Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

Alla kan rädda miljön

Vi lever i en tid när naturen skickar allt fler fakturor på att något inte står rätt till. Samtidigt är det lätt att misströsta inför problemens storlek. Men för naturfotografen och författaren Mattias Klum är det ingen tvekan om att vi alla kan bidra till en drägligare värld för våra barn och barnbarn. Och det utan att flytta in i Gollum-grottan utan grillen.

Text elisabeth nore Foto fredrik kron, adobestock, dino soldin 21 juni 2018 digit

– När man vistats i ett av världens vackraste och rikaste ekosystem och kommer tillbaka några år senare för att upptäcka att allt det vackra, allt det man blivit berörd av, är borta blir det en väldigt stark upplevelse. Tyvärr har jag sett den här typen av snabba förändringar på flera platser, bland dem på Borneo men också i Västafrika.

– Jag har till exempel sett ett helt regnskogsområde som sedan avverkats för att förändras till en monokultur, till exempel en palmoljeplantage. Men också glaciärer som krymper på ett sätt som blir väldigt tydligt när man åker dit över en 20-årsperiod. Det svåra när man pratar om miljö- och klimatförändringar är att det kan vara ganska subtilt och man tänker men det är väl ingen fara, men när man ser det över tid med en referens i botten blir det verkligt och skrämmande.

Hur skapar vi en väckarklocka?

– Jag tror vi kan se mycket i vår vardag även när vi lever ett bekvämt liv i Sverige. Som exempel har vi en ganska exceptionell vår utan nederbörd. Det kan man å ena sidan uppleva som härligt, å andra sidan kan man fundera på vad som händer med grundvattennivåerna och skogsbränderna. Det är ett väldigt negativt perspektiv men det är också den verklighetsförankring som vi behöver ha. När naturen blir destabiliserad skickar den så att säga fakturor tillbaka till ekonomin i form av situationer som vi inte är vana vid, till exempel för mycket eller för lite regn. På så sätt blir det väldigt tydligt också i vardagen att saker händer i vår natur.

– Vi har märkt under senare år att Sverige som varit känt för tillgången på rent, friskt vatten börjar få problem. Det har tidigare varit en icke-fråga men idag har en rad regioner ordentliga problem med vattentillförseln där det krävs krisupplägg för att lösa situationen. Det påverkas såklart negativt av en varm sommar när man inte kan vattna ute, inte fylla sin pool. Det är sådant som tidigare inte funnit med i vårt medvetande.

mattias klum i tylösand.jpg

Mattias Klum i Tylösand

Vad kan vi som individer göra?

– Det finns massor vi kan göra. För att bara nämna något kan vi stötta WWF:s arbete mot tjuvjakt på elefanter och noshörningar. Det är ett exempel på vad alla kan göra och som många känner väldigt starkt för. Men parallellt med det kanske vi startar grillen här hemma och grillar rött kött trots att vi vet att det inte är bra för hälsan. Ur ett klimatperspektiv är det bland det värsta vi kan göra och ändå gör vi det väldigt ofta. Så det kan vara bra att utgå från det lilla perspektivet och fråga sig hur man ska leva sitt liv så att mina barn och deras barn får en dräglig värld. Där kan du till exempel börja med att bara äta kött på helgerna, eller kanske inte alls. Det kan kännas som att backa ner i Gollum-grottan men det är en fantastisk sak att göra för att bidra till en bättre värld.

Hur ser du på flygresor?

– Det är ett rejält problem och vi flyger mer och mer. Där tror jag att vi dels behöver utgå från ett personligt perspektiv - behöver jag flyga nu eller kan jag ta mig fram på ett annat sätt? Jag tror också att det behövs en omställning i form av nya typer av motorer, nya bränslen och gröna inflygningar. Det handlar alltså om att vi konsumenter tar ett ansvar för vårt resande, men också att industrin ställer om till ett grönare paradigm.

Vad innebär det att världens länder kommit olika långt i sin industrialisering?

– Det är en utveckling som kan göra oss än mer uppgivna. Här är det viktigt att komma ihåg att, visst, Sverige är ett litet land men vi är också lyssnade på. Vi har ett nästan oförtjänt gott rykte och om vi kan bli mer cirkulära och uppvisa låg arbetslöshet, hög innovationsgrad och en framtidsinriktad affärsmodell för landet så är vi en inspiration för andra länder. Jag tycker inte vi ska följa de sämsta utan leda en positiv utveckling. Vi ska också komma ihåg att länder som Indien och Kina är mycket långt framme när det gäller sol, vind och andra alternativa energislag. Där byggs hela städer på sätt som är absolut längst fram och svenska ingenjörs- och konsultföretag är involverade i att bygga den nya tidens städer.

 

Läs mer om ämnet:

Rekommenderad läsning

snip jan olsen.JPG
video

Bingo när Folkspel digitaliserar

26 jun 2017 digit

Folkspel transformerar Bingolotto och numera finns lotterna båda att köpa och spela digitalt. Nu ligger fokus på att få över de analoga spelarna som ofta är lite äldre, menar Jan Olsen, it-chef.

digital signage sofia bjureblad

Hur skapar man nytta av Digital Signage?

25 maj 2016 digit

Sofia Larsson och Magnus Bjureblad från Atea föreläste på Atea Bootcamp om fördelarna med digital skyltning. 
– Digital Signage är världens bästa kommunikationsverktyg, säger Sofia Larsson. 

lego.jpg

"Är som Lego för vuxna"

26 maj 2016 digit

Appar är ett utmärkt sätt att driva innovation och vice versa. Det är dessutom ett signum för molnmogna företag. Det menar Anders Wendt, affärsområdesrepresentant på Microsoft.

scania bootcamp

Office 365 får Scanias hjul att rulla

26 maj 2016 digit

De kommande åren väntar en stor utrullning av Office 365 för Scania. Inom ett par år ska alla användare ha gått från konton on-premises till molnet. Det är en stor utmaning för ett företag med över tusen service- och försäljningsställen bara i Europa.

Joke och hylte.PNG

Så jobbar Hylte för skolans bästa

2 jun 2016 digit

Joke Palmqvist, ansvarig för skola på Microsoft, och Malin Thydén Kärrman, it-samordnare på Hylte kommun, diskuterar svårigheterna att få skolor och it-verksamheter att komma överens och få med alla på digitaliseringståget.  

bertman.JPG

Microsoft tar hjälp av användarna

2 jun 2016 digit

Erik Bertman, vice vd på Microsoft Sverige, pratar om företagets utveckling och framtid. Han ser den nuvarande förändringsfasen som en av de mest spännande någonsin i och med bland annat digitaliseringen och Windows 10.  

bergdahl bolwell.JPG

IoT är lösningen för trångbodda

2 jun 2016 digit

I nästa våg av Internet of things kommer vardagen för många av oss att underlättas. Andrew Bolwell från HP Labs och Stefan Bergdahl från HP Sverige ger konkreta exempel.

snip stena metall.JPG

Stena Metall molnförbereder

8 jun 2016 digit

Annika Hansson från Stena Metall och Peter Falk, regionchef på Atea, diskuterar Stenas arbete, de bådas samverkan och vad som krävs för att digitaliseringen ska lyckas.