Plugga för framtiden

Drönaroperatörer och programmerare av förarlösa fordon är två utbildningar som Myndigheten för yrkeshögskolan nyligen har startat. Med hjälp av trendspaningsapplikationer och en tät kontakt med branschorganisationer, utvecklar myndigheten nya utbildningar för framtidens jobb.

– Vi har i uppgift att utbilda personer som fyller de hål som finns ute på arbetsmarknaden och se till att de har rätt kompetens. För att lyckas med det använder vi trendspaningsapplikationer som söker efter trender inom nya och gamla yrken, och vart arbetsmarknaden är på väg. Det gör vi tillsammans med branschorganisationer och företag där vi analyserar vilka yrken som ser ut att behövas de närmaste två-tre åren, säger Robert Dellbrant, Infrastrukturansvarig på Myndigheten för Yrkeshögskolan.

Vad ser ni för trender?

– Vi har utbildningar dels inom traditionella yrken som sjukvården, och dels nya yrken. Förra året startade vi en utbildning för drönaroperatörer. I år har vi startat en utbildning för programmerare av styrutrustning för förarlösa fordon. Där arbetar vi tillsammans med arbetsmarknaden och tar reda på vilken kompetens som behövs, och sen ser vi till att personer som antas får rätt kompetens som sedan kan leda till ett arbete.

Vad är era största utmaningar?

– Vi har fått ett större anslag som gör att vi kan skapa flera utbildningsplatser, och tanken är att vi ska gå från 30 000 årsplatser till 45 000 årsplatser. För oss är utmaningen att hitta rätt typ av sökande. Det handlar om att nå ut med riktad information till den typ av grupper som vi ser skulle antingen skulle behöva ta sig upp i karriären, eller byta karriär, eller kunna ta nya yrken som ännu inte finns.

– Jag tror nog att vi hittar verktyg för det som riktad reklam till exempel. Vi ser ju vilka som är på våran hemsida och är intresserade och i vissa fall missar vi helt dem som vi egentligen söker. Det är vår nästa utmaning.  

Hur ser det ut hos er år 2020?

– Förutom att vi har ett utökat antal elever och ännu fler yrken som vi ska utbilda inom så hoppas jag att vi lättare hittar rätt personer som söker sig till oss.

27 augusti 2018Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter Fredrik AdolfssondigitFoto Fredrik Kron, Adobestock

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

Rekommenderad läsning

Stäng