Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

Stångåstadens smarta uthyrning

ung-par-som-flyttar.jpg

Fastighetsförvaltning är en bransch där digitaliseringen går långsamt. Linköpings kommunala bostadsbolag Stångåstaden går sin egen väg och åstadkommer stordåd i form av minskad administration och ökad kundnytta.

– Idag har digitalisering blivit ett trendord, ungefär som app var för några år sedan. Alla företag ville ha en egen app men alla kanske inte tänkte efter före vad den skulle tillföra. För oss ska varje insats ha en tydlig effekt i form av ökad kundnytta eller minskad administration, säger Per Sjösvärd som är it-chef på Stångåstaden och dotterbolaget Linköpings Studentbostäder, som sammanlagt äger och förvaltar 18 700 lägenheter varav 4 200 studentlägenheter.

Per Sjösvärd konstaterar att fastighetsförvaltning tillsammans med byggbranschen är de två områden där digitaliseringen har gått trögt. Kanske för att respektive verksamheten i sig är så analog. Men Stångåstaden går sin egen väg och har under de senaste 3-4 åren skärpt sitt digitala fokus med anmärkningsvärda resultat.

– Hanteringen vid uthyrning är ett bra exempel på en analog verksamhet där kunden traditionellt kommer in och skriver på hyresavtalet, legitimera sig och lämnar olika typer av intyg. Det är tung och omfattande administration för alla inblandade och 2014 började vi se över möjligheterna att digitalisera uthyrningsdelen inom Linköpings Studentbostäder. Vi ville utveckla juridiskt hållbara, digitala rutiner för en målgrupp som vi sedan tidigare visste var vana användare och duktiga på att återkoppla med både positiv och negativ feedback.

Sparar tre månader per år

Mobilt BankID är nyckeln till Stångåstadens alla digitala tjänster, där uthyrningstjänsten lanserades lagom till sommarantagningen 2015. Men det var inte en utrullning med pukor och trumpeter.

– Vi var lite oroliga för belastningen på webbplatsen om vi marknadsförde tjänsten och valde istället att smyga ut den. Men trots det så valde cirka 40 procent av studenterna att använda tjänsten. Till höstterminen 2017 var andelen 84 procent, fortfarande utan marknadsföring.

Ur perspektiven kundnytta och effektivisering är uthyrningstjänsten en stor framgång som gett mersmak.

– Lågt räknat tar en analog avtalsteckning cirka 20 minuter. Den digitala processen med att ladda upp intyg och signera med Mobilt BankID tar mindre än tre minuter. Varje år görs 2 200 omflyttningar och vi sparar minst 17 minuters arbetstid på var och en. Det motsvarar tolv veckor i administration per år på en heltidstjänst. 

Hela verksamheten bidrar

För Stångåstaden blev nästa steg att ta fram en digital strategi och det arbetet började 2016 och ungefär ett år senare fanns resultatet på plats. Det bygger helt på delaktighet, där chefer och medarbetare utgått från en scenariobaserad planering som i olika steg identifierar trender, konsekvenser och möjligheter och diskuterat sig fram till en hållbar strategi.

Under strategiarbetet har man bland annat listat viktiga faktorer för framgång, där it-säkerhet, kundernas förväntningar på tjänster och service, samt IoT är några exempel.

– Idag är digitalisering ett av Stångåstadens sex affärskritiska områden. För att det ska bli mer resultat än avbockade punkter på en att göra-lista ska varje del av verksamheten diskutera hur de kan bidra till digital kundnytta och effektivitet. Organisationen är väldigt engagerad och vi har många positiva ambassadörer internt. Men under den här resan har jag också lärt mig hur viktigt det är att marschera försiktigt, annars ökar risken för ett digitalt utanförskap både bland våra medarbetare och bland våra kunder.

Stångåstaden hade sedan tidigare en aktiv dialog med sina hyresgäster och därmed goda förutsättningar för att möjliggöra digitala tjänster med kundnytta.

– Varje år gör vi en större kundundersökning och däremellan har vi kundpaneler för att bolla idéer och förslag. Det var tack vare kundundersökningen om vår webbplats som vi fick idén till nästa tjänst enligt principen att alltid veta varför man digitaliserar.

Digitala ekosystem

Kundundersökningen visade att de boende var mindre nöjda med tvättstugebokningen. Omständlig och svår att hitta under Mina Sidor fick den låga betyg. Lösningen blir den kommande boendeappen med tvättstugebokning som en av de första tjänsterna.

– När vi bollade den här idén i en kundpanel fick vi jättebra respons. Till sommaren börjar vi testa en betaversion och målet är att kunna utveckla informationen med eventuella felanmälningar av maskiner och möjlighet att i så fall byta tid. Nu bygger vi en lösning med information från flera system i ett digitalt ekosystem som underlättar vardagen för våra boende. Att riva digitala stuprör är en återstående utmaning men vi jobbar hårt i den riktningen.

Per Sjösvärd är ödmjuk för den resa som Stångåstaden med dotterbolag gjort under hans tid som it-chef.

– Det är en förmån att få vara med på den här resan. Delaktighet är ledstjärnan och det är verksamheten som bestämmer behov och inriktning med oss på it som möjliggörare. Ser jag ett par år fram i tiden hoppas jag på fler digitala ekosystem, för vi behöver all tillgänglig information för att kunna fortsätta bygga bra tjänster.

Varför är kundnytta viktigt på en marknad utan egentlig valfrihet?

– Just nu är efterfrågan stor på bostadsmarknaden, men vi kan inte räkna med att den är det för all framtid. Den kommer att vända och förändras. Genom att fokusera på kundnytta bibehåller vi ett gott rykte och en hög uthyrningsgrad när den dagen kommer. Sedan handlar det också om att öka lönsamheten i en verksamhet där det är svårt att öka intäkterna. Där är effektivisering helt avgörande, avslutar Per Sjösvärd.

30 augusti 2018 Uppdaterad 23 november 2020 Reporter anne hammarskjöld digit Foto adobestock

Rekommenderad läsning

3D Bild Över Eu Länder Med Flagga För Varje Land

Svenskt e-leg inom EU

19 jan 2021 digit

Snart ska svenska medborgare kunna logga in hos utländska myndigheter med till exempel BankID. Detta efter att Digg lämnat in en föranmälan till EU.

Karolinska

Corona förändrade Karolinska

15 jun 2020 digit

När covid-19 kom till Sverige förändrades verkligheten för medarbetarna på Karolinska Universitetssjukhuset. Plötsligt krävdes ett stort antal virtuella mötesrum och it-avdelningen jobbade sju dagar i veckan för att hinna leverera. Pandemin har också gjort läkare och annan vårdpersonal mer mottaglig för ny teknik.

Pris Miljö Uppsala
video

Sverigebäst på miljö

15 maj 2020 digit

Världsnaturfonden WWF har utsett Uppsala till Sveriges bästa klimatstad 2020. I konkurrens med de andra finalisterna Växjö och Helsingborg vinner Uppsala bland annat för målen att bli fossilfria 2030 och klimatpositiva 2050.

en lampa från taket med en hand bredvid mot gul bakgrund.jpg
video

Läge för Linköping

4 nov 2019 digit

Att utveckla idéer inom digitalisering kräver tajming och tid. För ett år sedan lanserade Lejonfastigheter i Linköping innovationshubben lejonlabbet. Idag sker arbetet mer koncentrerat och det kommunala fastighetsbolaget har fått utökade uppdrag. 

vackra-dorrar-i-fina-farger_2.jpg

Lyckliga gatan i VR

29 mar 2019 digit

Sveriges allmännyttiga bostadsbolag är bäst i branschen på att göra sina byggprojekt tillgängliga för allmänheten med 3D, AR och VR. Ledord som transparens och effektivt erfarenhetsutbyte kan vara några av orsakerna.

fett-med-sno-pa-tak.jpg

Snöfritt med IoT

20 feb 2019 digit

Med sensorer kopplade till molnet kan fastighetsägare planera snöröjningen av tak och sänka kostnaderna för beställningar med kort framförhållning.

dalahast-vid-hovran-i-hedemora.jpg

Inget stoppar Hedemora

12 okt 2018 digit

Det finns många utmaningar för en mindre kommun som vill driva en framsynt digitalisering. Med hjälp av goda grannar och ett stort engagemang har Hedemora lagt en stark grund för smarta lösningar.

brevlådor på rad på en röd stuga2.jpg

Sätt gränser för licenser

10 okt 2018 digit

Postnord arbetar aktivt med Software Asset Management, inte minst eftersom det finns mycket pengar att spara om det sköts på rätt sätt. 

elefant utan fågel på huvudet.jpg
video

5 kommuner bättre än en

14 sep 2018 digit

I Uppland har fem kommuner gått samman för att förenkla digitaliseringsutmaningarna med målet att tillsammans bli utsedda till årets it-kommun år 2023. Bland annat hoppas de kunna ha gemensamma löne- och ekonomisystem och att dela på licenser.