Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

Alla kan rädda miljön

Vi lever i en tid när naturen skickar allt fler fakturor på att något inte står rätt till. Samtidigt är det lätt att misströsta inför problemens storlek. Men för naturfotografen och författaren Mattias Klum är det ingen tvekan om att vi alla kan bidra till en drägligare värld för våra barn och barnbarn. Och det utan att flytta in i Gollum-grottan utan grillen.

– När man vistats i ett av världens vackraste och rikaste ekosystem och kommer tillbaka några år senare för att upptäcka att allt det vackra, allt det man blivit berörd av, är borta blir det en väldigt stark upplevelse. Tyvärr har jag sett den här typen av snabba förändringar på flera platser, bland dem på Borneo men också i Västafrika.

– Jag har till exempel sett ett helt regnskogsområde som sedan avverkats för att förändras till en monokultur, till exempel en palmoljeplantage. Men också glaciärer som krymper på ett sätt som blir väldigt tydligt när man åker dit över en 20-årsperiod. Det svåra när man pratar om miljö- och klimatförändringar är att det kan vara ganska subtilt och man tänker men det är väl ingen fara, men när man ser det över tid med en referens i botten blir det verkligt och skrämmande.

Hur skapar vi en väckarklocka?

– Jag tror vi kan se mycket i vår vardag även när vi lever ett bekvämt liv i Sverige. Som exempel har vi en ganska exceptionell vår utan nederbörd. Det kan man å ena sidan uppleva som härligt, å andra sidan kan man fundera på vad som händer med grundvattennivåerna och skogsbränderna. Det är ett väldigt negativt perspektiv men det är också den verklighetsförankring som vi behöver ha. När naturen blir destabiliserad skickar den så att säga fakturor tillbaka till ekonomin i form av situationer som vi inte är vana vid, till exempel för mycket eller för lite regn. På så sätt blir det väldigt tydligt också i vardagen att saker händer i vår natur.

– Vi har märkt under senare år att Sverige som varit känt för tillgången på rent, friskt vatten börjar få problem. Det har tidigare varit en icke-fråga men idag har en rad regioner ordentliga problem med vattentillförseln där det krävs krisupplägg för att lösa situationen. Det påverkas såklart negativt av en varm sommar när man inte kan vattna ute, inte fylla sin pool. Det är sådant som tidigare inte funnit med i vårt medvetande.

mattias klum i tylösand.jpg

Mattias Klum i Tylösand

Vad kan vi som individer göra?

– Det finns massor vi kan göra. För att bara nämna något kan vi stötta WWF:s arbete mot tjuvjakt på elefanter och noshörningar. Det är ett exempel på vad alla kan göra och som många känner väldigt starkt för. Men parallellt med det kanske vi startar grillen här hemma och grillar rött kött trots att vi vet att det inte är bra för hälsan. Ur ett klimatperspektiv är det bland det värsta vi kan göra och ändå gör vi det väldigt ofta. Så det kan vara bra att utgå från det lilla perspektivet och fråga sig hur man ska leva sitt liv så att mina barn och deras barn får en dräglig värld. Där kan du till exempel börja med att bara äta kött på helgerna, eller kanske inte alls. Det kan kännas som att backa ner i Gollum-grottan men det är en fantastisk sak att göra för att bidra till en bättre värld.

Hur ser du på flygresor?

– Det är ett rejält problem och vi flyger mer och mer. Där tror jag att vi dels behöver utgå från ett personligt perspektiv - behöver jag flyga nu eller kan jag ta mig fram på ett annat sätt? Jag tror också att det behövs en omställning i form av nya typer av motorer, nya bränslen och gröna inflygningar. Det handlar alltså om att vi konsumenter tar ett ansvar för vårt resande, men också att industrin ställer om till ett grönare paradigm.

Vad innebär det att världens länder kommit olika långt i sin industrialisering?

– Det är en utveckling som kan göra oss än mer uppgivna. Här är det viktigt att komma ihåg att, visst, Sverige är ett litet land men vi är också lyssnade på. Vi har ett nästan oförtjänt gott rykte och om vi kan bli mer cirkulära och uppvisa låg arbetslöshet, hög innovationsgrad och en framtidsinriktad affärsmodell för landet så är vi en inspiration för andra länder. Jag tycker inte vi ska följa de sämsta utan leda en positiv utveckling. Vi ska också komma ihåg att länder som Indien och Kina är mycket långt framme när det gäller sol, vind och andra alternativa energislag. Där byggs hela städer på sätt som är absolut längst fram och svenska ingenjörs- och konsultföretag är involverade i att bygga den nya tidens städer.

 

21 juni 2018 Reporter elisabeth nore digit Foto fredrik kron, adobestock, dino soldin

Läs mer om ämnet:

Rekommenderad läsning

Karolinska

Corona förändrade Karolinska

15 jun 2020 digit

När covid-19 kom till Sverige förändrades verkligheten för medarbetarna på Karolinska Universitetssjukhuset. Plötsligt krävdes ett stort antal virtuella mötesrum och it-avdelningen jobbade sju dagar i veckan för att hinna leverera. Pandemin har också gjort läkare och annan vårdpersonal mer mottaglig för ny teknik.

Dödskalleapa
video
Ett samarbete mellan HP och Voister

HP räddar regnskog

20 maj 2020 digit

Amazonas regnskog och Kinas statsägda skog får nu stöd av HP. Under fem år kommer bolaget att vara med och bidra till en återställning av regnskogen och ett hållbart skogsbruk.

Pris Miljö Uppsala
video

Sverigebäst på miljö

15 maj 2020 digit

Världsnaturfonden WWF har utsett Uppsala till Sveriges bästa klimatstad 2020. I konkurrens med de andra finalisterna Växjö och Helsingborg vinner Uppsala bland annat för målen att bli fossilfria 2030 och klimatpositiva 2050.

dalahast-vid-hovran-i-hedemora.jpg

Inget stoppar Hedemora

12 okt 2018 digit

Det finns många utmaningar för en mindre kommun som vill driva en framsynt digitalisering. Med hjälp av goda grannar och ett stort engagemang har Hedemora lagt en stark grund för smarta lösningar.

brevlådor på rad på en röd stuga2.jpg

Sätt gränser för licenser

10 okt 2018 digit

Postnord arbetar aktivt med Software Asset Management, inte minst eftersom det finns mycket pengar att spara om det sköts på rätt sätt. 

elefant utan fågel på huvudet.jpg
video

5 kommuner bättre än en

14 sep 2018 digit

I Uppland har fem kommuner gått samman för att förenkla digitaliseringsutmaningarna med målet att tillsammans bli utsedda till årets it-kommun år 2023. Bland annat hoppas de kunna ha gemensamma löne- och ekonomisystem och att dela på licenser.

kiruna.jpg
video

En nyttig flytt

10 sep 2018 digit

Kiruna kommun flyttar drygt 30 procent av stadskärnan. Det är ett omfattande arbete som ger möjlighet att börja om med den senaste tekniken. Landskrona kommun följer arbetet med intresse för att dra lärdom till sin verksamhet.

badplats i skellefteås skärgård.jpg
video

RPA för växande Skellefteå

3 sep 2018 digit

Skellefteå kommun planerar för 80 000 invånare år 2030. För att det ska bli verklighet krävs att it-avdelningen stöttar verksamheten och att RPA implementeras. Det menar Anna Källsved, it-chef, Skellefteå kommun.

ung-par-som-flyttar.jpg

Stångåstadens smarta uthyrning

30 aug 2018 digit

Fastighetsförvaltning är en bransch där digitaliseringen går långsamt. Linköpings kommunala bostadsbolag Stångåstaden går sin egen väg och åstadkommer stordåd i form av minskad administration och ökad kundnytta.