En nyttig flytt

Kiruna kommun flyttar drygt 30 procent av stadskärnan. Det är ett omfattande arbete som ger möjlighet att börja om med den senaste tekniken. Landskrona kommun följer arbetet med intresse för att dra lärdom till sin verksamhet.

– Kiruna är mitt uppe i stadsflytt där 33 procent av den nuvarande stadskärnan ska flyttas tre kilometer österut. Det innebär en hel del jobb för mig som har hand om infrastrukturen. Det handlar väldigt mycket om att ta hand om nedgrävd fiber som finns i det området som ska avvecklas och flytta till den nya stadskärnan, så att medborgarna kan få det de har rätt till, säger Jesper Kronlund, infrastrukturchef i Kiruna kommun.

Och vad gör ni i Landskrona just nu, Stefan Johansson, it-strateg?

– Vi jobbar mycket med den nya dataskyddsförordningen för att säkra it-identiteten. Det ska genomsyra hela verksamheten så att vi vet att du är du och så att vi kan ta bort dina tillhörigheter om du vill. Utöver det så försöker vi med hjälp av digitalisering bli en mer attraktiv kommun, och lägga på mer och mer tjänster som kan hjälpa medborgare att få bättre service hemma och kunna göra så mycket som möjligt via webben.

Hur ser det ut när det gäller fiber?

– Där har vi fördelen att vi är en relativt kompakt kommun. Vi har ett bolag som står för utbyggnaden av stadsnätet, där målet är att ha 100 procent fiber i kommunen till i år, 2018. Det har nu uppfyllts och hela kommunen har fiber, säger Stefan Johansson.

Blir det lättare att få fiber på plats i samband med flytten? 

– Ja, där har vi jättestora möjligheter, dels att samordna med allt annat som behöver flyttas, dels att kunna bygga det rätt från grunden, för nu vet vi att IoT är på väg och kan bättre förbereda för det när vi ändå börjar från scratch, säger Jesper Kronlund.

Kan ni ta hjälp av varandra?

– Ja, Stefan nämnde deras utbyggning av samhällstjänster, och det är ju något vi också tittar på förstås. Med stora avstånd där man måste åka långt finns det stora besparingsmöjligheter både på miljö och på arbetstimmar. Kan vi digitalisera samhällstjänsterna så att man inte behöver röra sig på de här stora avstånden när man tar sig in till stan.

– Sen har vi ju samma verksamheter. Kommunala verksamheter är ganska lika. Vi har lite olika förutsättningar men lagarna är samma. Vi har samma krav och vi har samma medborgare. Där kan vi samverka jättemycket, just när det gäller gemensamma upphandlingar och gemensamma system, så att det finns en igenkänningsfaktor också. Om man flyttar till en annan kommun vill man kunna bli erbjuden samma tjänster som ser likadana ut och man behöver inte lära sig något nytt. Där tittar vi på möjligheten att kunna ha det så som regionerna har med 1177. Varför har inte kommunerna än sådan? Att söka bygglov, till exempel, ser ungefär likadant ut i alla kommuner. Där kan digitalisering göra mycket, säger Stefan Johansson.

 Hur ska man göra för att få mer samarbete?

– För det första måste man bli medveten om vad som händer där ute. Det som Stefan nämnde om bygglov var inget jag hade tänkt på, till exempel, så omvärldsbevakning är viktig. Och det är viktigt att ta sig tid till att göra den bevakningen för att se vad som händer i andra kommuner. Sedan kan man börja föra en dialog för många är ju villiga av att dela med sig om man bara frågar, säger Jesper Kronlund.

– Och det finns en del samarbeten genom till exempel SKL och vi har stora leverantörer som är spridda i hela Sverige, och dem kan man använda och få goda exempel på hur andra kommuner har utvecklat sina verksamheter. Nu närmast blir det ju blir spännande att följa Kiruna när de bygger nytt och se vad och varför de bygger det de gör, säger Stefan Johansson.

10 september 2018Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter Tim LefflerdigitFoto Fredrik Kron, Mostphotos

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

Rekommenderad läsning

Stäng