grundarna till 00-talsfenomenet boo.com har Patrik Hedelin tagit väl vara på sina erfarenheter. Strategierna från den tiden står sig och med influencer marketing och AI rullar Eequity ut den ena globala e-handelssuccén efter den andra.

Denis Mukwege i kongo Foto Torleif Svensson (2).jpg
video

Med mobilen fylld av blod

9 jul 2018 ledarskap

Denis Mukwege har i snart 20 år lagat och botat trasiga kvinnor som utsattas för grovt sexuellt våld i Kongo. Enligt chefsläkaren på Panzisjukhuset kommer kvinnor och barn att fortsätta offras i kriget om värdefulla mineraler om inte konsumenter agerar och protesterar. Denis Mukwege inledde ASF under Almedalsveckan.